Praktiski
Receptes

Pagatavo pats: trīs gardas dip mērcītes uzkodu galdam0

Publicitātes foto

Saviesīga pasēdēšana nav iedomājama bez apetīti rosinoša uzkodu galda, kura neatņemama sastāvdaļa ir arī gardas un bagātīgas dip mērcītes. Ar tām iespējams piešķirt jaunas un interesantas garšas nianses gan dārzeņu, gan zivju un gaļas uzkodām – atliek vien izvēlēties sev tīkamāko recepti un pagatavot to pašam! Lai smeltos iedvesmu, gaļas produktu zīmola “Rīgas Miesnieks” meistari piedāvā trīs dip mērču receptes, no kurām sev piemērotu atradīs gan pikantāku, gan maigāku garšu cienītāji.

Publicitātes foto

1.Ābolu-sinepju mērce (~ 200 ml)
Sastāvdaļas
divi vidēja lieluma vietējie āboli;
100 ml ābolu sulas;
pustējkarote žāvēta timiāna;
viena ēdamkarote baltvīna etiķa;
viena līdz divas tējkarotes graudaino sinepju;
viena tējkarote medus;
jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana. Nomizo ābolus, izgriez tiem serdes un sagriez tos gabaliņos. Ielej nelielā katliņā ābolu sulu, pievieno sagrieztos ābolus un karsē piecas līdz septiņas minūtes, līdz āboli kļuvuši mīksti. Pievieno etiķi un timiānu un karsē vēl dažas minūtes, tad sablenderē un atdzesē. Atdzesētajam ābolu biezenim pievieno medu, pēc garšas sinepes, sāli un piparus.

Publicitātes foto

2.Garšaugu aioli mērce (~ 200 ml)
Sastāvdaļas
viens olas dzeltenums;
viena tējkarote “Dijon” sinepju;
puse no vidēja citrona sulas;
150 ml vīnogu kauliņu eļļas;
divas ķiploka daiviņas;
četras ēdamkarotes svaigu maurlociņu un pētersīļu maisījuma;
jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas);
šķipsniņa cukura.

Pagatavošana. Sakul olas dzeltenumu ar sinepēm un citrona sulu, tad, turpinot kult, lēnām pievieno eļļu. Turpini kult, līdz masa pēc konsistences līdzinās skābam krējumam. Pievieno saspiestu ķiploku, garšaugus, sāli, piparus un cukuru. Aioli pagatavošanai var izmantot arī blenderi vai mikseri. Izmantojot blenderi, tajā var sasmalcināt arī ķiplokus un garšaugus, taču to var darīt vienīgi pēc tam, kad pievienota eļļa un masa jau sabiezējusi. Ja nav pietiekami daudz laika vai trūkst kādas sastāvdaļas, tad lieliski var izmantot arī veikalā pirktu majonēzi, iemaisot tajā sasmalcinātus ķiplokus, garšaugus un nedaudz citronu sulas.

Publicitātes foto

3.Dip mērce ar jogurtu un karamelizētiem sarkanajiem sīpoliem (~ 250 ml)
Sastāvdaļas
divi sarkanie sīpoli;
viena ēdamkarote eļļas;
pustējkarote žāvēta timiāna;
viena ēdamkarote medus;
viena ēdamkarote sarkanvīna etiķa;
šķipsniņa čili piparu pārslu (pēc izvēles);
150 ml grieķu jogurta;
jūras sāls un melnie pipari (pēc garšas).

Pagatavošana. Nomizo un sakapā sīpolus. Uzkarsē pannā eļļu, pievieno sīpolus un nedaudz sāls un, pastāvīgi maisot, karsē vidējā temperatūras režīmā 10-15 minūtes, līdz sīpoli ir kļuvuši mīksti. Pievieno medu, timiānu, etiķi un čili piparus (pēc izvēles) un turpini maisīt vēl dažas minūtes. Ļauj pilnībā atdzist, tad iemaisi jogurtu un pievieno pēc garšas sāli un piparus. Daļu sīpolu masas var uzlikt uz mērces, kas piešķirs tai vēl apetīti rosinošāku izskatu.

Aizraujošu garšas piedzīvojumu!

LA.lv
AG
Aija Geida
Praktiski
Žāvētava augļiem un dārzeņiem. Kā izgatavot pašam
15 stundas
ĢK
Ģirts Kasparāns
Praktiski
Ko tik neizdomā. Miskaste, kura pati iztīrās
15 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
7 svarīgi jautājumi par piemiņas vietām
17 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA/AFP
Pasaulē
Irānas sagrābtais britu kuģis noenkurots ostā; izmeklēs iespējamu sadursmi
48 minūtes
LE
LETA
Latvijā
Divas pašvaldības izslēdz savus izdevumus no masu informācijas līdzekļu reģistra
2 stundas
LE
LETA
Ekonomika
LED gaismekļu ražotājs “Vizulo” jaunās tehnoloģijās ieguldīs vairāk nekā pusmiljonu eiro
31 minūtes
VK
Vita Krauja
Kultūra
Māksla kā vienīgais dzīvesveids. Saruna ar mākslinieku dinastijas turpinātāju Indriķi Ģelzi
5 stundas
LE
LETA
Dabā
Sestdiena būs siltākā diena kopš 1. jūlija
6 stundas