Praktiski
Receptes

Latviski saldēdieni brīvdienu pusdienām0

“Manā bērnībā, kas aizritēja Gulbenes pusē, cilvēki ēda veselīgi. Kad vasarā bija ogu laiks, ar tām mielojāmies no krūma, jo tad nezūd ne vitamīni, ne citas vērtīgas vielas, kas ir ogās. Ziemā no žāvētiem āboliem vārījām kompotu, retāk – biezo ķīseli, jo bērniem tas ne īpaši garšoja. Cukuru daudz nelietojām, tas nestāvēja uz galda brīvi pieejams, toties medus gan netrūka. Svētkos vecāmāte cepa rolbiskvītu, jo mājās bija olas, milti un ar āboliem savārītas brūklenes. Bet, kad cepa rudzu maizi, viņa gatavoja arī kādu neparastāku saldēdienu – no rudzu maizes mīklas un ābolu sulas vārīja biezo ķīseli, ko pasniedza ar pienu,” – atceras “Index Cafe” pavāre Astrīda Čeppe.

– Desertus gatavot vispirms sāka turīgākie ļaudis. Viens no tādiem saldēdieniem bija buberts, kas, no šodienas pieredzes skatoties, šķiet pavisam vienkāršs deserts. Vasarā bubertam mērci gatavoja no jāņogām, ziemā – no dzērvenēm. Lauku mājās bubertu vārīja no miltiem, vēlāk tos aizstāja ar mannas putraimiem.

Buberts


5 olas,

5 ēd. k. cukura,

5 ēd. k. kviešu miltu,

800 ml piena,

vanilīns.

Dzērveņu mērcei:

200 g dzērveņu,

50 – 60 g cukura,

1 ēd. k. kartupeļu cietes,

1 l ūdens.

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus puto ar cukuru un vanilīnu, līdz masa kļūst gaisīga. Saputo olu baltumus. Katliņā ielej 600 ml piena un karsē, atlikušajā pienā iemaisa izsijātus miltus. Kad piens sāk vārīties, lēnām lej miltu maisījumu, visu laiku maisot ar koka karoti, jo nedrīkst piedegt. Ļauj nedaudz sabiezēt. Samazina liesmu un piena maisījumā iecilā saputotos olu dzeltenumus. Apmaisa. Tad iecilā olu baltumus, bet nemaisa. Atdzesē. Pasniedz ar dzērveņu mērci, ko pagatavo: ogas uzvāra katliņā, izkāš caur sietiņu, pievieno cukuru un aukstā ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti un maisot uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Peldošās salas

4 olas,

600 ml piena,

100 g cukura,

vanilīns.

Olu baltumus ar pusi cukura saputo stingrās putās. Saputoto olbaltumu ar karoti liek verdošā pienā un pikas aptuveni trīs minūtes karsē no abām pusēm. Tad ar karoti pikas izņem no piena un kārto uz deserta šķīvjiem. Olu dzeltenumus saputo ar atlikušo cukuru un vanilīnu, atšķaida ar pienu, kurā karsējās olu baltumi, un, vēlreiz maisot, karsē, līdz mērce sāk biezēt. Nepārtraukti uzmana, lai pienu nepierauj. Peldošās salas pasniedz atdzesētas.

Auzu pārslas ar avenēm 
un putukrējumu


50 g ātri vārāmo auzu pārslu,

300 g aveņu (var izmantot zemenes, kazenes, svaigus augļus),

1 glāze piena,

200 ml saldā krējuma,

cukurs pēc garšas,

kļavu sīrups.

Auzu pārslas uzbriedina vārītā pienā, pievieno cukuru un avenes. Ja pārslas šķiet par sausām, pielej vēl pienu. Ēdienu kārto stikla traukā, virs pārslām liekot putukrējumu un avenes. Pārlej kļavu sīrupu. Var izmantot arī zemeņu un piparmētru salsu (svaigas piparmētru lapas sakapā ar zemenēm).

Žāvēti augļi 
ar auzu pārslām un medu

300 g dažādu žāvētu augļu,

3 – 4 ēd. k. pilngraudu auzu pārslu,

1 ēd. k. medus,

kanēļa standziņa,

zvaigžņu anīss,

1 l ūdens.

Dažāda veida žāvētos augļus sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā, pievieno kanēļa standziņu, vienu zvaigžņu anīsu, pārlej ar litru ūdens un vāra 5 minūtes. Noņem no uguns. Pievieno 3 – 4 ēdamkarotes pilngraudu auzu pārslu, ēdamkaroti medus, liek uz palodzes, lai nakti nostāvas.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izveido patriotisku piespraudi pats! Darba gaita soli pa solim. VIDEO 1
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Lai svētku galdauts sniegbalts! Neticami efektīvs pašgatavots līdzeklis – iztīra pat vecus traipus!
3 dienas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Kaut ko ļoti vēlies? Nav nekā neiespējama!
3 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.LV
Latvijā
Solidaritāte, cieņa un drosme. Valsts prezidenta Egila Levita runa pie Brīvības pieminekļa
10 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Foto. Svētku uguņošana priecē iedzīvotājus gan Rīgā, Daugavmalā, gan pie televizoru ekrāniem
7 stundas
LE
LETA
Latvijā
Foto. Lāpu gājiens Rīgā pulcē tūkstošiem dalībnieku
9 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Kultūra
Atdot daļiņu no saņemtā. Saruna ar Jāni Lūsēnu
Intervija 14 stundas
SM
Signe Mengote
Ekonomika
Jāvērtē pēc spējām, nevis diagnozes. Kā mazināt plaisu starp darba devējiem un invalīdiem
14 stundas