Pamatēdieni, Receptes

Murķeļu mērcīte ar saldo krējumu. Vecmāmiņas recepte

Foto - Shutterstock

Parasti pret šo krunkaino un mazliet dīvaino pavasara sēni esmu izturējusies ar piesardzību, pareizāk sakot, mežā papriecājos un turpat atstāju. Bet šogad murķeļu Kurzemes pusē tāda bagātība, ka nolēmu riskēt un izmēģināt vecmāmiņas – īstenas kauncmindietes – recepti pirmo pavasara sēņu mērcītes pagatavošanā.

Foto - Kristīna Blaua
Foto – Kristīna Blaua

Nepieciešams

Murķeļi – cik nu izdodas samedīt

Saldais krējums – tā, lai sēnes kārtīgi pārsegtas (bet par to vēlāk)

Sīpoli

Cūkas cauraudzītis

Sāls pēc garšas

Pagatavošana

Vispirms sēnes vairakkārt kārtīgi noskalo, vēlams tekošā ūdenī, jo tās mēdz būt visai smilšainas. Tad vāra 15 minūtes, skalo atkal un vāra vēlreiz – 10 minūtes.

Kamēr sēnes vārās un vēlreiz vārās, uz pannas apcep sīki sakapātus sīpolus un gaļu.

Tiem pievieno sagrieztus vārītos murķeļus, pārlej saldo krējumu un sautē minūtes desmit.

Garda murķeļu mērce gatava – liekam klāt vārītus kartupeļus un lepni ceļam galdā. (Nezinu, kā ar runām par šo sēņu nelāgo dabu, bet vismaz manas ģimenes veselībai pēc tās notiesāšanas nav ne vainas!)

3 Komentāri

  1. Indīgi ir izgarojumi. Neguli tajā telpā, kur atrodas šīs sēnes. Pa dienu vēdini to telpu. Sevišķi, ja telpā ir mazi bērni vai veci cilvēki. Var aiziet pie tēviem, pat neapēdis nevienu sēni.

Pievienot komentāru