Praktiski
Receptes

Peoniju vīns – dara kā jebkuru citu ziedu vīnu0

Foto: Fotolia

Kā gatavot peoniju vīnu? Gribu izmēģināt. AIVARS AUCES NOVADĀ

Vairāk nekā 40 gadu pieredze vīnu darīšanā ir vīna darītavas Vējkalnietis saimniekam Varim Baņģierim: “Peonijas bija 2016. gada veiksmīgs eksperiments, jo patīkamās garšas un aromāta dēļ mans brūvējums 2017. gadā Latvijas vīnu konkursā eksotisko vīnu grupā ieguva pirmo vietu.”

Peoniju vīnu dara tāpat kā citu ziedu (piemēram, rožu, balto ceriņu, plūškoka, vīgriežu, sarkanā āboliņa) vīnu. Izmanto parastās veclaiku peoniju šķirnes ar gaiši rozā, baltiem ziediem (tad var iegūt baltvīnu) vai arī tumšsarkanās, kas vīnam piešķir skaistu maigi rozā krāsu.

Peoniju ziedlapas vāc, kad tās “taisās uz biršanu”. Ja to dara agrāk, ziedkopas vidus jāizgriež, jo vīnam vajadzīgas tikai ziedlapas. Novāktos ziedus ievieto vaļējā traukā un aplej ar 10% cukura sīrupu (uz spaini ziedlapiņu rēķina tikpat daudz cukura sīrupa). Tad pievieno vīna raugu, kas paredzēts baltvīniem, piemēram, EC-1118, kam 5 g lielais iepakojums domāts 20 litru vīna ieguvei. Trauku vaļējā veidā tur 18–20 °C temperatūrā.

Pēc rauga pievienošanas šķidrums sāk rūgt jau nākamajā dienā. Kopā ar ziediem raudzē 3–4 dienas, ik dienu pa reizei to apmaisot. Pēc tam ziedlapām nospiež šķidrumu, tajā izšķīdina cukuru (1 kg uz 10 litriem) un salej stikla balonā, tam uzliek gumijas uzmavu ar hidroaizvaru (burbuļotāju). Raudzē divus mēnešus 18 °C temperatūrā. Kad rūgšana beidzas, vīns sāk dzidrināties. Tad jaunvīnu nolej no nogulsnēm un pārlej mazākos traukos, kam obligāti jābūt pilniem, un novieto pagrabā vēsumā (zem 10 °C). Process turpinās vēl 2–3 mēnešus – šajā laikā vīns parasti ir nodzidrinājies, un to var liet pudelēs, degustēt un baudīt.

LA.lv