Praktiski
Receptes

Mazas un vērtīgas. 2 interesantas receptes no paipalu olām. 6 patiesības šo olu vārīšanā 0

Foto – Shutterstock

Kaut gan dietologi brīdina, ka olas dzeltenums satur daudz holesterīna un tāpēc ar olu ēšanu nevajadzētu aizrauties, šo padomu grūti ievērot. Bez olām nevar iztikt gandrīz nevienā reizē – ne cepot pankūkas, omletes un cepumus, ne gatavojot zupas un mērces.

Vistu olas var aizstāt ar paipalu dētajām, jo mazajās, raibajās oliņās ir vairāk olbaltumvielu un D vitamīna, bet mazāk kaloriju. Interesantā izskata dēļ tās cienīgas ieņemt delikateses statusu – nevārītas liek uz tatārmaizītēm, bet vārītas iederēsies salātos un uzkodās. Tās, piemēram, var marinēt vai pagatavot želejā.

Olas želejā
• Vairākas paipalu oliņas
• 20 g želatīna
• Viens kubiciņš vistas buljona
• Nedaudz dzeltenās paprikas
• Seleriju lapiņas

Oliņas novāra, noloba. Sagatavo mazus trauciņus – tos izskalo ar aukstu ūdeni, lai želeju vieglāk izkratīt. Trauciņos liek paprikas gabaliņus, selerijas lapiņas un vidū paipalu oliņu. Uzlej buljonu, kurā izšķīdināts želatīns, un atdzesē ledusskapī. Sastingušo želeju kārto uz lielas salātlapas un grezno ar ķirštomātiņiem.

Marinētas olas ar kaperiem
• 10 paipalu oliņas
• 5 vistu olas
• 50 g kaperu
• 200 ml ābolu etiķa
• 2 lauru lapas
• Citrons
• Mārrutku saknes gabaliņš
• Ēdamkarote sinepju graudiņu
• Ēdamkarote medus
• Sāls pēc garšas

Olas novāra un sapilda burkā. Citronam nogriež garu mizas spirāli bez baltā slāņa. Pusi citrona un mārrutku sakni sagriež gabaliņos. Katlā liek garšaugus, kaperus, etiķi, medu un sāli. Pielej apmēram 250 ml ūdens un uzvāra. Sagatavoto marinādi uzlej olām, lai tās būtu pilnībā pārklātas. Aizvāko. Olām jāļauj marinēties vismaz divas dienas, bet ne ilgāk par 10 dienām. Ļoti pikanta uzkoda.

6 patiesības olu vārīšanā

1. Svaiga ola ūdens traukā noguļas uz sāniem, savukārt veca – ar tievo galu uz leju, jo tajā no olbaltuma jau paguvis izdalīties gaiss. Dažreiz tāda ola mēdz pat uzpeldēt kā pludiņš.

2. Lai iegūtu cietas paipalu oliņas, vāra aptuveni piecas minūtes. Lai cietas būtu vistu olas, vāra 8–10 minūtes. Ja garšo mīksts dzeltenums, pietiek ar 3–3,5 minūtēm.

3. Paipalu olu čaumaliņa ir ļoti plāna, tāpēc pirms vārīšanas to uzmanīgi sadursta ar adatu.

4. Lai čaumala vārot neplaisātu, olām jāļauj sasilt istabas tempe­ra­tūrā un jau uzvārītā ūdenī uzmanīgi jāievieto ar karoti. Var likt arī aukstā ūdenī un cerēt, ka, pakāpeniski sasilstot, olā esošais gaisa spilventiņš čaumalu nepārplēsīs.

5. Lai vieglāk nolobītu, olas uzreiz pēc vārīšanas liek aukstā ūdenī un tūlīt arī noņem čaumalu.

6. Jo svaigāka ola, jo tā grūtāk lobāma.

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Spēkā stājies Likteņdārza likums. Kas tas tāds un ko nodrošina?
20 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Ābolu kraukšķis ar karameli un saldējumu. Izcila garša!
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ar gaļu pildītie gliemežvāki
23 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

VS
Viesturs Sprūde
Latvijā
Aģents Māris no “TV Varavīksnes”. Saruna ar Aldi Ermanbriku
Intervija 1 stunda
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: Izrādes apmeklējums Rīgas centrā varēja beigties traģiski. Sieviete brīdina citus
2 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Bija izplānota iespaidīga afēra: no Zviedrijas ievestos atkritumus uzdeva par Latvijā savāktiem
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Gobzems: KPV LV vēlētāji neiebilst pret “Saskaņu” valdībā, bet šobrīd tas nav reāli
3 stundas
LA
LA.lv
Latvijā
Lielo veiksmi nosvinēs kārtīgi: azartiskā talseniece atklāj, kā tērēs Simtgades laimestu
2 stundas