Pamatēdieni, Receptes

Receptes pāri palikušajam Jāņu sieram

Foto-Ieva Čīka/LETA

1. Gaisīgais olu kultenis ar Jāņu sieru
Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju un sniedz dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju.

Sastāvdaļas
3 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem
4 ēdamk. piena
100 g rupji sarīvēta Jāņu siera
10 g sviesta
2 saujas zaļumu (spināti, rukola, ūdenskreses utt.)
sāls, melnie pipari pēc garšas
grauzdētā maize, salāti pasniegšanai

Pagatavošana.
Olas dzeltenumus viegli sakuļ kopā ar pienu.
Atsevišķā bļodā noturīgās putās uzputo olu baltumus kopā ar šķipsniņu sāls. (Nav jāputo, līdz tie ir stingrās putās, masai ir jābūt baltā krāsā un tādai, lai uz virsmas nav lielāka izmēra burbuļu; jāputo ~1,5 min). Iemaisa olas baltumus dzeltenuma masā un samaisa. Pievieno 20 g siera.
Uz sakarsētas pannas izkausē sviestu. Izlej olu masu un cep uz vidējās uguns ~1 min. Pievieno palikušos 80 g siera, kārtojot to vienmērīgi uz visas omletes. Pieliek klāt arī zaļumus, sāli un melnos piparus pēc garšas un, maisot ar koka lāpstiņu, karsē omleti, līdz olu masa ir sarecējusi, bet vietām joprojām ir mitra (~2 min, nekarsējiet, līdz olas ir pilnīgi sausas).
Pasniedz kopā ar grauzdētu maizi un salātiem.

2. Salāti ar grilētu Jāņu sieru

Sastāvdaļas
200 g Jāņu siera, kas sagriezts apmēram 5 mm biezās šķēlēs
250 g dažādu salātu lapu
200 g uz pusēm pārgrieztu ķiršu tomātu
100 g sagrieztu vārītu biešu
1 plānās šķēlēs sagriezts avokado
100 g bekona plānās šķēlītēs

Mērcei
50 g Extra Virgin olīveļļas
2 ēdamk. citrona sulas
1 tējk. Vūsteras mērces
1 ēdamk. Dižonas sinepju
sāls, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana.
Lielā bļodā sajauc visas mērces sastāvdaļas. Pusi atstāj bļodā, otro mērces pusi pārlej atsevišķā trauciņā.
Salātu lapas, biešu gabalus un ķiršu tomātus samaisa ar mērci lielā bļodā.
Uz pannas vai sakarsētā grila apcep bekonu, līdz tas ir kraukšķīgs, liek to uz papīra dvieļa, lai tas uzsūktu liekos taukus. Sagriež bekonu mazos gabalos.
Uz grila (vai grillpannas) ~2 min no katras puses apcep Jāņu siera gabalus.
Kārto salātus uz šķīvja – vispirms liek salātu lapas, tad kārto avokado, Jāņu siera šķēles, beigās pārkaisa ar bekona gabaliņiem un pasniedz kopā ar palikušo mērci.

Pievienot komentāru