Pamatēdieni, Receptes

Piecas biežāk pieļautās kļūdas vistas cepeša gatavošanā

Foto-Shutterstock

Decembris viennozīmīgi ir svētku laiks, kad galdā tiek celti dažnedažādākie cienasti. Viena no gardākajām maltītēm nenoliedzami ir arī sulīgs vistas gaļas cepetis, kas iepriecinās gan ģimeni, gan draugus un atstās gaišas atmiņas arī nākamajā gadā. Tā pagatavošana neprasa lielas pūles, taču jāņem vērā vairāki svarīgi priekšnoteikumi, lai tas izdotos lielisks. Putnu gaļas zīmola “Tallegg” eksperti ir apkopojuši piecas biežāk pieļautās kļūdas vistas cepeša gatavošanā, no kurām noteikti vajadzētu izvairīties.

1. Nepiemērotas gaļas izvēle
Viena no kļūdām, ko cilvēki nereti pieļauj, ir nepiemērotas gaļas izvēle. Lai vistas cepetis izdotos sulīgs un gards, noteikti jāiegādājas jauna putna gaļa (līdz viena gada vecumam), jo vecāku putnu gaļa var būt sīksta un sausa un to labāk izmantot, piemēram, buljona vārīšanā. Iegādājoties gaļu, nebaidies jautāt padomu pārdevējai, kā arī pievērs uzmanību gaļas krāsai – jauna putna gaļa būs gaiši sārta, savukārt vecāka – dzeltenīga.

2. Pārāk strauja atsaldēšana
Ja cepeša gatavošanai tiek izvēlēta gaļa, kas uzglabāta saldētavā, tad to var sabojāt pārāk strauja un nepareiza atsaldēšana. Vislabāk gaļu pakāpeniski atsaldēt ļoti vēsā telpā vai ledusskapī. Atsaldēšanas laiks atkarīgs no vistas gaļas gabala lieluma – līdz diviem kilogramiem smaga putna gaļa būs jāatsaldē aptuveni diennakti, bet smagāka – ilgāk.

3. Pārāk daudz garšvielu
Garšvielu galvenais uzdevums ir pastiprināt gaļas garšas nianses un padarīt tās izteiksmīgākas, nevis nomākt. Tāpēc vistas gaļu nevajadzētu ne pārsālīt, ne izmantot pārāk daudz citu garšvielu. Visu ar mēru!

4. Pārāk zema temperatūra cepeškrāsnī
Arī pietiekami neuzsildīta cepeškrāsns var sabojāt iecerēto maltīti! Svarīgi, lai, ievietojot gaļu krāsnī, tās temperatūra būtu vismaz 200 grādu. Šādā temperatūrā cepetis jācep aptuveni pirmās 15 līdz 20 minūtes, bet pēc tam cepeškrāsns temperatūra jāsamazina līdz 170 grādiem. Kopumā vistas gaļas cepetis jācep aptuveni stundu (atkarībā no gaļas gabala izmēra pagatavošanas ilgums var mainīties).

5. Netiek nodrošināta iespēja sautēties savā sulā
Lai gaļa būtu sulīga, vislabāk vistu cept speciālajā cepšanas maisiņā – gaļa sautēsies savā sulā, nezaudējot mitrumu. Savukārt, ja vistas gaļa krāsnī tiek cepta uz pannas, neizmantojot maisiņu, gaļa ik pēc 10 līdz 15 minūtēm jāaplaista ar savu sulu, kas izveidojusies uz pannas.
Lai maltīte izdodas garda!

Pievienot komentāru