Kopšana, Mājas

Pēc šmoriņiem kādam viss jāiztīra… Ieteikumi, kā ātri un veiksmīgi iztīrīt cepeškrāsni

Foto-Shutterstock

Tuvojas Ziemassvētki, visdarbīgākais laiks virtuvei, saimniecei un cepeškrāsnij.
Par to kāda cepeškrāsns labāka, domas dalās. Daži dod priekšroku modernajām elektriskajām cepeškrāsnīm, kurās var noregulēt precīzu temperatūru un cepšanas laiku. Citiem patīk gāzes plīts cepeškrāsns. Citi uzsver, ka malkas plītī ceptam ēdienam ir “cits smeķis” un pati plīts kurināšana jau ir varens pasākums. Protams, tas neliedz turēt blakus elektrisko cepeškrāsni, kas noderēs, ja laiks neatļauj izkurināt plīti. Tradicionālā malkas plītī cepeškrāsns novietota plīts vidū. Ekonomiskajās plītīs galā būs vēl rezervuārs ūdens sildīšanai. Karstās deggāzes pa ceļam uz skursteni uzkarsē cepeškrāsni un nodrošina piemērotu temperatūru sautēšanai. Lai cepeškrāsns liesmās ātri nesadegtu, to no plīts kurtuves atdala ar šamota valnīti un cepeškrāsns virspusē ievieto vēl metāla loksni, kas to izolē no tieša kontakta ar dūmgāzēm. Citi feinšmekeri vēl cepeškrāsns virspusi izoderē ar 1 cm biezām keramikas flīzēm. Cepeškrāsns parasti ir no čuguna vai tērauda. Čuguna cepeškrāsnis ir dārgākas un kalpo ilgāk. Cepeškrāsns kalpošanas laiks atkarīgs no izgatavošanas materiāla un iestrādāšanas kvalitātes.

Cepeškrāsns tīrīšana
Lai cik tīrīgi sainniece cepeškrāsni  izmantotu, intensīvi cepot, grauzdējot, sautējot un šmorējot, cepeškrāsns ik pa laikam apķep ar taukiem vai ēdienu un reizēm piedeg. Pieķepušas cepeškrāsns tīrīšana ir viens no nepatīkamākajiem virtuves darbiem. Par efektīvākajiem līdzekļiem cepeškrāsns tīrīšanai domas dalās. Veikalos cepeškrāsns tīrīšanai domātie ķīmiskie līdzekļi pieejami plašā izvēlē. Principā, Eiropas standarts neļauj veikalu plauktos nonākt precēm, kuru izmantošana būtu kaitīga cilvēka veselībai. Iegādājoties tīrīšanas līdzekli, jāņem vērā, kādai cepeškrāsnij tas paredzēts. Tomēr daļa speciālistu cepeškrāsns tīrīšanai iesaka izvēlēties dabai draudzīgāku līdzekli, jo pēc tīrīšanas tajā atkal tiks gatavots ēdiens. Kādi tie ir?

Pielietojot tautas metodes, cepeškrāsns pamatne nedaudz jāsaslapina un tad bagātīgā kārtā uz tās jāizbārsta sāls. Pēc tam cepeškrāsns jāieslēdz karstākajā temperatūras režīmā un jāļauj sālij karsēties, līdz tā sāk brūnēt. Kad cepeškrāsns atdzisusi, sāls uzmanīgi jāizslauka. Tīrīšanai nedrīkst izmantot abrazīvu materiālu. Ja šķidrs un karsts ēdiens tikko nolijis cepeškrāsnī vai nopilējuši tauki, problēmu novērš, pirms ēdiens sācis piedegt. To var palīdzēt izdarīt milti. Cepeškrāsns pamatnē nobērti milti uzsūc šķidrumu un izveido ērti savācamas drupačas. Ja ēdiena gatavošanas laikā iekšpusē sākuši degt tauki, nepatīkamo smaku likvidēšanai palīdz rupjais sāls. Devīgi nokaisīts, tas uzsūc smaku, palīdz ēdienam nepiedegt un ļauj turpināt svēto ēdiena gatavošanas procesu. Piedevām, virinot cepeškrāsns durvis, vairs dūmi tā nepiesmirdina telpu. Sāli izslauka, kad krāsns atdzisusi.

Virsmu no piekaltušiem traipiem var notīrīt arī ar dzeramo sodu. Jāsamitrina cepeškrāsns iekšpuse, jāizbārsta soda, jāļauj tai pāris minūtes iedarboties un tad ar švammi jānotīra. Beigās visu pārslauka ar mitru lupatu. Lielākus traipus tīra ar pastas konsistencei līdzīgu masu, ko veido, ūdeni sajaucot ar sodu. To uzklāj uz virsmas, atstāj uz laiku ievilkties un tad ar neabrazīvu sūkli notīra. Vēl piekaltušos traipus var samitrināt ar etiķi un pēc laika ēdiena paliekas noslaucīt bez virsmas kasīšanas.  Cita metode māca, kā no traipiem var atbrīvoties ar ūdens un citronu palīdzību. Karstumizturīgā traukā ielej ūdeni, pievieno pāris citronu sulu un sakarsē līdz 200 grādiem. Trauku ieliek cepeškrāsnī vidus nodalījumā un ļauj tai karsēties aptuveni 15-25 minūtes. Ūdens tvaiks kombinācijā ar citronu ēteriskajām eļļām palīdz atmiekšķēt piekaltušos traipus. Daži cepeškrāsns tīrīšanas eksperti iesaka šo metodi pielietot regulāri. Pēc tīrīšanas gan svarīgi cepeškrāsni izslaucīt ar mitru lupatiņu un noteikti savākt visus gružus, lai tie nepiedegtu nākamajā krāsns darbināšanas reizē.

Restes un panna
Ik pa laikam vēlams arī nospodrināt cepeškrāsns restes, jo tikai ar noslaucīšanu vien nav līdzēts. Tā kā izmēros prāvās restes virtuves izlietnē grūti izmērcēt, šim nolūkam noderēs lielāka bļoda. Tur ielej karstu ūdeni, iemērc restes, pievieno veļas pulveri, trauku mazgājamo līdzekli vai sodu un atstāj restes mērcēties uz vairākām stundām, kaut vai uz nakti. Parastus traipus izdosies nomazgāt ar trauku mazgājamo līdzekli, ciešāk piekaltušiem netīrumiem labāk derēs veļas pulveris. Starp citu, atrasta efektīva metode, kā neļaut mazgājamam līdzeklim nosēsties vannas vai bļodas apakšā – ieklāj dvieli, resti liec uz tā un tikai tad pildi ūdeni. Dvielis palīdzēs restēm saskarties ar līdzekli, un netīrumi labāk atmiekšķēsies. Pēc mērcēšanas ņem mazu birstīti vai švammi, cītīgi noberzē restes un noskalo zem tekoša ūdens.

Cepešpannas ar pamatīgiem piedegumiem vispirms mēģina noberzt ar skrāpi un tad ar mazgāšanas līdzekli, sodu vai ko citu nomazgāt pārpalikumus uz virsmas. Uz normāli piedegušās cepešpannas izbārsta sodu, aplej ar karstu ūdeni un ļauj mērcēties aptuveni 20 minūtes. Spēcīgākus piedegumus var nomazgāt pēc stundas mērcēšanas. Piedegums atmiekšķēsies un būs viegli nomazgājams, ņemot palīgā viegli abrazīvu švammi. Beigās panna jānomazgā ar siltu ziepjūdeni un jānoskalo. Būs vēl labāk, ja sodu sajauks ar etiķi un iegūto pastu izmantos kā tīrīšanas līdzekli. Sodas vietā var pielietot arī sāli. Ja cepešpannas nav dikti apdegušas, tās ik pa laikam var salikt trauku mašīnas apakšējā nodalījumā. Traipi labi nomazgāsies, turklāt panna būs tīra no visām pusēm. Šo paņēmienu der pielietot, lai pannas ilgi saglabātos tīras. Tomēr visekstravagantākā metode ir nupat piedegušu pannu uz dažām stundām ielikt saldētavā. Pēc tam piedegušie traipi esot vieglāk nomazgājami. Vienīgā problēma – kur ņemt tik lielu saldētavu?

Pievienot komentāru