Receptes, Uzkodas un salāti

Pikantā lociņu mērcīte – derēs pie dārzeņiem

Foto - Aija Geida

Sīpollokos ir vairāk C vitamīna un citu vērtīgu vielu nekā sīpolos, tāpēc pavasarī ieteicams tos lietot uzturā katru dienu.

Sīpollokus lieto ne tikai svaigā veidā, tie labi izskatās un garšo arī uz picas, sāļajos pīrāgos kopā ar burkāniem vai sparģeļiem, ar biezpienu, ar krējumu un siļķi, visdažādākajās mērcēs un čatnijos, mazo pīrāgu pildījumos. Tie iederas daudzos sāļajos ēdienos.

Šoreiz piedāvāju pagatavot pikantu mērcīti.

Sastāvdaļas
• 200 ml skābā krējuma (25%)
• 2 ēdamkarotes sakapātu lociņu
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• Ķiploka daiviņa
• ½ tējkarotes cukura
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• ⅓ tējkarotes sāls

Pagatavošana.
Krējumam pievieno citrona sulu un samaisa. Pieber pārējās sastāvdaļas un maisa, līdz cukurs un sāls izkusis. Garšīga mērce, ko pasniegt pie kartupeļiem, dārzeņu plates.

UZZIŅA 

* Lociņus labāk uzglabāt, nemazgātus ietītus polietilēna maisiņā vai pārtikas plēvē. Ja jāglabā vairākas dienas, var nedaudz aprasināt ar ūdeni. Piemērotākā vieta – ledusskapis vai auksts priekšnams.

* Audzējot uz palodzes, sīpolus liek kastītē ik pēc nedēļas, citādi ražas pilnbriedā nevar visu apēst.

* Loki labi aug uz gaišas palodzes, bet ne tiešos saules staros dienvidu pusē, jo nereti apdeg.

* Nav atšķirības, vai lociņus audzē pa vienam ūdensglāzē (burkā) vai liek kastītē ar zemi – ātrumu un ražas daudzumu tas neietekmē.

* Stādot augsnē, sīpolam vienu trešdaļu liek zemē, divas trešdaļas atstāj virspusē. Audzējot ūdenī, uzmana, lai tikai pati saknīte ir mitrumā, jo citādi sīpols ātri bojāsies.

* No sīksīpoliem lociņi uz palodzes izaug ātrāk, bet to ir mazāk, lielie sīpoli ilgi mostas, toties raža ir bagātīga.

Pievienot komentāru