Praktiski
Receptes

Pavasara vitamīni – salāti ar gārsām0

Foto: Aija Geida

Mazās gārsu lapiņas ir pirmie pavasara zaļumi, kas visātrāk izspraucas pretim saulītei, pat ja naktīs vēl salnas. Gārsu lapiņās ir daudz C vitamīna un citu vērtīgu vielu, turklāt garša tām neitrāla, tāpēc var pievienot teju visiem sāļajiem ēdieniem.

Gārsa ir atzīta par vienu no vērtīgākajiem savvaļas augiem, ko cilvēkiem ieteicams lietot uzturā. Ja mājinieki ir skeptiski pret šo zaļumu, var sākt ar dažu lapiņu pievienošanu iecienītajiem salātiem, omletei, zupai vai sautējumiem. Visgardākās un vērtīgākās ir jaunās, spīdīgās gārsu lapiņas, kas augušas ēnā – tām ir neitrāla, patīkami saldena garša.

Sastāvdaļas
• 120 g salātlapu
• puse garā gurķa
• liela sauja gārsu lapiņu
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• ēdamkarote citrona sulas
• ēdamkarote cukura sīrupa
• pustējkarote sāls
• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana.
Salātlapas nomazgā un nožāvē. Gurķi sagriež gabaliņos. Gārsas lapiņas nomazgā, nožāvē un sakapā. Pagatavo mērci, olīveļļu sajaucot ar citrona sulu, cukura sīrupu, sāli un pipariem. Visas sastāvdaļas saliek bļodā, pārlej ar mērci, samaisa un pasniedz.

UZZIŅA

Gārsa ir vērtīga, jo veicina sāļu izvadīšanu no organisma, samazina kuņģa skābes daudzumu, uzlabo gremošanu un locītavu veselību, spēcina organismu kopumā.

LA.lv