Praktiski
Dārzs

Liekam kartupeļu ražu ziemas guļā! Labākie glabāšanas veidi0

Foto-Fotolia

Glabātavās kartupeļus var likt gan sabērumos ne augstākos par pieciem metriem, gan apcirkņos, gan koka vai metāla konteineros ar dažādu tilpumu, gan arī dažādās kastēs, konsultē Agroresursu un ekonomikas institūta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Dr.agr. Ilze Skrabule.

Galvenais, lai būtu gaisa apmaiņa vai vēdināšana un kartupeļiem nepiekļūst sals.

Tomēr arī glabāšanas laikā nepieciešams apraudzīt kartupeļus un veikt nepieciešamos darbus, lai bojājumu apjomi un kvalitātes izmaiņas būtu minimālas.

Vēlamā gaisa temperatūra

Kartupeļu glabātavā temperatūras režīms jāpielāgo izmantošanas mērķim.
• Sēklai paredzētos kartupeļu labāk glabāt 2–4oC temperatūrā.

• Pārtikas kartupeļiem piemērotāks būs nedaudz siltāks mikroklimats – 4–6oC.

• Ja kartupeļi domāti pārstrādei čipsos vai frī, vēlama nedaudz augstāka temperatūra – 7–10oC. Temperatūras režīmā ap 10oC cukuru veidošanās bumbuļos ir līdzsvarā ar elpošanas procesā patērēto cukuru, līdz ar to pārstrādes laikā ceptajiem kartupeļiem neparādās nevēlamā brūnā nokrāsa.

Foto: Fotolia

• Nav ieteicams kartupeļus glabāt ļoti vēsā telpā, kur temperatūra ir zemāka par 2oC, jo bumbuļos ciete neatgriezeniski sadalās cukuros un kartupeļi iegūst saldenu garšu.

Ļoti svarīgi ir, lai temperatūras režīms būtu stabils un nemainīgs. Svārstīga temperatūra saīsina kartupeļu atpūtas laiku, kā arī pamodina bumbuli no miega un veicina asnu veidošanos, kas nebūt nav vēlams ziemas vidū.

Gaisa mitrums

Piemērotākais gaisa mitrums glabātavā ir robežās 80–95%. Sākumā mitrums varētu būt nedaudz mazāks, jo, intensīvi elpojot, kartupeļi izdala ūdeni jeb svīst. Nav vēlama ūdens slānīša veidošanās uz bumbuļiem, jo mitrumā rodas labvēlīgi apstākļi slimību attīstībai un izplatībai.

Mitri vai slapji bumbuļi sabērumā var zaudēt dzīvotspēju jeb vienkārši noslāpt.

Toties, ja kartupeļu glabātavā gaiss ir ļoti sauss, bumbuļi elpojot un mitruma apmaiņas rezultātā zaudē svaru, reizēm sažūst un kļūst mīksti kā gumija. Vienlaikus pieaug jutība pret traumēšanu un bumbuļu mīkstuma tumšošanos.

Gaismas režīms

Saistītie raksti

Pārtikai un pārstrādei domātie kartupeļi noteikti jāglabā tumsā. Gaismu var izmantot tikai tik daudz, cik ir nepieciešams šķirojot un pakojot. Jo gaismas ietekmē kartupeļos veidojas zaļais pigments hlorofils un vienlaikus indīgas vielas – glikoalkaloīdi (solanīns).

Glikoalkaloīdi var izraisīt nevēlamus gremošanas un elpošanas orgānu traucējumus, tāpēc zaļi kartupeļi nav piemēroti ne pārtikai, ne arī lopbarībai. Toties sēklas kartupeļiem glikoalkaloīdi palīdzēs aizsargāties pret patogēniem.

Plašāk par kartupeļu glabāšanas nosacījumiem lasiet #padomsrokā izdevumā KARTUPEĻI.

LA.lv
ŽD
Žanna Damme
Praktiski
Pufīgās un zīdainās mini fritatas – bagātīgām brokastīm, vieglām pusdienām un vakara uzkodām
12 stundas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Foto kā no žurnāla vāka… Kā labi izskatīties fotogrāfijās?
13 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Špikeris: Kas raksturīgs lapu, ziedu, augļu un sakņu dienām – ko tajās darīt mājās un dārzā, ko – atlikt
13 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

JL
Juris Lorencs
Latvijā
“Jādomā pašiem par savām interesēm.” Saruna ar filozofijas doktoru Māri Kūli
1 stunda
LA
LA.LV
Sports
VIDEO: Daugaviņš palīdz “Spartak” pēc sešu gadu pārtraukuma uzvarēt “CSKA”
1 stunda
LE
LETA
Dabā
Latvijā ieplūdīs silts gaiss no Āfrikas: laika prognoze trešdienai
8 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
“Sākās ļoti liela panika!” Ugunsnelaime Jelgavā izposta vairāku ģimeņu mājvietu
1 stunda
DB
Dace Baltruma
Latvijā
Dace Baltruma: Skumdina, cik smaga mūsu plecos padomju domāšanas nasta 2
1 stunda