Dārzs, Garšaugi

Lupstājs garšai un aromātam. Kā šo garšaugu var pielietot virtuvē?

Foto - Shutterstock

Man dārzā kopš seniem laikiem aug lupstājs. Vēlētos uzzināt kaut ko par šo augu. RITA KULDĪGAS NOVADĀ

Sviestmaize ar sieru garšo lieliski, ja uz tās uzliek dažas ārstniecības lupstāja (Levisticum officinale) lapiņas. Bagātīgi lapotais, daudzgadīgais, aptuveni 2 m garais augs labi aug auglīgā, pietiekami mitrā augsnē un saulainā vietā. Vasaras sākumā parādās dzeltenzaļu ziedu čemuri, no kuriem attīstās rievainas sēklas. Tās pašas izsējas, tāpēc visu laiku izaug daudz jaunu augu, kurus var pārstādīt.

Dārzā pietiek ar 1–2 augiem, jo pat nedaudzas lapiņas piešķir garšu mērcēm un zupām. Lupstāja aromāts atgādina selerijas. Sēklām ir līdzīga, tomēr nedaudz saldāka garša. Sēklas izmanto liķieriem un smaržu ražošanā. Tās lieto arī kā garšvielu pie salātiem un kartupeļu biezputras. Jaunās, sulīgās lupstāju lapas (vecākās ir sīkstas un rūgtenas) un notīrītās saknes var sautēt un lietot kā dārzeņus, bet jaunos, nepārkoksnējušos stublājus var iecukurot. Spēcīgākā smarža un izteiktākās ārstnieciskās īpašības piemīt tieši saknēm. Lupstājs uzlabo apetīti, veicina gremošanu.

Lapas var žāvēt, bet, ja ir iespēja, labāk ir saldēt. Lai garša būtu saldenāka un maigāka, pirms saldēšanas lapas un stublājus blanšē.

Lielā auguma un lapojuma dēļ lupstājs iederas vietās, kur vēlas piesegt kādu acij nevēlamu būvi, žogu, komposta kaudzi vai kaut ko norobežot. Lupstājs labi iederas arī dīķmalā. Ja labāk patīk zemāki, kuplāki augi, nevajag ļaut tiem ziedēt. Vienuviet lupstāju var audzēt 6–8 gadus, pēc tam stādījumu ieteicams atjaunot.

3 Komentāri

  1. Tagad es nezinu , kur viņu dabūt, bet vienu vasaru man auga dārzā. Nenormāli garšīgas zupas, ja uzgriež virsū kā dilles vai pētersīļus. Es mazliet vēl ievāru , lai nav tik cietas lapas. Un iegriežu tā kārtīgi , nevis tikai dažas lapiņas.

  2. FIFA, ja vajag varu nosutit tev seklas,uzraksti kadu konkretaku adresi,komunikacijai. Lupstajs loti forss gurkus marinejot vai salot,neviena zupa, ipasi jera galas, nav iedomajama bez lupstaja.Tikai lupstaju nedrikst varit ilgak par 30 min.Diemzel, kaltejot tas zaude loti daudz no sava aromata, savukart seklu cemuri ne, tapec es viarak kalteju tiesi seklu cemurus.Vasaras vidu lupstaju visu nogriezu lidz zemei, tas ataug atkal un jau septembra sakuma priece ar maigam zalam lapam un jaunu apburosu aromatu 🙂

Pievienot komentāru