Receptes, Uzkodas un salāti

Pikantas salātu mērces. “Praktiskais Latvietis” salīdzina veikalos nopērkamās un piedāvā mājas receptes!

salati

Tieši mērce savieno visas salātu sastāvdaļas kopējā garšas ansamblī. Tā pat visvienkāršākos lapu salātus spēj pārvērst neparastā maltītē. Kādas mērces piedāvā veikali? Ko šovasar pagatavot pašiem?

Vieglas mērces ar zemu kaloritāti

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Visvienkāršākās ir caurspīdīgās salātu mērces, kam pievienots sāls, etiķis un pāris karotes zaļumu. Tās iecienījuši svara vērotāji, jo 100 g produkta ir vien aptuveni 30 kaloriju. Citās mērcēs, kur sajaukts dažādu veidu etiķis un eļļa, tādā pašā daudzumā ir vismaz 200 kaloriju. Taču gatavajām mērcēm pievieno konservantus, lai tās varētu uzglabāt arī istabas temperatūrā, un tas jau ir mīnuss.

Patiesībā itin viegli šādu mērci var pagatavot mājās. Piemēram, 500 ml auksta ūdens pievieno 1–2 ēdamkarotes agara (recinātājs, ko ražo no aļģēm). Tā stiprums var atšķirties, tāpēc jāeks­perimentē ar daudzumu. Nepārtraukti maisot, uzvāra un turpina vārīt trīs minūtes. Ūdenim jākļūst mazliet biezākam, un to jūt, maisot ar karoti. Uguni izslēdz un pieber sāli, cukuru un garšaugus, piemēram, garšvielu maisījumu Anniņa bez sāls. Ja vēlas, var pielikt dažas ēdamkarotes etiķa. Kad masa atdziest, tā sarec. Var glabāt ledusskapī divas nedēļas.

Vēl vienkāršāka, bet ar līdzīgu garšu ir citrona sulas un olīveļļas mērce. Derēs eļļa ar neitrālu garšu, jo nereti extra virgin olīveļļai un riekstu, sēkliņu eļļai ir ļoti spēcīga garša, kas dominē salātos. Ja kādam mājiniekam vai viesim tā nepatīk, maltīte izbojāta. Aptuveni 100 ml eļļas pievieno 2 ēdamkarotes citrona sulas, 1–2 ēdamkarotes cukura sīrupa, 1/2 tējkarotes sāls un 1/4 –1/3 tējkarotes maltu melno piparu. Ar putojamo slotiņu vai dakšiņu sakuļ, līdz sastāvdaļas sajaukušās. Šī mērce ir vērtīga, jo tajā ir daudz C vitamīna, kas nepieciešams, lai organismā no zaļajiem salātiem varētu uzsūkties dzelzs.

Tūkstoš salu, gurķu un ķiploku mērce

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Šādas mērces ir biezas un bieži vien arī treknas. Izteikti aromātiskas, garšīgas ne tikai salātos, bet arī ar rīsiem, griķiem, kartupeļiem, uz karstmaizītēm un picām. Tās var viegli pagatavot, turklāt, ja mājās ir laba majonēze, tas neaizņem daudz laika.

Smalki sagriež marinētu gurķi un ķiploka daiviņu, pievieno majonēzi, pēc garšas pieber sāli un maltus melnos piparus. Samaisa, un mērce gatava. Var papildināt ar dažādiem zaļumiem: kinzu, pētersīļiem, timiānu, dillēm vai selerijas lapiņām.

Tūkstoš salu mērcei ir vairāk sastāvdaļu. Viens no variantiem – 500 ml majonēzes sajauc ar 150 ml tomātu mērces, pievieno ēdamkaroti etiķa, pa pāris ēdamkarotēm sakapātu sīpolu un marinētu gurķu, kā arī 2–3 ēdamkarotes smalki sagrieztas un eļļā apceptas paprikas. No zaļumiem labi piestāv lociņi, asumiņam – šķipsniņa čili piparu. Noteikti vajadzīgas pāris ēdamkarotes cukura, lai harmonizētu skābo garšu, un 1/2–1 tējkarote sāls. Samaisa, un mērce gatava. Nedēļu var glabāt ledusskapī.

Balzamiko mērces

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Tām ir sald­skābena garša un krēmīga konsistence. Lai izdotos garda mērce, svarīgi, kādu balzamiko etiķi izvēlas. Šo itāļu firmas zīmi gatavo no svaigām vīn­ogām. Vispirms izspiež sulu, tad ilgstoši vāra uz nelielas uguns, līdz šķidrums samazinās par 30–50%. Pēc tam atdzesē un pievieno noteiktu rauga kultūru, lai fermentācijas procesā sula pārvērstos par etiķi. Balzamiko etiķi atšķiras gan kvalitātes, gan autentiskuma ziņā. Oriģinālajam vairāk atbilst produkts, kam uz iepakojuma ir uzraksts Aceto balsamico tradizionale di Modena.

Veikalos nopērkamo balzamiko mērču pamatā lielākoties ir ūdens, bet balzamiko etiķis – vien pāris procentu. Vēl ir eļļa, garš­augi, citu veidu etiķis, sāls un cukurs. Sastāvdaļu proporcijas būtiski atšķiras. Dārgākajās mērcēs ir teju 10% balzamiko etiķa, ir olīveļļa, nav pievienotas pārtikas piedevas. Dažādu balzamiko mērču cenas var atšķirties pat divas reizes (sk. tabulu). Dažas ir izteikti saldas. Ja negribat vilties, der izpētīt sastāvu, jo mērces ar lielāku daudzumu rapšu eļļas, citu veidu etiķa un sāls, kā arī ar dažādām pārtikas piedevām bieži vien nav garšīgas.

Klasisko balzamiko mērci gatavo biezu un krēmīgu. Vajadzīgas vien divas sastāvdaļas – balzamiko etiķis un brūnais cukurs. 200 ml etiķa pievieno ēdamkaroti ar kaudzi brūnā cukura un vāra uz mazas uguns, līdz mērce sabiezē (apjomā samazinās par trešdaļu). Tāda mērce ir piemērota ne tikai salātiem, bet arī gaļas ēdieniem, ceptam lasim, jūras produktiem. Ja gribas šķidrāku konsistenci, var izmantot eļļu, sojas mērci un balzamiko etiķi vienādās proporcijās.

SVARĪGI

Neviena veikalos nopērkamā mērce nevar sacensties ar tikko pagatavotu salātu mērci bez pārtikas piedevām un ar minimālu etiķa daudzumu.

Pievienot komentāru