Mājas, Sadzīves tehnika

Multifunkcionālie katli – kādas ir to funkcijas un kā tie darbojas dzīvē?

Daudzas ierīces vienā

Vēlos gūt skaidrību par multifunkcionālajiem elektriskajiem katliem, kurus tagad plašā klāstā piedāvā elektropreču veikalos. Vai vērts iegādāties katlu ar 36 programmām, varbūt pietiek ar desmit? Firmas reklamē, iesaka, bet lietotāju viedokļa nav. 
LUDMILA GRIŠKĀNU PAGASTĀ

Vienā ierīcē apvienojot vairākas, iespējams ne tikai ietaupīt vietu virtuvē, bet arī līdzekļus un pat laiku. Tāpēc tiek ražoti virtuves kombaini, ātrvārāmie un lēnvārāmie katli un daudzas citas kombinētās ierīces. Praksē var pārliecināties, ka vēl nevienam nav izdevies radīt šīs kombinācijas tik pilnīgas, lai patiešām varētu teikt, ka multifunkcionāla ierīce spēj kvalitatīvi aizvietot trīs un vēl vairākas ierīces. Multikatlā ražotājs mēģinājis aizvietot plīti, cepeškrāsni, tvaika katlu, fritētāju, aerogrilu un jogurta pagatavošanas ierīci. Jautājums tikai – cik veiksmīgs ir šis mēģinājums?

Multifunkcionālie katli pašlaik vēl ir pretrunīgi vērtētas virtuves ierīces – no pilnīgas sajūsmas līdz absolūtai kritikai. Reklāmās tie tiek varen slavināti: saliec visas nepieciešamās sastāvdaļas un aizmirsti par stāvēšanu pie plīts, maltīte pagatavosies pati. Mūsdienu steidzīgajā laikmetā izklausās pēc īstas brīnumierīces. Taču kā var vienlaikus tapt ēdiens no dažādiem produktiem, kam ir atšķirīgs gatavošanas laiks? Uzreiz jāsaka, ka ne visas receptes var izmantot multifun­kcionālajā katlā. Lai atvieglotu dzīvi, ražotāji piedāvā savu recepšu grāmatu. Vai multikatli ir ērti lietojami, un kāda ir tajos tapuša ēdiena garša?

Pats process ir pilnībā automatizēts, un lietotājs var izvēlēties starp 10–40 dažādām automātiskajām un manuālajām programmām. Viss pamatojas uz vienmērīgu siltuma sadalīšanu no katla apakšas, sāniem un arī no augšas un nelielu tvaika spiedienu (tvaika sistēma un vārsts nodrošina hermētiskumu un apstākļus, lai ēdiens gatavojas vienmērīgi, saglabājot maksimāli daudz vitamīnu un mikroelementu). Tāpēc, piemēram, dārzeņi multifun­kcionālajā katlā sutinās savā sulā, tādējādi nezaudējot krāsu un garšu (komplektā pieejams speciāls tvaicēšanas sietiņš).

Daudziem modeļiem ir atliktā starta funkcija, kas ļauj vakarā sagaidīt mājiniekus ar jau gatavu ēdienu (gatavošanas procesu var atlikt no 10 minūtēm līdz 24 stundām, vienīgi jābūt saprātīgam, izmantojot ātri bojājošos produktus). Turklāt multikatls pēc ēdiena pagatavošanas nevis izslēdzas, bet gan ieslēdz siltuma uzturēšanas režīmu, lai virums neatdzistu (arī šeit, protams, jāievēro saprāts, jo, piemēram, zupa, kas visu dienu uzturēta silta, vakarā visdrīzāk būs saskābusi).

Šajā katlā iespējams pagatavot visdažādākos ēdienus: gaļu, zivis un citus jūras produktus, veģetāros ēdienus, putras, zupas, makaronus, rīsus un plovu, jogurtu (komplektācijā ir speciāli jogurta trauciņi), džemus, ievārījumus, fondī, kā arī cept eļļā. Dažos modeļos tiek piedāvāts gatavot zem spiediena, proti, izmantot to kā ātrvārāmo katlu, kas palīdz ātrāk pagatavot ilgi vārāmus produktus, piemēram, bietes un pupas (pieejami trīs spiediena režīmi: zems (35–50 kPa), vidējs (50–60 kPa) un augsts spiediens (60–70 kPa). Drošību nodrošina liekā spiediena izvades ventilis un vāka bloķēšana.

Kā tas darbojas praksē

katls-marta

Lai gan multifunkcionālo katlu reklāmās tiek solīts – saliec visu katlā, un ēdiens pats pagatavosies –, daudzu ēdienu specifika to neļauj. Tāpat vispirms ir jāapcep, izvēloties attiecīgu programmu, pēc tam jāpievieno noteikts šķidruma daudzums un jāizvēlas tvaicēšana vai programma rīsu gatavošanai. Nevarētu teikt, ka ēdiens top īpaši ātri un ierīce tāpēc būtu izdevīga. Piemēram, cūkgaļas cepetis jāgatavo 2,4 stundas. Tas jāpatur marinādē, tad jāieliek cepammaisiņā, jāielej katlā nedaudz ūdens, stundu jāsutina no vienas puses, stundu no otras un pēc tam ieteicams vēl 40 minūtes pasutināt, neatverot vāku. Garša? Daudz kas atkarīgs no izmantotajām garšvielām, tomēr tā nedaudz atšķiras, salīdzinot ar ierasto gatavošanu cepeškrāsnī, uz pannas vai katlā. Runājot par zivju ēdieniem piemēram, sautējot mencu, jārīkojas tāpat kā parasti: zivs vispirms multikatlā jāapcep un tad kopā ar dārzeņiem jāsautē, izvēloties attiecīgu programmu. Savukārt garšīgi dārzeņu ēdieni, šķiet, izdodas jebkurā katlā, ja vien tie labi izsutināti, ja saimniece māk rīkoties ar garšvielām un pagatavot dažādas mērces.

Ražotāji sola, ka šajā katlā nekas nekad nepiedeg. Tā gluži nav taisnība, jo, piemēram, gatavojot cūkgaļas pildītās ruletītes, tās nedaudz piedega. Protams, ja izvēlas sutināšanas un tvaicēšanas programmu, liels pluss ir tas, ka ēdiens nepiedeg, nepārlīst pāri malām, bet nelielā tauku daudzumā reizēm mazliet par daudz apbrūninās.

6 Komentāri

  1. Esmu nomainījusi parasto katlu pret multi. Praktiski tā arī ir, ka var kopā gatavot, un ēdiens ir garšīgs, daudziem ēdieniem vairs nevajag taukus, eļļu, ūdeni. Putras, kartupeļi, zivju zupa, frikadeļu zupa, dārzeņu sautējumi, auzu pārslu zupa, protams, ir produkti, kur vajag gan nedaudz ūdeni vai pienu, bet noteikti ir vērts, labs pirkums. Salieku produktus, piespiežu podziņu un par plīti nedomāju. Ja grib apceptu ēdienu, tam ir panna un cepeškrāsns, ja grib sautētu, vārītu, ar minerālvielām un vitamīniem bagātu ēdienu, tad noteikti gādājams. Ja mēģina teikt, ka indukcijas plīts labāka, domāju, katls tomēr labāka izvēle. Viegli kopjams un kā saka, mazs robots, kas nevienu netraucē un paveic klusi savu darbiņu.

  2. Iegādājos katlu, un notupēja skapītī mēnesi, izņēmu ārā, pamēģināju – un esmu absolūtā sajūsmā!!!
    Sautējums sanāk vienkārši fantastisks – sametu svaigus un saldētus dārzeņus, vistas gaļu, konservētās pupiņas, kartupeļus, šādas tādas garšvielas un pēc 40 minūtēm garšīgs sautējums ir gatavs – nekas nav nedz pārvārījies, nedz negatavs!
    Kā arī ābolu pīrāgs sanāk neizsakāmi labi – viscaur izcepies, bez panikas, par to, ka varētu piedegt, vai būt jēls pa vidu! Tā kā strādaju pilna laika darbu, studēju, un vēl man ir laikietilpīgs hobijs – tas manāmi atvieglo manu dzīvi 🙂

  3. Katls ir fantastisks,muļķības raksta,ka cūkgaļa jāsautē 2,4 stundas ,paņemu svaigu gaļu apviļāju garšvielās ietinu follijā un lieku uz programmu cepšana uz 1 h,fantastiskis rezultāts,strādāju dārzā un pusdienas gatavojās un ļoti garšīgas

  4. Man patīk, ka var salikt visu iekšā zupai un kamēr ejam pakaļ bērniem uz dārziņu – zupa gatava! Ļoti gards biskvīts sanāca, biezpiena sacepums. Gaļa – apcepu katlā, tad 2h sautēju, rezultāts ļoti labs! Vēl viens pluss – ierīce nedod to karstumu telpā kā gāzes vai elektriskā plīts. Mums ļoti silti vienmēr mājās un ja vēl gatavo kaut ko uz plīts, tad neizturami karsti! Tādā ziņā arī forši. Bdt neteikšu, ka nepiedeg. Piedeg gan!
    Es atradu recepšu grāmatiņu online priekš Stollar katla un izmantoju tās receptes savam Delimano multikatlam 🙂

  5. Mani vienmēr ir satraucis jautājums par vārstu. Ja pieņem, ka vārsts “no rūpnīcas” ir darba kārtībā, tad kas notiek vēlāk? Tas var aizsērēties, deformēties, ieķīlēt.. un tad līdz nelaimei ir tikai viens solis. Rūpnieciskos vārstus, arī mājas apkures sistēmās un citur regulāri pārbauda. Bet te nekā. Iedomājieties, kas notiek, ja esot virtuvē, varbūt kopā ar bērniem, pēkšņi ar 3-4 atmosfēru spiedienu sprāgst 3 litri verdoša sautējuma! Salīdzinājumma – vieglās automašīnas riepā spiediens parasti ir 2-2,2 atmosfēras.
    Man tādu ir bail darbināt savā virtuvē. Katrs pats savas laimes kalējs. Prieks lasīt, ka cilvēki arī ar maziem līzekļiem, bet milzīgu darba sparu un neatlaidību iekārto savu dzīvi. Izbaudi arī tu pielijušās rudens dienas! Un, kas zina, izmaini savu dzīvi, izejot beidzot saulītē! https://goo.gl/h73wfF

Pievienot komentāru