Mājas, Sadzīves tehnika

Padomi, kā izgatavot nažu asināmo, kas kalpos gadiem

Foto-Shutterstock

Kā sabojāt nazi, zina gandrīz katrs – elektriskā slīpmašīna jeb smirģelis, nepiemērota ripa, nepareizs asināšanas leņķis, pārāk stiprs uzspiediens, un lieta darīta. Nazi var arī sabojāt, izmantojot veikalos nopērkamos asināmos, kur asmens jāvirza cauri divām ļoti cieta materiāla plāksnītēm. Ar šīm ierīcēm ievelk rievas, kas paralēlas asmenim, bet pretējas griešanas virzienam, turklāt tās ir pārāk abrazīvas un drīzāk bojā, nevis uzasina asmeni. Viena iespēja – nest nazi pie pieredzējuša asinātāja, otra – pašam izgatavot asināmo.

Jāmetina precīzi

Ja vien ir nepieciešamās iemaņas metālapstrādē, visai ātri un bez prāviem līdzekļiem var izgatavot vienkāršu ierīci, kas kalpos gadiem un ļaus nažu asmeņus uzasināt ar precizitāti līdz grāda desmitdaļai.

Lai izgatavotu attēlos redzamo ierīci, nepieciešama puse no 250 mm gara kvadrātcaurules (80 x 80 mm) gabala, 3 mm biezs un 160 mm garš leņķa dzelzs gabals (40 x 40 mm), 3 mm bieza metāla plāksne (160 x 40 x 3 mm), trīs 50 mm gari kvadrātcaurules (20 x 20 mm) gabaliņi, 50 mm garš kvadrātcaurules (15 x 15 mm) gabaliņš, 1000 mm garš stienis 8 mm diametrā, 350 mm garš stienis 15 mm diametrā, četras 110 x 20 x 8 mm metāla plāksnītes, kustīga bukse (iekšējais diametrs 8 mm) un mazliet polimorfās plastmasas granulu, skrūves un uzgriežņi, atspere. Tāpat regulējamam savienojumam būs vajadzīgs 30 mm garš metināms ¾ collas caurules savienojums ar iekšējo vītni, 100 mm garš ½ collas caurules gabals ar ārējo vītni. Visas metāla detaļas kopā izmaksā nepilnus 10 eiro.

Materiālus sametina un saskrūvē atbilstīgi shēmai. Rūpīgi jāievēro norādītā ass līnija, lai abas naža puses varētu uzasināt vienādi.

Kustīgo šarnīru izgatavo no polimorfās plastmasas granulām un bukses. Par to, kā strādā ar šo materiālu, rakstījām žurnāla “Praktiskais Latvietis” 2017.gada 5. jūnija numurā. Granulas iespējams iegādāties interneta veikalos Latvijā, 250 g iesaiņojums maksā nedaudz vairāk kā 12 eiro. Šarnīra izgatavošanai vajadzēs aptuveni divas ēdamkarotes granulu. Šo pašu detaļu var pasūtīt arī pie kāda virpotāja, taču jārēķinās ar papildu izdevumiem.

Lai ierīce darbotos, jāiegādājas vairākas dažāda raupjuma galodiņas. Saimniecības preču veikalos tās maksā aptuveni eiro gabalā. Nopirktās galodiņas jāpārzāģē uz pusēm, lai iegūtu šaurākus stienīšus. To viegli var paveikt ar leņķa slīpmašīnu un keramikas flīzēm paredzēto griezējripu. Vēl tikai daži pilieni minerāleļļas un mobilais tālrunis ar līmeņrāža aplikāciju, ko ikviens smārtfonā var ielādēt bez maksas. Protams, var lietot arī digitālos leņķmērus, taču tie maksā no dažiem desmitiem līdz pat vairākiem simtiem eiro.

Svarīgs asināšanas leņķis

Kad ierīce izgatavota, atliek vien tajā iestiprināt nazi un ķerties pie asināšanas. Atcerieties, ka rūpīgi jāievēro asināšanas leņķi. Turklāt naža asināšana ir vairāk meditatīva, nesteidzīga nodarbe. Jāsāk ar rupjāku galodiņu, un, kad panākts vēlamais rezultāts, to nomaina pret smalkāku. Asinot uz galodiņas nepieciešams piliens eļļas, kas kopā ar abrazīvo materiālu veidos pastu, kura vienlaikus pulēs asmeni. Asināšanas leņķi iespējams regulēt, gan pārvietojot kustīgo šarnīru, gan precīzākai regulēšanai savstarpēji saskrūvējot vītņotos savienojumus.

Filējamo nažu asmeņus asina 6–9 grādu leņķī (mērot no naža centrālās plaknes uz vienu pusi – aut.). Taču ar šādi uzasinātiem nažiem jāvairās pieskarties kauliem, zivs centrālajai asakai, par virtuves dēlīti nemaz nerunājot. Asmens smaile ir tik plāna, ka nolieksies. Griežot uz naža parasti spiežam ar viena vai divu kilogramu spēku. Slodze uz pašas asmens maliņas, kas ir ļoti plāna un kam saskares laukums ir niecīgs, būs jau vairāki simti kilogramu. Šādas slodzes gadījumā lokās jebkuras cietības metāls.

Virtuves nažus, šefpavāra nažus un vairākumu citu sadzīvē izmantojamo nažu asina 10–20 grādu leņķī. Rūpnīcā to parasti dara 18–20 grādu robežās. Vēl lielāks leņķis ir medību un kabatas nažiem. Ar šādi uzasinātiem nažiem nav jābaidās pieskarties kaulam un citām cietām virsmām.

Jāasina tikai griezošā daļa

Labam naža asmenim parasti ir tikai divas plaknes. Viena no tām ir griezošās daļas plakne, otra – pārējā asmens daļa līdz pat tā virsai. To sauc par nolaidi. Turklāt jāasina tikai griezošā daļa, kas parasti nav platāka par milimetru.

Medību nažiem un nažiem, ko izmanto sarežģītos apstākļos, kur vajadzīgs mehāniski izturīgs asmens, var būt trīs plaknes. Taču arī tiem jāasina vien šaurā griezošā daļa.

1 komentārs

  1. …runājot par nažu asināmo….pilnīgs debīlisms…..paprasi jebkurai virtuves saimniecei, viņa tevi pamācīs, kā jāasina naži…..

Pievienot komentāru