Citi vaļasprieki, Rokdarbi

Pašu gatavotas ziepītes – mīļa dāvana svētkos

Foto - Sergejs Akuraters

Pašu gatavotu ziepju lielākā vērtība – paši izvēlamies sastāvdaļas un paši ietekmējam to izskatu, smaržu…

No ķīmijas viedokļa ziepes ir sāls – taukskābju un sārma reakcijas rezultāts. Mājās gatavotajās dabīgā veidā ir saglabājies glicerīns, kas mitrina un mīkstina ādu.

Tā sauktajās caurspīdīgajās glicerīna ziepēs šīs vielas ir tikpat, cik citās, jo tā nav nepieciešama, lai produkts kļūtu caurspīdīgs. Ziepes tādas padara tīrs alkohols – spirts. To pievieno, lai izjauktu kristālu veidošanos ziepju atdzesēšanas laikā.

Mājās gatavotu ziepju meistari visbiežāk izmanto auksto metodi. Neitralizācija šīm ziepēm notiek, kad tās jau ielietas formās. Mazie ražotāji un svētdienas amatnieki izmanto kausēto jeb lejamo metodi, proti, ņem rūpnieciski ražotu ziepju masu, kam pievieno pašu izvēlētas krāsvielas, smaržvielas un abrazīvos materiālus. Šo ziepju izgatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas iespējams iegādāties hobiju preču veikalos un internetā.

Ziepju masu sagriež nelielos gabaliņos, liek nerūsējoša tērauda bļodā un uz plīts ūdens peldē vai uz nelielas uguns kausē, nepārsniedzot 65 ºC temperatūru. Var izmantot arī mikroviļņu krāsni.

Kad masa izkausēta, maisot pakāpeniski pievieno krāsvielas, abrazīvās vielas un 5 – 6 pilienus aromātiskās eļļas. Jārēķinās, ka šķidrai masai smarža ir spēcīgāka, bet tā samazinās, ziepēm sacietējot. Arī ar augu piedevām aizrauties nav vēlams – pievienotās daliņas var būt pārmērīgi abrazīvas, turklāt lietojot mēdz aizdambēt vannu…

Kad šķiet, ka pievienots viss un vajadzīgajās proporcijās, masu lej veidnēs, kamēr tā nesāk cietēt jau bļodā. Lai ziepēm virsējā kārtā nebūtu sastingušo putu, tām vēl šķidrām ar kulinārijas pulverizatoru uzsmidzina nedaudz spirta.

Ziemassvētku noskaņas uzburšanai piemērotas ziepes eglītes formā, var izmantot arī piparkūku formiņas: zvaigznītes, mēnestiņus, sirsniņas utt. Tagad, aukstajos ziemas vakaros, labsajūtu uzlabo maigs kanēļa aromāts, krustnagliņas un kaltētas apelsīna šķēlītes, kā arī krustnagliņu, kanēļa un apelsīnu eļļas maisījums.

Ziepes ir izņemamas no veidnes apmēram pēc 6 – 12 stundām. Tās sagriež gabaliņos, iesaiņo, un dāvana gatava!

Starp citu, dabīgos konservantus ieteicams pievienot arī mājās gatavotām ziepēm, jo tauki un eļļas oksidējas, izraisot produkta bojāšanos. Populārākie dabīgie konservanti ir burkānu eļļa, E vitamīns un greipfrūtu kauliņu ekstrakts.

Ziepju gatavošanai nepieciešamie piederumi:
• liela nerūsējoša tērauda bļoda,
• konditorejas termometrs,
• aizsardzībai – cimdi, krekls ar garām piedurknēm,
• ziepju formas no plastmasas, bieza kartona, koka. Diemžēl stikla formas nav piemērotas, jo no tām ir grūti ziepes izņemt, tās nesabojājot. Var izmantot rūpīgi izmazgātus jogurta trauciņus,
• mērkarotes, svari, plastmasas karotes maisīšanai,
• papīra dvieļi.

Nepieciešamās sastāvdaļas:
• kausējamā ziepju masa,
• abrazīvās daļiņas: magones, sezama sēkliņas, cukurs, kafijas biezumi, manna, auzu pārslas utt.,
• krāsvielas: dažādu augu un dārzeņu sula, dabas materiāli, pārtikas krāsas, kosmētika, speciālās ziepju krāsas,
• aromatizēšanai: ēteriskās eļļas vai smaržeļļas un kaltēti augi, ziedi, ogas utt. dekorēšanai.

Pievienot komentāru