Produkti un garšvielas, Receptes

Mājās ceptas maizes šarms. Mājražotājas Gunas Ķiberes padomi gardas maizītes izcepšanai + 4 dažādas maizes receptes

maizes-cepeja-liela

Tikko no krāsns izņemtai maizei ir nepārspējama garša un aromāts. Ja vien mājās ir plīts, kurā var kārtīgi izcept pīrāgus, izdosies arī maize, uzskata Rūjienas novada kultūras un tūrisma centra vadītāja, amatnieku biedrības “Rūzele” vadītāja un mājražotāja GUNA ĶIBERE, kura jau piecus gadus cep nelielus, gardus maizes kukulīšus ar dažādām piedevām.

 

Mācās pati un māca citus

Pievērsties šai kulinārajai jomai pamudinājis ikdienišķs notikums. Kad Gunas ģimene viesojusies pie vīramātes, viņa cienājusi ar zupu un pašas ceptu karašiņu. Tā vēl bijusi silta, ar kraukšķīgu garoziņu un debešķīgu aromātu. Guna gribējusi noskaidrot, kā tā cepta, jo maizes krāsni vīramāte vairs nav izmantojusi. Izrādās, gāzes plīts cepeškrāsnī, turklāt mīklu neesot mīcījusi, kamēr sviedri rit pār pieri. Vajadzējis tikai raugu, kviešu miltus, mazliet cukura, sāls un kliju. – Atgriezusies mājās, tūlīt steidzu izmēģināt vīramātes ieteikto maizes recepti, taču pirmajā reizē mīkla izlaidās pa pannu un kukulīši nesanāca. Sapratu, ka mīkla jālej veidnē, nevis jāveido kukulīši, – atceras Guna.

Vispirms ar gardu pašas ceptu maizīti lutinājusi savu ģimeni – vīru un abus dēlus ar dzīvesbiedrēm, arī kolēģus un draugus. Kad arvien biežāk vaicājuši, vai kukulīšus var nopirkt, viņa sapratusi, ka kulinārajam vaļaspriekam jāpievēršas nopietnāk. – Esmu kļuvusi par mājražotāju. Un, kā labi zinām, ja cilvēkam patīk ar kaut ko nodarboties, laiku tam viņš vienmēr atradīs.

Lai pilnveidotu maizes cepšanas prasmi, Guna ieklausās amata brāļu padomos, ieskatās globālajā tīmeklī, piedalās meistarklasēs. Piemēram, ceļojot pa Itāliju, pamācījusies, kā itāļu saimnieces no miltiem un ūdens uzbur savam reģionam raksturīgo maizi. – Itāļi mīklai nepievieno ne sāli, ne cukuru. Sākumā tas man šķita neierasti, bet, tā kā itāļiem ir tradīcija uz maizes šķēles uzslacīt olīveļļu vai ar maizes gabaliņu izslaucīt šķīvi, uz kura ir mērce vai kas cits, labāk lai maize nav sāļa vai saldena.

Ar savām zināšanām kulinārijā Guna labprāt iepazīstina rūjieniešus un tuvējā Mazsalacas, Burtnieku un Naukšēnu novada ļaudis, kā arī kaimiņus igauņus un pat no Rūjienas sadraudzības pilsētas Higašikavas viesos atbraukušos japāņus. Enerģiskā sieviete smej, ka maizi, kliņģerus, kūkas un kēksus cept esot iemācījusi teju vai visiem rūjieniešiem. – Labprāt dalos ar savu pieredzi un receptēm. Esmu pārliecināta, ka ikviens, kurš prot cept maizi, vienmēr būs paēdis pats, ienesīs svētību savās mājās, iepriecinās citus un pasauli ap sevi padarīs labāku, – tāda ir viņas pārliecību.

Bet Guna nav vienīgā, kura vada kulinārās un citas meistarklases. Plašajā un skaisti iekārtotajā Rūjienas novada tautskolā pieaugušajiem un bērniem piedāvā vairākas neformālās izglītības programmas: svešvalodu kursus, aušanu, floristiku, zīda apgleznošanu, filcēšanu, notiek arī jogas nodarbības un tiek doti padomi, kā veselīgi dzīvot un ēst.

Pamatprodukti un piedevas

Visiem maizes veidiem Guna nemainīgi izmanto tos pašus pamatproduktus – augstākā labuma kviešu miltus, olas, rapšu eļļu, sāli, cukuru un siltu ūdeni. Savukārt atšķirīgu garšu un izskatu piešķir daudzveidīgas piedevas: ķirbji un to sēklas, rozīnes, bietes, burkāni, spināti, grūbas, griķi, rīvēts siers, paprika, cepti sīpoli, speķis, pīlādži un daudz kas cits. – Vārot pīlādžu ievārījumu, ienāca prātā, ka mīklai varētu pievienot šīs ogas. Domāts, darīts! Maize garšoja ļoti labi, jo pīlādži piešķir patīkamu rūgtenumu. Tomēr nedrīkst pielikt par daudz, jo tad ogas sakrīt veidnes apakšā. Tāpat eksperimentēju ar ķirbi un burkāniem. Sākumā mīklai pierīvēju svaigus burkānus, taču kukulīši saplaka. Vēlāk sapratu, ka jāliek klāt vārīti burkāni.

Pērkot miltus, Guna aicina noteikti pievērst uzmanību pakas priekšpusē norādītajam skaitlim, jo tas raksturo miltu kvalitāti. – Es dodu priekšroku “Dobeles dzirnavnieka” augstākā labuma 405. tipa Ekstra miltiem. Ir vēl citi tipi, piemēram, 550, bet no tiem maize būs tumšāka, – stāsta cepēja. – Ja mīklai pievieno rudzu miltus vai klijas, kam nav tik augsts lipekļa saturs, ņem 2/3 kviešu miltu un 1/3 citu miltu vai arī piedevas – sēklas, dārzeņus, sieru vai ko citu. Ja pārspīlē ar sēklu daudzumu, būs rūgta piegarša, turklāt kukulīti būs grūti sagriezt, maize drups.

Tikpat liela nozīme ir kvalitatīvam raugam. Guna izmanto presēto Rīgas raugu, jo pārliecinājusies, ka tad mīkla ātri uzrūgst. – Man nekad nav izdevies mīklu atdzīvināt ar sauso maizes raugu. Citi gan ir teikuši, ka viņiem sanāk arī ar to.

Viņa raugu iepriekš nebriedina, bet uzreiz pievieno mīklai. Daudzi par to brīnās, bet Guna uzskata, ka visi procesi notiek arī bez iepriekšējas briedināšanas. Tāpat ir pārliecinājusies, ka veidne ar mīklu noteikti jāliek aukstā cepeškrāsnī. Kamēr krāsns iesilst, mīkla turpina rūgt un kukulītis ieņem savu formu. – Maizes cepšana ir radošs process, tāpēc drīkst improvizēt. Tomēr no dažiem nosacījumiem nevajadzētu atteikties, piemēram, jāievēro miltu un piedevu proporcija. Maize jācep ar prieku un mīlestību! – uzsver pieredzējusī cepēja.

Lasi tālāk un uzzini 4 dažādas maizes receptes!

2 Komentāri

Pievienot komentāru