Praktiski
Receptes

Nesteidzīgai maltītei – dārzeņu salmiņi ar mērcītēm 0

Foto – Brent Hofacker/Shutterstock

Viegls un veselīgs vasaras ēdiens – dārzeņu salmiņi, kas pagatavoti cepeškrāsnī. Ja meistarīgi spēlējas ar garšvielām, sanāk izcila maltīte! Frī uzskata par treknu un neveselīgu ēdienu, jo tos cep eļļā un pievieno daudz sāls, tāpēc neiesaka kā ikdienas maltītes sastāvdaļu. Daudz veselīgāka alternatīva ir dažādu dārzeņu salmiņu apviļāšana eļļas un garšvielu mērcītē un tad gatavošana cepeškrāsnī. Tā var izcept ne tikai kartupeļus, bet arī ķirbjus, burkānus un saldos kartupeļus.

 

Ķirbju salmiņi

(4 porcijas)

neliels sviesta/riekstu ķirbis

2 ēdamkarotes augu eļļas

0,5–1 tējkarote sāls

pustējkarote maltu melno piparu

Ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm un izņem sēklotni. Ja miza bieza, to nomizo. Ķirbja pusītes sadala 8 cm garos gabalos, no kuriem tālāk griež 6–8 mm biezus salmiņus. Saliek bļodā, pārkaisa sāli, piparus, rozmarīnu, pārlej eļļu un rūpīgi samaisa. Cepešpannā ieklāj cepampapīru, uz kura pa vienam izkārto dārzeņa gabaliņus. Liek cepties 200 oC sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes.

! Svarīgi ķirbi pabeigt cept, kad tas mīksts, bet vēl stingrs, citādi salmiņi izjūk, tāpēc ieteicams vairākkārt pārbaudīt gatavību.

 

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Kartupeļu frī ar garšvielām

(3 porcijas)

800 g kartupeļu

2 ēdamkarotes augu eļļas

2/3 tējkarotes kurkumas

2/3 tējkarotes ķiploku pulvera

pustējkarote asās paprikas pulvera

pustējkarote kūpinātas paprikas pulvera

pustējkarote maltu melno piparu

1/3 tējkarotes koriandra

šķipsniņa malta kanēļa un muskatrieksta

pustējkarote sāls

Kartupeļus sagriež salmiņos. Lielā bļodā augu eļļu samaisa ar sāli un garšvielām, pievieno kartupeļus un rūpīgi samaisa, līdz visi salmiņi pārklāti ar eļļas un garšvielu maisījumu. Saliek salmiņus uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru, un cep 180 grādos 25–30 minūtes.

! Frī iznāk gardi un pikanti, ja garšvielu pamatā ir ķiploku pulveris, kurkuma un asā paprika.

 

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Panēti pikantie burkānu salmiņi

(3 porcijas)

500 g burkānu

2 ķiploka daiviņas

2,5 ēdamkarotes augu eļļas

tējkarote paprikas pulvera

tējkarote čili pārslu

tējkarote rauga pārslu

pustējkarote maltu melno piparu

pustējkarotes sāls

50 g kviešu miltu

75 ml piena

60 g baltmaizes rīvmaizes

Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. Burkānus sagriež 5–7 cm garos salmiņos. Pagatavo mērci – eļļu sajauc ar rauga un čili pārslām, melnajiem pipariem, paprikas pulveri, sakapāto ķiploku un sāli. Burkānus pārlej ar mērci un samaisa, lai pilnībā pārklāti. Atsevišķos šķīvjos saber miltus, rīvmaizi un ielej pienu. Burkānu salmiņus vispirms apviļā miltos, tad iemērc pienā un pēc tam apviļā rīvmaizē. Saliek uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru, un cep 180 grādos aptuveni pusstundu.

! Burkānu salmiņi ir gardi, ja pasniedz kopā ar saldo čili mērci.

 

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Saldā kartupeļa frī

(2–3 porcijas)

2 lieli saldie kartupeļi

2 ēdamkarotes augu eļļas

pustējkarote sāls

pustējkarote maltu melno piparu

pustējkarote ķiploku pulvera

pustējkarote kaltēta timiāna

pustējkarote kaltētas raudenes

Saldo kartupeli nenomizotu sagriež salmiņos. Augu eļļu sajauc ar sāli un garšvielām. Šajā maisījumā apviļā saldā kartupeļu salmiņus. Saliek uz cepešpannas un cep 180 grādos 20–25 minūtes.

! Šiem salmiņiem piestāv marinētu gurķu un majonēzes mērce.

 

Der zināt

Cepto dārzeņu salmiņu odziņa ir garda mērce. Vasarā var eksperimentēt ar dažādām zaļumu mērcēm, ko gatavo uz skābā krējuma vai majonēzes bāzes. Eksotiskākas ir dažādas mango–čili mērces, ogu vai augļu pikantie čatniji.

Lai salmiņiem būtu kraukšķīga un zeltaini brūna garoziņa, cepšanas beigās uz 5 minūtēm ieslēdz ventilatora režīmu.

Cepot salmiņus cepeškrāsnī, ieteicams tos vienreiz apmaisīt.

Salmiņos var sagriezt jaunās zaļo vai sviesta pupiņu pākstis, blanšēt, nosusināt, apviļāt eļļas–garšaugu mērcītē, pēc tam panējumā un cept cepeškrāsnī (180 oC) 20 minūtes.

Dažādu dārzeņu salmiņiem labāk izmantot ķiploku pulveri, nevis sakapātas ķiploka daiviņas, jo pulveris vienmērīgāk pārklāj salmiņus un dod pikantāku garšu.

LA.lv