Praktiski
Receptes

Rīvju un cepšanas knifi, lai izdotos ideālas kartupeļu pankūkas 16


Bright Sun Behind Woman Smiling In Winter
Bright Sun Behind Woman Smiling In Winter
Bright Sun Behind Woman Smiling In Winter

Ar elektrību vai ar rokām?

Lorem ipsum
FOTO: Leta

“Mājās bieži cepam kartupeļu pankūkas, un vienmēr ir strīdi – kurš rīvēs? Kur Latvijā var nopirkt mehānisku vai elektrisku kartupeļu rīvējamo mašīnu? Vēlams ne pārāk dārgu. Meklēju Ogres veikalos, bet neatradu.” VIJA OGRĒ

Saturīga, kraukšķīga, ar zeltainu garoziņu, vidū izcepusies mīksta – daudzi tādu iztēlojas ideālu kartupeļu pankūku. Gaumes ir dažādas, bet skaidrs ir viens: pankūka nedrīkst būt eļļaina, zilgana un vidū jēla. Šoreiz eksperimentējam, ar ko šos dārzeņus sarīvēt, ko pievienot.

Elektrisko rīvju piedāvājums veikalos ir pavisam neliels. Mājsaimniecības vajadzībām izdevās atrast vien lietuviešu “Migiris” ražojumu BETM-1, kas maksā aptuveni 60 eiro. Jauda ir 250 W, un ražotājs norāda, ka stundas laikā ierīce spēj tikt galā ar 80 kg kartupeļu. Darbojas patiešām ātri. Uzbūve līdzīga padomju laikos populārajai Žuravinkai. Pamatā ir liels motors, uz kura korpusa stiprina disku un virs tā uzliek rīves. Salīdzinot ar moderno virtuves tehniku, ierīce ir skaļa. Var sasmalcināt ne tikai kartupeļus, bet arī citus dārzeņus. Nosaukta par kartupeļu rīvi, jo dārzeņus pārstrādā viendabīgā masā, kāda vajadzīga gan pankūkām, gan jo īpaši cepelīniem, kuģelim un citiem lietuviešu nacionālajiem ēdieniem. Komplektā ir arī rupja maluma rīves. Ierīci var nopirkt interneta veikalā imperija.lv, to piegādā bez maksas. Šo modeli var meklēt arī tehnikas un saimniecības preču veikalos, kam preces piegādā no Polijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas.

Kartupeļus var rīvēt ar jau minēto Žuravinku. Jauna maksā ap 50 eiro, bet lietotu portālā ss.lv iespējams iegādāties par 20 eiro. Baltkrievu ražotā tiek galā tikpat ātri, bet atstāj atsevišķas kartupeļu šķēlītes, ko gan var viegli izņemt. Ja pievieno nedaudz sulas un trauka apakšā nogulsnējošos cieti, masa ir ļoti līdzīga, kā rīvējot ar “Migiris” rīvi.

Trešais variants – mēģināt to darīt modernajos virtuves kombainos, kam komplektā iekļauta speciāla kartupeļu rīve. Mazo šķēlīšu ir samērā daudz, bet kopumā gatavā masa ir tāda pati. Daudziem kombainiem kartupeļu rīvi var nopirkt atsevišķi (maksā aptuveni 10 eiro).

Jāuzmanās no lētām elektriskajām dārzeņu rīvēm un griezējiem, kam ir nepārdomāta korpusa uzbūve, proti, kartupeļu un citu dārzeņu masa ieķeras starp rīvi un korpusa augšējo daļu, tāpēc ik pēc četriem kartupeļiem ierīce jāizslēdz, jāiztīra, un tas ir darbietilpīgi. Arī dažām elektriskajām gaļas mašīnām var nopirkt papildu uzgali (maksā aptuveni 30 eiro), kam komplektā ir četras rīves, viena no tām – speciāli kartupeļiem.

Galerijas nosaukums

 

Ceturtais variants ir ar roku griežamas rīves. Var iegūt labu masu, tikai jāpieliek spēks, jo kartupelis ir samērā ciets dārzenis. Ierīci grūti noturēt rokās, darbs raiti nesokas, bet vīrieši to atzīst par labu esam. Cenas – sākot no 25 eiro.

Pēdējais variants – izmantot rokas rīvi. Ja instruments ir labs un ass, darbu var paveikt ātri. Svarīgi, lai ir stabils korpuss un uz katras šķautnes (atkarībā no modeļa tās var būt trīs, četras vai sešas) atšķirīga rupjuma rīves. Cena – aptuveni astoņi eiro par bieza, nerūsējoša tērauda rīvi. Par trim eiro var nopirkt plāna metāla rīvi, kas ātri deformējas.

Kāda rīve − tāda pankūka?

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Pankūku garša tiešām atšķiras no tā, cik smalki kartupelis sarīvēts. Izmēģinot dažādus variantus (pievienojot vien sāli un piparus, sietā nedaudz notecinot šķidrumu un pēc tam izmantojot cieti), ieguvu trīs pavisam atšķirīgas kartupeļu pankūkas.

Uz rupjas rīves dārzenis sašķēlējas biezās skaidiņās. Gatavās pankūkas nav viendabīgas, bet labi jūt kartupeļa garšu, tām ir ļoti kraukšķīga garoziņa. Otrajā dienā cepeškrāsnī uzsildītas pankūkas ir tikpat gaišas un gardas, tikai vairs nav kraukšķīgas.

Uz smalku skaidiņu rīves, sauktas arī par burkānu rīvi, izdodas tikai vidēji kraukšķīgas pankūkas. Ja rīvē miltainus kartupeļus un notecina šķidrumu, izcepas ļoti labi pat bez piedevām, bet pankūkas ir mīkstas. Ja masu uz pannas ar dakšiņu izlīdzina plānā kārtiņā, garoziņa ir kraukšķīga. Otrajā dienā vidus ir kļuvis mazliet tumšāks.

Uz vissmalkākās rīves kartupelis pārtop viendabīgā putriņā. Pankūkas ir viendabīgas, vidū mīkstas, nedaudz kraukšķīgu garoziņu var dabūt, tikai meistarīgi cepot. Otrajā dienā pankūkas kļūst zilganas un nav baudāmas.

Lai pankūkas garšotu pēc kartupeļiem, nevis miltiem ar kartupeļu piedevu, pēc rīvēšanas vajag notecināt sulu. Pretējā gadījumā, pievienojot sāli un piparus, masa atsulojas un neturas kopā, jāpieber milti. Tāpēc sarīvētos kartupeļus ieteicams likt sietā un vēl ar stampiņu izspiest lieko mitrumu. Ja ir ļoti miltaini kartupeļi un pankūku masa rīvēta uz rupjas rīves, to caur sietu var nedaudz noskalot ar ūdeni un tad nospiest lieko mitrumu.

Cepšanas knifi

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Cik saimnieču, tik dažādu pankūku, lai gan sastāvdaļas ir vienas un tās pašas – kartupeļi, sāls, pipari un eļļa cepšanai.

Kā izcept kraukšķīgas pankūkas, no kurām nepil tauki? Pannā tās nevajag grozīt no vienas puses uz otru, pārbaudot, vai jau ir zeltaina garoziņa, bet gan masu likt plānā kārtā, labi izcept no vienas puses un tad apgriezt uz otru pusi. Nemitīgi grozot, pankūkas uzsūc daudz eļļas.

Ugunij jābūt vidēji stiprai. Ja no pankūkām pil eļļa, visbiežāk tās ceptas nepiemērotā temperatūrā. Eļļai jābūt tik labi uzsilušai, ka uzreiz aprauj garoziņu. Ja ir panna ar biezu pamatni, pankūkas izcepas vienmērīgāk.

Nedaudz atšķirīga recepte

Lorem ipsum
FOTO: Leta

• 1 kg kartupeļu

• 2 lielas olas

• 3 ēdamkarotes maltu auzu pārslu vai mannas

• Sīpols,

• ½–1 tējkarote sāls

• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu

• Šķipsniņa muskatrieksta

Saistītie raksti

Kartupeļus sarīvē uz rupjas rīves, notecina šķidrumu. Sīpolu sagriež daiviņās un kopā ar olām sakuļ blenderī. Pievieno kartupeļu masai, pieliek garšvielas, mannu vai auzu pārslu miltus, sāli un samaisa. Cep uz vidēji lielas uguns, kamēr zeltaini brūnas. Kartupeļu ēdieniem piestāv muskatrieksts. Izmantojot mannu, pankūkām ir ļoti kraukšķīga garoziņa, savukārt auzu milti labi uzsūc lieko mitrumu, tāpēc masa nav ūdeņaina. Garšas dažādībai var pierīvēt 50 g cietā siera.

Kartupeļu masai der pievienot nevis olas un sīpolu, bet gan uzvārītu pienu un cieti, kas noslāņojusies notecinātajā šķidrumā. Piens neļauj mīklai palikt tumšai, tā labāk turas kopā.

LA.lv