Praktiski
Receptes

Pūsto graudu sausmaizīte: ar ko labāka par parasto maizīti 16

Foto – Shutterstock

Galetes, tāpat kā maize, ir graudu produkts, kas organismam ir viens no galvenajiem B grupas vitamīnu un daudzu minerālvielu avotiem.

Svaiga, mīksta maize ne tikai labi garšo, bet arī ātri tiek apēsta, jo nav īpaši jākošļā. Lielie maizes mīkstuma gabali zarnās izraisa nepatīkamus traucējumus – kaut kas rūgst, veido gāzes, sāp, jo nepietiek fermentu, kas spētu ar tiem tikt galā. Sausmaizītes un galetes nevar ātri norīt, tos kož maziem gabaliņiem. Sausa maize košļājot labi sajaucas ar siekalām, tādējādi izdalās nepieciešamie fermenti, kas nodrošina pareizu uztura uzsūkšanos kuņģī. Tāpēc sausmaizītes un galetes ieteicamas, ja radušās problēmas ar kuņģa un zarnu trakta darbību.

Galete ir pēc īpašas tehnoloģijas pūsto graudu sausmaizīte. To pagatavo dažās sekundēs, tāpēc tajā saglabājas vērtīgie vitamīni. Viena galete satur aptuveni 26 kcal, tāpēc ir piemērots produkts slaiduma diētām, jo gaisa galetēs ir vairāk nekā graudu masas. Tomēr tas nenozīmē, ka pūsto graudu sausmaizīti var ēst, cik vien kārojas. Trīs galetes satur aptuveni tikpat daudz ogļhidrātu, cik viena maizes šķēle. Vēl jāņem vērā – kaut vienā galetē ir daudz mazāk kaloriju nekā maizes šķēlē, tā dod krietni lielāku sātu nekā dažas galetes.

Sausmaizītes gatavo augstā temperatūrā – tās karsē, cep un žāvē, tāpēc tajās ir krietni mazāks vitamīnu daudzums nekā svaigi ceptā maizē. Lai palielinātu sausmaizīšu uzturvērtību, ražotāji tām pievieno dažādas šķiedrvielas (piemēram, klijas), kas labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību. Šķiedrvielas zarnu traktā ievērojami palēnina straujo cukura uzsūkšanos, tādējādi tās palīdz samazināt problēmas, kas saistītas ar holesterīna, cukura līmeni asinīs un lieko svaru, kā arī nodrošina sātu.

Daži ražotāji sausmaizītes un galetes bagātina ar vitamīniem un mikroelementiem, īpaši ar kalciju.

LA.lv