Praktiski
Receptes

Praktiski padomi, kā nopirkt gardus skābos kāpostus0

Foto: Bonchan/Shutterstock

Kurus skābos kāpostus vislabāk pirkt? Tirgū ir ļoti balti, kurus nevar izsautēt. Kuri no veikalos nopērkamajiem ir labākie? ZANE RĪGĀ

“Ēdiena gatavošanai cenšos izmantot tikai pašu skābētus vai no labi pazīstama tirgotāja tirgū pirktus kāpostus. Taču arī tad garša un mīkstums var būt atšķirīgs. To nosaka arī mēness fāzes skābēšanas laikā, kāpostu šķirne un citi faktori,” skaidro Valmieras tehnikuma mācību restorāna vadītāja Iveta Vergina.

Dabīgi skābēti kāposti ir mazliet pelēcīgi iedzelteni. Jo vairāk burkānu pielikts, jo tie vairāk iekrāsojas. Ļoti baltiem kāpostiem (baltāki par neskābētiem), iespējams, pircēju pievilināšanai vai ātrākai ieskābšanai pievienota, piemēram, citronskābe. Šādi kāposti sautēšanai nebūs labi, tie derēs svaigiem salātiem.

Katram skābu kāpostu ražotājam veikalos vai tirgū produkcijas garša atšķiras. Tāpēc pirms svētkiem ieteicams veikt izmēģinājuma pirkumu.

Pēta iepakojumus

Atšķirībā no tirgus veikalā katra spainīša vai paciņas saturs ir smalki aprakstīts uz etiķetes. Ieteikums ir to izlasīt. Jo vairāk parastam pircējam dažādu nesaprotamu piedevu, jo sliktāk. Vislabākie ir kāposti, kuriem pievienots tikai sāls (var būt arī ķimenes, burkāni, dzērvenes). Nopērkot tīrus kāpostus, pārējās sastāvdaļas, arī cukuru, pats var pievienot pēc savas garšas.

Diemžēl jārēķinās, ka lielākajam vairumam mazo iepakojumu ir pievienoti konservanti, lai prece ilgāk uzglabātos. Piemēram, pērkot šo pašu firmu ražojumus lielos 10 litru iepakojumos, konservanti nav pievienoti. Viens no iemesliem ir tas, ka tikai bez konservantiem un aromatizētājiem drīkst lietot produktus, gatavojot maltītes mācību iestādēs. Turklāt ēdināšanas uzņēmumos tos ātri izlieto. Ja tādu iegādājas mājas vajadzībām, jāgādā vēsa vieta, kur tos, ko uzreiz neapēdīs, glabāt.

Taupa laiku un māju

Visizdevīgāk ir tirgū vai veikalā pirkt jau izsautētus kāpostus. Mājās tos uzlabo. Katliņā eļļā apcep sīpolu, burkānus, žāvētu cūkas cauraudzīti, garšai pieliek cukuru vai medu. Līdz ar piedevu pievienošanu palielināsies arī ēdiena daudzums.

Iegādājoties jau sautētus kāpostus, labāk arī var paredzēt, cik daudz ēdiena iznāks. Pērkot skābus kāpostus un sautējot pašam, daudzums ievērojami samazinās.

Turklāt tiek aiztaupīts laiks gatavošanai (vismaz divas stundas), un visa māja nebūs pilna ar kāpostu dvaku.

Ja ģimenē ir lieli kāpostu ēdēji, tad droši var sautēt vairāk, jo ar katru atsildīšanas reizi kāposti kļūst arvien garšīgāki un arī tumšāki.

Aptuveni rēķinot, desmit cilvēku kompānijai svētku galdam, kurā būs arī citi ēdieni, pietiks nopirkt kilogramu sautētu kāpostu (burkānus un citus labumus pievieno pats).

LA.lv