Uncategorized

Mafinu gatavošana soli pa solim. Fotorecepte! 16

Foto – Valdis Semjonovs

Lai uzmeistarotu mafinus, nav nepieciešams lērums dažādu produktu un nav stundām jāņemas pa virtuvi. Mafinu cepšanai vajag silikona veidni, papīra formiņas, kviešu miltus, olas, sviestu, saldo krējumu vai pienu ar augstu tauku saturu, cukuru, cepamo pulveri un ogas, šokolādi vai kakao pulveri (ja cep saldos) vai šķiņķi, salami desu, sieru, brokoļus vai ko citu (ja cep sāļos).

Mafins nav kūka un nav arī smalkmaizīte, bet ir kaut kas pa vidu starp šiem abiem kārumiem.

Saldajiem mafiniem der gan svaigas, gan saldētas ogas – avenes, mellenes, zemenes, upenes, dzērvenes, smiltsērkšķi un arī rabarberi. Savukārt sāļajiem var izmantot salami, fetas sieru un olīvas, vārītu vistas fileju, šķiņķi, sieru un tomātus, zilo sieru.

Mafini ar avenēm 


(12 gabali)
• 275 g kviešu miltu
• 175 g cukura
• 125 g sviesta
• 100 ml 35% saldā krējuma
• 2 olas
• 1 tējkarote vaniļas cukura (vai ¼ vaniļas pāksts)
• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
• 200 g aveņu

Sviestu un cukuru sakuļ ar mikseri, pēc tam pa vienai pievieno olas. Miltiem pieber cepamo pulveri un vaniļas cukuru, tad maisot iesijā masā un pakāpeniski pievieno saldo krējumu. Miltus neber visus uzreiz, bet pamazām, jo tad neveidosies kunkuļi. Mīklu kārtīgi samaisa ar koka karoti, lai tajā būtu vairāk gaisa un mafini būtu gaisīgāki.

Silikona veidnē ievieto papīra formiņas un katrā ieliek nedaudz mīklas. Uz katra mīklas pikucīša kārto trīs, četras avenes. Ar ogām nevajag pārspīlēt, jo tad mafini cepot necelsies. Pēc tam uzlej mīklu tā, lai ogas tiktu nosegtas un būtu aizpildītas 3/4 formiņas. Silikona veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un mafinus cep +200 °C temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes. Mafinus nedaudz atdzesē un dekorē ar ogām (tas ļaus nojaust, kuras ogas ir iekšpusē), mandeļu skaidiņām, šokolādi vai pūdercukuru. Var arī ar karstā ūdens peldē izkausētu šokolādi, kas pildīta konditorejas maisiņā, uzzīmēt sirsniņu vai puķīti.

Sāļie mafini 


(12 gabali)
• 235 g kviešu miltu
• 14 g cepamā pulvera
• 4 g jeb šķipsniņa sāls
• 85 g olīveļļas
• 2 olas
• 110 g piena
• 185 g 25% skābā krējuma
• Šķiņķis
• Siers
• Tomāti

Rīkojas tāpat, kā cepot saldos mafinus. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Tad veidnē ievieto papīra formiņas, tajās vispirms ieliek nedaudz mīklas, pēc tam strēmelītēs sagrieztu šķiņķi, sieru un tomātu, ko pārklāj ar mīklas cepurīti. Silikona veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un mafinus cep +200 °C temperatūrā 15–20 minūtes.

Ļoti garšīgi ir sāļie mafini ar vārītiem brokoļiem un mocarellas sieru, ar lasi, ar vistas fileju (grilētu vai vārītu) un mango čatniju, ar saulē kaltētiem tomātiem, baziliku un mocarellas sieru, ar kazas sieru, olīvām un spinātiem.

Galerijas nosaukums

PADOMI

• Precīzi jāievēro mīklas sastāvdaļu daudzums. Ja to nedara (piemēram, pievieno pārāk daudz vai par maz cepamā pulvera), mafini nebūs tādi, kā kārots.
• Mīklu ieteicams jaukt ar koka karoti, nevis mikseri. Tas būs mazliet ilgāk un darbietilpīgāk, taču mīkla cepoties labāk celsies.
• Nevajag pārspīlēt ar ogu daudzumu. Tad mīkla ir pārāk šķidra, tik labi neceļas.
• Silikona veidnītēm ir labāka karstuma caurlaidība nekā metālam – tas ilgi karst, un mafini jāgatavo ilgāk.

LA.lv