Konservēšana, Receptes

Neparasti! Gurķu un ērkšķogu ievārījums

Foto-Fotolia

Recepti iesaka Rūjienas novada kultūras un tūrisma centra vadītāja, amatnieku biedrības “Rūzele” vadītāja un mājražotāja Guna Ķibere.

Sastāvdaļas
• 1 kg mizotu un sagrieztu gurķu
• 0,5 kg ērkšķogu
• 1 kg ievārījuma cukura
• 200 g parastā baltā cukura

Pagatavošana.
Stienīšos sagrieztiem gurķiem uzber 200 g cukura, samaisa un atstāj aptuveni stundu, lai izvelkas sula. Ja tās ir ļoti daudz, var noliet. Gatavas ērkšķogas atbrīvo no kātiņiem un ziedu biķerīšiem (ogas var sagatavot iepriekš un uzglabāt saldētavā). Sagrieztos gurķus ar visu suliņu diezgan strauji uzvāra, noputo, pievieno 1 kg ievārījuma cukura un aptuveni 10 minūtes pavāra. Pievieno ērkšķogas un, lēni maisot, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Jāņem vērā, ka saldētas ogas ievārījumos ir vēl gardākas par svaigām, jo labāk saglabā formu un struktūru. Tūliņ pilda burciņās un aizvāko.

Šādi gatavots ievārījums ir glīts, ogas ir mīkstas, bet nav izjukušas.

Gurķus var aizstāt ar aprikozēm, zemenēm, banāniem, sarīvētiem kabačiem, āboliem vai bumbieriem. Var izmantot arī lielos gurķus, kam izņemta sēklotne.

Pievienot komentāru