Praktiski
Dārzs

Pasargāt ražu no lakstu puves: aizdomīgos kartupeļus norok un apēd pirmos 16

Foto-Paddington/Shutterstock

“Kartupeļi dažādās vietās no sausuma cietuši atšķirīgi. Vietumis apakšā jau prāvi bumbuļi, bet citur, piemēram, Kurzemē, žēl uz lauku skatīties. Tur, kur nav veikti smidzinājumi, tupeņu lakstiem var būt sākusies kartupeļu lakstu puve,” teic kartupeļu sēklaudzēšanas tehniķe Ieva Lozberga no Priekuļiem.

Ja lakstu puve vēl nav sākusies, kartupeļus mazdārziņā miglo ar Bordo, kuru var nopirkt dārzkopības preču veikalos. Vislabāk miglot no rīta, kad laksti naktī mazliet atžirguši un pacēlušies un nožuvusi rasa, bet lielais karstums vēl nav sācies. To var darīt arī vakarā, pavītušajiem lakstiem par ļaunu nenāks. Svarīgi, lai gaisa temperatūra nebūtu augstāka par 20 grādiem.

!!! Lakstu puve redzama kā pelēki plankumi uz lapām, ar apsarmi apakšā (līdzīgi kā tomātiem).

Miglojums ar Bordo šķīdumu ir svarīgs, jo puve no kartupeļiem izplatās uz tomātiem siltumnīcā, kas mazdārziņos parasti ir tuvu cits citam.

Tos cerus, kur lakstu puve pamanīta, izrauj un apēd. Slimība no lakstiem inficēs kartupeļu bumbuļus. Tie slikti glabāsies, nederēs sēklai. Lakstus aizvāc no dārza.

!!! Kartupeļiem ir arī citas slimības. Tāpēc drošības pēc kā pirmos izrok un apēd tos cerus, kuriem laksti šķiet aizdomīgi.

Ja kartupeļi apakšā jau lieli (sevišķi agrajām šķirnēm), lakstus var nopļaut un ļaut kartupeļu miziņai pāris nedēļu nobriest. Pēc tam kartupeļus norok un novieto glabātavā.

!!! Sausumā nedrīkst čamdīt kartupeļus, kā to nereti dara, kad no vagas sāna pameklē zemē lielākos bumbuļus, bet mazākos atstāj augam.

Ilgstošā sausumā kartupeļus nav vēlams ne ravēt, ne rušināt.

Ja laksti sāk vīst un pat jau guļ uz vagas, vienīgais, ko var darīt, – palaistīt. Kartupeļi pazemē turpina briest, tiem nostiprinās miziņa, kaut laksti šļaugani. Iespējams, tiem izdosies sagaidīt lietu un atdzerties.

!!! Kartupeļus nevajag norakt pirms laika, ja laksti apvītuši.

Sākoties lietus periodam, pastāv risks, ka kartupeļu miza plaisās.

Lorem ipsum
FOTO: Leta
LA.lv