Praktiski
Dārzs

Melni tomāti, sarkani gurķi, brūni pipari. 10 selekcijas brīnumi tavam sakņu dārzam 16

Eksotika ienāk mazdārziņos

Melni tomāti, arbūzredīss un citi selekcijas brīnumi sakņu dārzā. Vai arī tu tādus gribētu?

Nevienu vairs nepārsteigsi ar parastu banānu, kaut vai personīgajā siltumnīcā, tāpat avokado, kivi un mango vairs nešķiet nekas eksotisks. Bet kā ar citiem, šķietami parastiem dārzeņiem?

Pateicoties selekcijai un dažādu valstu klimatiskajām īpatnībām izdevies radīt patiesi pārsteidzošus dārzeņus. Atklāj kaut ko jaunu un nebaidies izmēģināt arī savā dārzā.

Melni tomāti

Noslēpumainas “gotiskas” krāsas tomāti radīti Izraēlā. Šķirne nosaukta attiecīg: “Black Galaxy” (Melnā galaktika).

Melnie tomāti atšķiras ar piesātinātu, saldu garšu un lieliski jūtas arī mūsu sakņu dārzos.

Arbūzredīss

Ārēji – nekas īpašs, bet iekšpusē – īsts arbūzs! No parastā atšķiras ar īpašu sulīgumu un saldāku garšu. Dekoratīvo ēdiena kārtojumu meistari to īpaši augstu vērtē skaistā un neparastā izskata dēļ.

Romanesko (koraļļkāposti)

Romanesko kāposti reizē atgādina brokoļus un ziedkāpostus, lai gan pirmajā mirklī var izskatīties arī pēc mikrobiem mikroskopā. Izceļas ar maigu garšu un augstu karotīna, minerālsāļu un cinka saturu.

Tladianta (sarkanais gurķis)

Hibrīddārzenis, kas pieder ķirbjveidīgo dzimtei, izplatīts Tālajos Austrumos un Ļīnas ziemeļrietumu reģionos. Atšķirībā no mums ierastajiem gurķiem tladianta nobriest daudz vēlāk, tikai septembra beigās var pagaršot mīkstos un ļoti saldos augļus ar salīdzinoši cieto mizu.

Čaijots (meksikāņu gurķis)

Šis neparastais, bumbierveida dārzenis nāk no Centrālamerikas, un tā dzimtenē tiek lietots gluži tāpat kā kartupelis: to vāra, cep, sautē.

Mīkstums ir sulīgs, pēc garšas līdzīgs kabacim. Ēdamas ir gandrīz visas auga daļas. Jaunie dzinumi un lapas ir līdzīgi sparģeļiem, sakneņi un sēklas ar riekstainu piegaršu vislabāk der apcepšanai.

Violetie kartupeļi

Pasniedz svētku galdā ēdienu no violetajiem kartupeļiem, un nekas cits neparasts vairs nebūs vajadzīgs! Gan miziņa, gan pats kartupelis ir piesātināti violetā krāsā.

Šajā dārzenī ir daudz antioksidantu, bet pēc garšas tas daudz neatšķiras no parasta kartupeļa.

Daudzkrāsaini burkāni

Nedomā, ka burkāni nevar pārsteigt! Balti, dzelteni, brūni un pat violeti burkāni rotās ikvienu dalgu.

Šokolādes pipari

ASV radīts piparu paveids, kas atšķiras no pārējām šķirnēm ne tikai ar piesātināti brūnu krāsu, bet arī ar interesanti saldu garšu. Neparasts papildinājums salātiem!

Daudzos mazdārziņos tas jau manāms arī pie mums.

Zilā kukurūza (hopi)

Šī kukurūzas šķirne nosaukta par godu indiāņu ciltij, kas to audzējusi jau kopš seniem laikiem.

Par piesātināto, zilo krāsu tā var pateikties antocianīniem, spēcīgiem antioksidantiem, kuriem piemīt pretvēža īpašības. No dzeltenās kukurūzas atšķiras arī ar viegli saldenu, riekstainu garšu.

Krāsainas bietes

Jā, sarkanu biešu zupu no tādām bietēm neizvārīsi, bet tādiem ēdieniem, kur sastāvdaļu savstarpēja nokrāsošanās nav vēlama, noder lieliski. Dzeltenās un baltās bietes garšo tāpat kā sarkanās.

Tajās ir daudz kālija, dzelzs, magnija un fosfora.

LA.lv