Praktiski
Mājas

Lauru lapas – garšviela ar kolosālām ārstnieciskajām īpašībām0

Foto – Fotolia

Lauru lapas ir klasiska garšviela, kuru mājsaimnieces ik dienu izmanto ēdiena gatavošanā. Bet līdztekus garšas uzlabošanai šim augam piemīt arī vairākas veselībai noderīgas īpašības.

Lauru koks ir ārstniecības augs, kuru kopš seniem laikiem izmanto dažādu slimību ārstēšanai. Vietne ‘Sovkusom’ sagatavojusi vairākus interesantus faktus par lauru lietošanas priekšrocībām un īpašībām.

Ēteriskajām eļļām, kas rodamas lauru lapās, piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības. No tām iegūtās tinktūras var lietot elpceļu slimību, klepus, gremošanas sistēmas problēmu, mutes dobuma iekaisuma un rīkles iekaisuma gadījumos.

Ja tev ir stomatīts (mutes dobuma gļotādas, smaganu, vaigu, lūpu, mēles vai aukslēju iekaisums), tikai dažas minūtes pakošļā lauru lapu, un kaite pāries!

Pateicoties dezinfekcijas spējām, laurs tiek galā ar ādas slimībām, tā uzlējums ātri novērš ekzēmu un mazina iekaisumu. Laurs arī veicina pareizu sirds un asinsvadu sistēmas darbību.

Savulaik lauru lapas izmantoja tikai garšīgu desertu pagatavošanai. Mūsdienās tā ir parasta garšviela, ko pievieno galvenokārt gaļas un zivju ēdieniem.

Lauru lapām ir liela nozīme konservēšanā, jo to antiseptiskās īpašības palīdz produktus ilgāk uzglabāt. Sālot zivis, arī ir labi pievienot šo garšvielu, jo tā novērš produkta oksidēšanos un nodrošina tā svaigumu.

Lauru lapu garšas īpašības mainās atkarībā no tā, cik ilgi tās atrodas traukā. Līdztekus patīkamam aromātam un garšai šai garšvielai piemīt arī rūgtums, kas sajūtams ar laiku.

Saistītie raksti

Lai no tā izvairītos, lauru lapas jāpievieno dažas minūtes pirms ēdiena vārīšanas pabeigšanas. Pirmajiem ēdieniem – 5 minūtes pirms beigām, gaļai un dārzeņiem – 10 minūtes. Gatavošanas beigās lauru lapas izņem no trauka.

Lai uzlabotu garšu, tu vari divkāršot lauru lapu skaitu un samazināt garšvielu daudzumu traukā.

Mēs esam pieraduši uzskatīt lauru lapas tikai kā garšvielas, taču to ārstnieciskās īpašības ir vienkārši kolosālas – tās var aizstāt daudzas zāles.

Ir grūti atrast garšvielu ar tik spēcīgu dziedinošu efektu!

Avots: sovkusom.ru

LA.lv
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Pēc svētkiem garšos lapu salāti ar ceptu kamambēru un aveņu mērci
19 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Laika relejs – automātiski ieslēdz un atslēdz elektroierīces. Kā tas darbojas un kur noderēs?
20 stundas
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Vai var piedzīt alimentus, ja laulība oficiāli nav šķirta?
21 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ekonomika
Ar IIN neapliekamais nākamgad lielāks. Skaidrojam, kuri būs lielākie ieguvēji
2 stundas
LE
LETA
Dabā
No piektdienas kļūs krietni aukstāks
1 stunda
MA
Māris Antonevičs
Latvijā
Māris Antonevičs: “Atlaist Saeimu!” atkal modē
1 stunda
LE
LETA
Ekonomika
Tirgus sastingst gaidās. Četrus mēnešus vērtēs “Bites”un “Baltcom”apvienošanu.
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Burovs skaidro, kādā gadījumā atkāpsies no amata
35 minūtes