Praktiski
Receptes

Pareizi marinēts gurķis – smaržīgs un kraukšķīgs. 20 receptes ziemai! 1

Foto – Fotolia

Kad gurķi satiekas ar sāli, cukuru un etiķi, tie pārtop lieliskā uzkodā. Bet tikai tad, ja marinādes sastāvdaļu proporcijas ir pareizi aprēķinātas!

20 marinētu dārzeņu receptes atradīsi pievienotajos rakstos zem šiem padomiem!

Cilvēka organismā ir apmēram 70 % ūdens, bet gurķī – pat 98 %! Atlikušie 2 % ir vērtīgās vielas. Nozīmīgākajā daudzumā ir K vitamīns, kas uzlabo sirds un nieru darbību. To veicina arī kālijs, magnijs un šķiedrvielas. Pēdējo visvairāk ir mizās, tādēļ aplami dara tie, kuri uzturā lieto tikai mizotus gurķus. Marināde dārzeņos iznīcina mikroorganismus, nodrošinot ilgstošu uzglabāšanu, bet vienlaikus likvidē arī 60 – 80 % vitamīnu un minerālvielu.

Jo mazāks gurķītis, jo gardāks un vērtīgāks. Tie konservēšanas laikā labāk saglabā vitamīnus, salīdzinot ar lielajiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 663 “Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” augstākā labuma gurķi ir 3 – 6 cm gari un līdz 2 cm diametrā, 1. šķirai atbilst 6 – 9 cm gari un līdz 3 cm diametrā, 2. šķiras gurķi ir 9 – 11 cm gari un līdz 4 cm diametrā.

Marinēšanai izvēlas vidējus, vienāda lieluma svaigi novāktus bez bojājumiem. Svarīgs kvalitātes rādītājs – sēklotne. Jo tā mazāka, jo gurķi gardāki.

Etiķskābe daudziem kairina kuņģa gļotādu, bieža tās lietošana spēj bojāt zobu emalju. Tādēļ marinēti gurķi nav piemēroti tiem, kuri sirgst ar gastrītu, čūlas slimību un gremošanas traucējumiem. Arī pārējiem pietiek ar 2 – 3 dienā.

Saistītie raksti
LA
LA.lv
Praktiski
Liekam burkās! 10 marinētu gurķu, patisonu, ķiploku receptes 2
28. jūlijs, 2017
Linda Ivanova
Praktiski
Marinēti gurķu salāti ziemas krājumiem. Recepte iedvesmai! 1
5. augusts, 2017
Aija Geida
Praktiski
Marinēti ķiploki ar garšvielām
7. decembris, 2015
AG
Aija Geida
Praktiski
Ko darīt ar zaļajiem tomātiem? Iedvesmojošas receptes piedāvā “Praktiskais Latvietis
16. septembris, 2018
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti marinēti gurķi – sinepēs. Kad kārojas asumiņu!
21. augusts, 2018
LA
LA.lv
Praktiski
Marinēti ķiploku kāti
26. augusts, 2015
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri marinētie tomāti un gurķi

22. augusts, 2017
Aija Geida
Praktiski
Marinēti ķirbji bez etiķa. 4 receptes
8. novembris, 2017
LA
LA.lv
Praktiski
Kraukšķīgi marinēti patisoni. Iesaka “Ēmužu” saimnieks
21. augusts, 2017
LA
LA.lv
Praktiski
Garšvielās marinēti ķiplociņi. Aromātiski un veselīgi!
13. augusts, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Marinēti kabači. Garda recepte ziemas krājumiem
10. augusts, 2018
LA
LA.lv
Praktiski
Sinepēs un ķiplokos marinēti gurķi. Pikanta receptīte!
10. augusts, 2017
Aija Geida
Praktiski
Marinēti gurķi tomātu mērcē
2. jūlijs, 2017
LA
LA.lv
Praktiski
Neparastai vasaras garšai – marinēti ķirši
19. jūlijs, 2017
LA
LA.lv
Praktiski
Marinēti gurķi ar papriku. Kārdinoša receptīte! 1
12. jūlijs, 2015
LA
LA.lv
Praktiski
Ābolu etiķī marinēti burkāniņi. Kraukšķīgi un veselīgi! 1
8. jūlijs, 2015
LA
LA.lv
Praktiski
Marinēti gurķīši asu izjūtu cienītājiem. Iedvesmojoša recepte 1
1. augusts, 2017
LA
LA.lv
Praktiski
Ar citronskābi un mārrutkiem marinēti patisoni. Viegli pikanta garša!
6. jūlijs, 2015
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kraukšķīgi, marinēti jaunie kāpostiņi. Gatavo vakarā, no rīta liec galdā!
5. jūlijs, 2018

Etiķskābes koncentrācija gurķu burkā stāsta par to garšu. Ja marinādē ir 0,4 – 0,6 % etiķa, gurķīši ir maigi, ar viegli sagaršojamu skābumiņu. Tie ir īpaši piemēroti salātiem. Ja ir 0,6 – 0,9 % etiķa, jau kļūst mēreni asi, ar piesātinātu garšu. Pārējie 1,2 – 1,8 % marinādē patīk vien ļoti asu garšu cienītājiem. Taču jebkurā gadījumā, burku atverot, nav jājūt pārmērīgi ass etiķa aromāts.

Pareizi marinēts gurķis smaržo pēc garšvielām un dzidri kraukšķ zobos. Iegādājoties veikala produkciju, pirkums jāapskata pret gaismu – marinādei ir jābūt dzidrai. Arī pašiem gurķīšiem jābūt viena izmēra un formas, pretējā gadījumā visiem nebūs vienāda garša. Gan mājās konservētu, gan pirktu gurķu burkai vāks atveras ar vieglu paukšķi. Ja gadījies atskrūvēt viegli un klusi, tas liecina, ka burka nav bijusi hermētiski noslēgta. Ja piedevām veļ degunā iesitas spēcīgs etiķa aromāts, konservēšana nav bijusi pareiza.

LA.lv
AG
Aija Geida
Praktiski
Korejiešu kimči – asi, aromātiski un izcili kraukšķīgi skābēti kāposti
1 diena
SM
Signe Mengote
Praktiski
Tas, ka viņi ir lēni, ir tikai mīts… Ciemos pie bruņurupuču meitenes, vārdā Brunis
1 diena
MP
MAIJA PASTARE
Praktiski
Ja darbinieku skaits tiek samazināts, kam ir priekšroka saglabāt darbu?
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

"V
"Mājas Viesis"
Latvijā
Imants Lancmanis: Guvis piepildījumu karjerā un ģimenē, cilvēks var sākt domāt par valsti
2 stundas
IP
Ilze Pētersone
Latvijā
Latvijas vēsture pirms valsts dibināšanas 18 jautājumi un atbildes
1 diena
RO
Regīna Olševska
Latvijā
Dāvana Latvijai – 1000 kilometri. Māris Baltais sāka skriet, aizejot pensijā
38 minūtes
AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Ģimenē klusēšana nav zelts! Atziņas no pāriem, kas gredzenus mijuši 18. novembrī
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
ES 27 dalībvalstis vērtē Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līgumu un nākotnes attiecību deklarāciju
52 minūtes