Praktiski
Receptes

Mazie tomātiņi šogad kā krelles! Receptes gardai maltītei un ne tikai0

Foto: Caroline Tengen

Šogad mazie tomātiņi gluži kā krelles – dzelteni, sarkani, arī tumši, tumši zaļi, gandrīz melni. Pirms salnām tie ar visiem ķekariem nolikti gatavināties, un nu jāsteidz kaut kā ražu izmantot. Protams, vispirms jau ziemas krājumiem, lai Ziemassvētkos var celt galdā un arī izmantot dekorēšanai.

Tieši dekorativitāte ir šā dārzeņa vislabākā īpašība. Lai arī garšas nianses katrs var atrast savai gaumei piemērotas – saldāks, skābāks, izteiksmīgāks un neitrālāks. Ēdienos mazais ķirštomātiņš vai plūmīte lieliski izskatās veselā veidā (karstuma ietekmē gan miziņa bieži vien saplaisā). Tāpēc – vispirms baudām svaigus un tad, ja raža vēl nav apēsta, termiski apstrādājam.

Tomātu čatnijs

• 500 g ķiršu tomātiņu
• 2 mazi sarkanie sīpoli
• 1–2 mazi sarkanie čili
• 2 apelsīni
• 75 g Dansukker Farīnas cukura
• 100 ml etiķa
• eļļa

Tomātus noskalo, lielos pārgriež uz pusēm. Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Čili iztīra sēklotni un sīki sasmalcina. Apelsīnus noskalo, norīvē miziņu un izspiež sulu. Sīpolus, čili un apelsīna miziņu apcep nelielā eļļas daudzumā. Pievieno atlikušās sastāvdaļas un turpina vārīt nelielā temperatūrā vēl 30–40 minūtes. Gatavu lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizvāko un uzglabā vēsumā (ledusskapī).

 

Tomātu kumosiņi

Foto: Ievtieiev Oleksandr/SHUTTERSTOCK

• mazie tomātiņi
• mocarellas siers
• Dor Blue siers
• neliels gurķis
• svaigs baziliks
• melnās un zaļās olīvas (bez kauliņiem vai ar pildījumu)
• paprika

Mazajām uzkodām iespējamas visādas variācijas, un uz iesmiņiem var veidot dažādas kombinācijas – gan pēc krāsas, formas un, protams, garšas. Mazais tomātiņš + mazā mocarellas bumbiņa + bazilika lapiņa. Apgrauzdēta maizes šķēle + Dor Blue siera kubiņš + olīvas pusīte + tomātiņš. Gurķa ripiņa + paprikas gabaliņš + tomātiņš. Pie mazajām uzkodām pasniedz arī kādu mērci (krējuma, majonēzes, diļļu).

 

Upes forele ar dārzeņiem

Foto: Olga Nayashkova/SHUTTERSTOCK

• 2 upes foreles
• 500 g kartupeļu
• 400 g ķirštomātiņu
• 2 šalotes sīpoli
• citrons
• 2 ķiploka daiviņas
• zaļumi (dilles, pētersīļi)
• sāls, pipari

Foreles, ko var nopirkt jau izķidātas, rūpīgi nomazgā un nosusina. Sīpolus sagriež gredzenos, ar tiem izklāj cepamtrauku. Nelielus kartupeļus nomazgā, bet nemizo un pārgriež uz pusēm. Tos liek uz sīpoliem, uzkaisa sāli un piparus. Ķiploku spiedē sasmalcinātu ķiploku vienmērīgi uzliek uz kartupeļiem. Tad liek zivis, kuras pilda ar citrona šķēlēm, apkārt saliek ķirštomātiņus (interesanti izskatīsies, ja tos nenoņems no ķekara). Vēlreiz uzber mazliet sāls un piparu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 40 minūtes.

Kartupeļu vietā var ņemt citus dārzeņus – kabačus vai papriku.

 

Bulgura salāti ar tomātiem un zaļumiem

Foto: Mariakovaleva/SHUTTERSTOCK

• 200 g bulgura
• 6 ķirštomātiņi
• svaigs gurķis
• 1 citrona sula
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• saišķis svaigu pētersīļu
• pustējkarote sāls

Veselīgu salātu Tuvo Austrumu gaumē pagatavošanai izmanto bulguru (gatavots no kviešu graudiem), taču var izmantot arī kuskusu (tas būs smalkāks). Bulguru ieber verdošā ūdenī, apmaisa un dažas minūtes pavāra. Katlu noceļ no uguns, uzliek vāku un ļauj bulguram uzbriest 25 minūtes. Pēc tam bulguru uzbužina ar dakšiņu un ļauj atdzist istabas temperatūrā. Tad pievieno sāli un citrona sulu, rūpīgi apmaisa un liek ledusskapī, lai pilnībā atdziest.

Sagriež tomātus un gurķi, sakapā pētersīļus. Pievieno bulguram, pārlej olīveļļu un salātus apmaisa. Salātiem var pievienot kubiņos sagrieztu fetas sieru.

Pasta ar tomātiņiem

Foto: Vitaliy_73/SHUTTERSTOCK

• 350 g tomātu
• 300 g makaronu
• 200 g siera
• sāls, pipari,
• olīveļļa

Saistītie raksti

Derēs jebkuri makaroni, īpaši tāpēc, ka ir iespēja – izvēlamies neparastākas formas, katrai ēdienreizei var izmantot citu formu: garos spageti, īsas taisnas caurulītes vai līkus radziņus, kā puķītes, kā pušķīšus, kā gliemezīšus… Kad ūdens jau vārās, ieber makaronus, pievieno nedaudz sāls un vāra, līdz makaroni gatavi (uz makaronu iepakojuma norādīts precīzs vārīšanas laiks).

Sieru sarīvē uz smalkās rīves. Ķirštomātus pārgriež uz pusēm un viegli apcep eļļā, nedaudz pieber sāli un piparus. Tomātus pieliek makaroniem un samaisa. Pasniedzot pārkaisa sarīvētu sieru. Var pievienot arī kubiņos sagrieztu apceptu desu, šķiņķi vai malto gaļu, pēc garšas izvēlas zaļumus.

LA.lv