Dārzs, Garšaugi

Neparastāki zaļumaugi audzēšanai telpās un mazdārziņos

Publicitātes foto

Ir samērā daudz mazpazīstamu dārzeņu, kas piemēroti audzēšanai mazdārziņos un telpās. Svaigus izmanto salātiem gan atsevišķi, gan jaucot kopā ar citiem dārzeņiem. Salātaugiem ir atšķirīga uzturvērtība un garša, tos ēd, kamēr nav pārauguši. Vairākums ir ātraudzīgi un dekorē gan sakņu dārzu, gan salātu bļodu.

Zvērene (Barbarea verna) jeb ziemas krese – divgadīgs augs. Spīdīgās, tumši zaļās lapas garšo līdzīgi ūdenskresēm un satur C vitamīnu. Uzturā lieto gan svaigas (uz sviestmaizēm un dekorējot ēdienus), gan termiski apstrādātas lapiņas. Augiem vispiemērotākā ir ēnaina vieta, jo karstā laikā un saulē ātri izzied, kļūst cieti un sīvi. Zvērenes audzē auglīgā, mitrā augsnē. Lai ražu iegūtu vasaras sākumā, sēj pavasarī (to var darīt līdz pat septembrim) apmēram 1,5 cm dziļumā. Ziemā zvērenes audzē siltumnīcās, sējot kastītēs un pēc tam izretinot 15 cm attālumā. Ja dažiem augiem ļauj laukā izziedēt un nogatavināt sēklas, tie izsējas. Jaunus augus mēdz bojāt spradži.

Baltās sinepes (Brassica hirta) – viengadīgs krustziežu dzimtas lakstaugs, līdzīgs zvērenēm. Audzē pikantās, asās garšas dēļ. No lapām gatavo salātus. Augs izaug 30–60 cm augstumā. Zied dzelteniem ziediem jūnijā, jūlijā. Augļi – pāksteņi. Apaļās, dzeltenīgās, tīklainās sēklas lieto zivju marinādēm, gurķu marinēšanai.

Veiksmīgāki ir pavasara un rudens sējumi, jo karstumā augi ātri izzied. Tāpat kā kressalātus, baltās sinepes svaigu lapu ieguvei var audzēt telpā, izmantojot kastīti vai puķu podu ar kompostu vai augsni. Diedzēt var arī lēzenā šķīvī uz pastāvīgi mitra, vairākkārt salocīta filtrpapīra, auduma vai vates. Sinepes dīgst ātrāk nekā kressalāti. Ja grib vienlaikus abus augus, sinepes sēj divas trīs dienas vēlāk nekā kressalātus. Sējot sinepes ik pēc 7–10 dienām, lapas varēs baudīt nepārtraukti, kad augi sasnieguši līdz 5 cm garumu.

Kristālu pusdienziedes (Mesembryanthemum crystallinum) Āfrikā un Dienvid­eiropā audzē kā daudzgadīgus augus, bet mērenajā klimatā – viengadīgā kultūrā. Augiem ir sulīgi, plaši izplesti dzinumi un biezas, gaļīgas lapas, ko sedz mirdzoši pūslīši. Lapām un jaunajiem dzinumiem ir atsvaidzinoša, nedaudz sāļa garša. Pusdienziedes uzturā izmanto svaigā veidā vai pārstrādā tāpat kā spinātus.

Augiem patīk saulaina vieta un irdena augsne. Dēstiem sēj pavasarī un ārā izstāda pēc salnām, starp augiem atstājot 30 cm. Stādījumu var bojāt kailgliemeži.

Pievienot komentāru