Produkti un garšvielas, Receptes

Makas sakne – augstākā labuma garšviela. Kuros ēdienos un kā to lietot?

Foto - Shutterstock

Veikalos esmu redzējusi makas pulveri, ko var pievienot putrām un citiem ēdieniem. Lasīju, ka šis uztura bagātinātājs esot ļoti veselīgs. Vai pie mums šis viengadīgais augs, kas vizuāli atgādina rutku, ir sastopams, un kuros gadījumos to iesaka lietot uztura speciālisti? ILZE PREIĻU NOVADĀ

Makas pulveris tiek dēvēts par mūsu laika superfūdu (no angļu valodas vārda superfood – augstākā labuma pārtika) līdzīgi kā čia sēklas, godži un zīdkoka ogas. Augs pieder pie krustziežu dzimtas tāpat kā redīsi, rāceņi, brokoļi un kāposti. Vērtīga ir tieši sakne. Tajā ir 14% olbaltumvielu, 20 aminoskābes, no tām septiņas neaizvietojamās, daudz kalcija, magnija, kālija, dzelzs, B1 un B2, C un E vitamīns.

Pulveris ir salds, to iesaka iejaukt dažādos (piena, sulu, zaļajos) kokteiļos, pievienot jogurtam, putrām, šokolādes dzērieniem, kā arī saldajiem ēdieniem. Dienas deva ir 1–3 tējkarotes. Uzskata, ka makas pulveris palīdz pret anēmiju, depresiju, sliktu atmiņu, ilgstošu nogurumu, menopauzes simptomiem, sāpīgām menstruācijām un citiem reproduktīvās sistēmas traucējumiem.

Makas (Lepidium meyenii) sēklas var iegādāties ārzemju internetveikalos (piemēram, ebay.com) – 100 sēklu maksā aptuveni 2 eiro. Šis sakņaugs cēlies Peru kalnos, tāpēc spēj izdzīvot bargos klimatiskajos apstākļos. Rajonos, kur aug maka, vidējā temperatūra ir -1,5…+12 °C. Interesanti, ka sakne no zemes paņem teju visas vērtīgās vielas, tādēļ pēc ražas novākšanas zemnieki tajā vietā neko neaudzē četrus gadus. Augam patīk skāba (pH 5 un zemāka), trūdvielām bagāta augsne. Sakne aug 6–8 mēnešus, tāpēc mūsu klimatiskajā zonā būtu jāsēj agri pavasarī. Latvieši nenodarbojas ar šā auga kultivēšanu, un pie mums svaigu makas sakni nevar nopirkt. Bioloģiskās produkcijas veikaliņos var iegādāties 200 g pulvera aptuveni par 14 eiro.

Tāpat kā par citiem superfūdiem, kas mērojuši tālu ceļu līdz mūsu veikalu plauktiem, arī par makas sakni stāsta leģendas. Senatnē to lietojuši inku karavīri, lai iegūtu pārcilvēcisku spēku kaujās, cilvēki ticējuši, ka preparāts vairo enerģiju un libido. Patiesībā ikvienā reģionā ir savi superfūdi, un arvien vairāk ir pierādījumu tam, ka vislielāko labumu sniedz tieši vietējie augi. Mums ir mārdadzis, zeltsakne, vārpata un gārsa, kumelīte, vērmele un asinszāle, savvaļas ogas – brūklenes, dzērvenes, kazenes, avenes, zilenes, mellenes un citas. Izkaltējot un lietojot šo augu un ogu pulverus, rezultāts būs līdzīgs, tikai izmaksas gandrīz piecas reizes mazākas. Ja makas sakne pielāgotos mūsu klimatam, augšanas apstākļiem un tiktu audzēta Latvijā, tā nemaksātu 70 eiro kilogramā.

UZZIŅA

Kā atzīst kāds augsta līmeņa mārketinga speciālists, cilvēkiem patīk leģendas un stāsti par brīnumaugiem no tālām zemēm, tāpēc šādus pulverīšus un sēkliņas var viegli pārdot.

Pievienot komentāru