Praktiski
Receptes

Plāceņi ar pirmajiem pavasara zaļumiem 16

Foto: Vaira Kārkliņa

Autore: Vaira Kārkliņa

Šā veselīgā ēdiena pirmsākumi meklējami Kaukāzā, kur to sauc par kutabi. Īsti piemērots pavasarim, jo ir daudz jauno savvaļas zaļumu, piemēram, nātres, gārsas un skābenes, kā arī garšaugi no dārza – dilles, loki, pētersīļi un citi. Svarīgi, lai zaļumu komplektā būtu skābenes, jo tās piešķir skābenu garšas niansi. Ieteicams darboties vairākiem cilvēkiem kopā, piemēram, viens šķin zaļumus un gatavo pildījumu, otrs mīca mīklu, bet trešais cep.

Sastāvdaļas
* 4 ēdamkarotes kviešu miltu
* 4 ēdamkarotes rudzu miltu
* sāls šķipsna
* 4 saujas ar kaudzi dažādu savvaļas un dārza zaļumu – skābenes, nātres, gārsas, balandas, dilles, loki, pētersīļi (vai jebkurā citā kombinācijā)
* 20 g sviesta
* 20 g brinzas

Pagatavošana.
Vispirms sagatavo mīklu. Miltus iesijā bļodā. Sāli izšķīdina ūdenī un pamazām lej miltos. Mīca stingru mīklu aptuveni 10 minūtes, kamēr tā vairs nelīp pie rokām. Gatavo mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un atstāj pusstundu, lai nobriest.
Zaļumus atbrīvo no kātiem un sagriež ne pārāk sīki. Uzrīvē tiem brinzu un viegli iecilā.
No mīklas veido apmēram 3 cm diametra desiņu un sagriež to četrās daļās – no katra gabaliņa iznāks viens plācenis. Katru izrullē pannas diametrā apmēram 1 mm biezu.
Vienā apļa pusē liek aptuveni sauju pildījuma un tam pāri loka plāceņa otru malu. Ar dakšiņas zariem rūpīgi piespiež malas, lai tās būtu plānākas un plācenis turētos ciet.
Uz sausas sakarsētas pannas liek divus plāceņus un cep. Kad apakšpuse kļuvusi brūngana, plāceni apgriež un apcep otru pusi.
Liek uz šķīvja, apziež ar sviestu un apsedz ar vāku, lai plācenis kļūst valgāks.

LA.lv