Pamatēdieni, Receptes

Libāniešu kibehs. Recepti iesaka aktrise Selma Hajeka

Publicitātes foto

Kibehs – bulgura un gaļas kotletītes – ir tradicionāla libāniešu maltīte. Vai spējat iedomāties, kā šo Vidējo Austrumu aromātu apdvesto ēdienu gatavo aktrise Selma Hajeka? Lūk, recepte.

Sastāvdaļas kibeha mīklai
200 g smalka bulgura
300 g maltas jēra gaļas (20% – tauku)
1 liela šķipsna septiņu garšvielu maisījuma (skat. zemāk)
½ ēdamkarotes kausēta sviesta vai gī sviesta

Septiņu garšvielu maisījumam
½ ēdamkarotes maltu smaržīgo piparu
½ ēdamkarotes malta kanēļa
½ ēdamkarotes maltu muskatrieksta
½ ēdamkarotes malta koriandra
½ ēdamkarotes maltu krustnagliņu
½ ēdamkarotes malta ingvera

Pildījumam
50 g marinētu valriekstu
50 g dateļu
½ buntīte svaigu pētersīļa lapu
olīveļļa
200 g maltas jēra gaļas, (20% – tauku)
50 g ciedru riekstu
2 tējkarotes septiņu garšvielu maisījuma
½ tējkarote kaltētu piparmētru
½ tējkarote kaltēta oregano

Augu eļļa (cepšanai)

Ambamērcei
1 nogatavojies mango
1 liels vai 2 mazi laimi
1 ķiploka daiviņa
¼ tējkarotes sinepju sēklu
¼ tējkarotes sieramoliņa sēklu
¼ tējkarotes kajēnas piparu
¼ tējkarotes kūpinātas saldās paprikas
¼ tējkarotes kurkumas
1 šķipsna kajēnas piparu, pēc vēlēšanās

Humusam
700 g kārbiņa turku zirņu
1 citrons
1 daiviņa ķiploka
1 liela šķipsna malu ķimeņu
2 ēdamkarotes tahini
“Extra Virgin” olīveļļa

Pagatavošana.
Ieber bulguru bļodā, pārlej ar 200 ml auksta ūdens un atstāj uz 15 minūtēm. Sajauc kopā septiņas garšvielas ar pusēdamkaroti melno piparu. Tas ir vairāk nekā būs vajadzīgs, bet maisījumu var saglabāt hermētiskā traukā citai reizei.

Gatavo pildījumu. Smalki sagriež valriekstus, notīra un rupji sagriež dateles, smalki sagriež pētersīļu lapas. Lielu cepamo pannu apslaka ar pusēdamkaroti olīveļļas, pievieno malto jēra gaļu, ciedru riekstus, valriekstus un cep apmēram piecas līdz desmit minūtes vai arī līdz brīdim, kad tie ir viegli apcepti. Pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas, izņemot pētersīļus, un cep vēl piecas minūtes vai līdz brīdim, kamēr maisījums kļūst tumši zeltains. Noņem, atdzesē, tad samaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Notecina lieko ūdeni no izmirkušā bulgura un samaisa ar kibeha mīklas sastāvdaļām, pievienojot labu šķipsnu jūras sāls. Visu rūpīgi samaisa, tā būs kotletīšu ārējā kārta. Sadala maisījumu 16 bumbiņās, katru aptuveni 50 gramus lielu.

Paņem vienu bumbiņu plaukstā, saplacina, izveidojot apmēram 7cmx8cm lielu ovālu. Centrā ievieto labu šķipsnu pildījuma, tad pārklāj to ar gaļas masu, lai veidojas noslēgtas kotletītes. Gatavās ievieto ledusskapī uz 30 līdz 40 minūtēm, lai masa kļūtu stingrāka.

Gatavo amba mērci: notīra mango, maisa blenderī kopā ar laima mizu un sulu, līdz izveidojas vienmērīga masa. Notīra un sasmalcina ķiplokus, tad apcep pannā uz vidējas uguns ar mazliet olīveļļas un visām garšvielām. Kad maisījums kļuvis viegli zeltains, to samaisa ar mango. Ja nepieciešams, pievieno garšvielas, pēc tam atdzesē.

Tad gatavo humusu: blenderī samaisa zirņus un sulu, pievieno izspiestu citrona sulu. Notīra un pievieno ķiplokus, ķimenes, labu šķipsnu sāls, tahini un krietnu šļuku olīveļļas. Blenderē, kamēr izveidojas krēmveida masa, pievieno garšvielas pēc vajadzības.

Kibehu cep cepamtraukā vidējā karstumā. Pannā ielej augu eļļu aptuveni 6 cm slānītī un sakarsē. Jāpārliecinās, ka trauks nav aizpildīts vairāk kā līdz pusei. Uzmanīgi ievieto vienu kibehu pannā, aptuveni pēc 3½ līdz 4 minūtēm tam būtu jābūt zeltainam un labi izceptam.

Kibehu pasniedz kopā ar humusu, amba mērci, viegli marinētiem dārzeņiem, granātābolu un svaigiem garšaugiem.

Pievienot komentāru