Produkti un garšvielas, Receptes

Neizmet ēdienu atkritumos. Idejas, kā taupīt pārtiku

Foto-Shutterstock

Laikā, kad daļa pasaules iedzīvotāju cieš no bada, ik gadu milzīgs nevajadzīgās pārtikas daudzums nonāk atkritumos. “Latvijas Zaļais punkts” apkopojis būtiskākos datus par pārtikas atkritumiem pasaulē, Eiropas Savienībā un Latvijā.

– Izmestais siera gabaliņš vai neapēstā maize pievienojas citu ģimeņu izmestajai pārtikai un kopā veido lielu atkritumu daļu poligonā. Iespējams, pirkumu plānošanas trūkums un produktu pirkšana vairāk, nekā vajadzīgs, ir lielā pārtikas atkritumu daudzuma iemesls. Vidēji viena ģimene Latvijā izmet 113 kg pārtikas gadā – naudas izteiksmē tie būtu ap 200 eiro, tā ir nauda, kas izmesta miskastē, – komentē AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis.

Lai nebūtu pārtika jāmet ārā:

* nepērc lieku, izveido iepirkumu sarakstu;

* iepērcies, kad esi paēdis;

* plāno ēdienreizes vairākām dienām uz priekšu, gatavo atbilstošas porcijas;

* uzglabā pārtiku tai piemērotos apstākļos, ja iespējams, saldē produktus;

* meklē sabiedrotos (draugi, kaimiņi, kolēģi), ar ko sadalīt pārtikas produktus, ja tie nopirkti lielākā apjomā;

* racionāli izmanto ēdienu pārpalikumus, izdomājot jaunas receptes;

* pirmos izlieto produktus ar īsāko derīguma termiņu;

* ēdiena atliekas izmanto komposta gatavošanai.

Pievienot komentāru