Dārzs, Garšaugi

Laiks sēt asos piparus. 7 vērtīgi padomi, audzējot piparus + Šķirnes dažādām gaumēm

Foto - Uldis Muzikants

Asajiem pipariem ir garš veģetācijas periods, tādēļ tos vēlams sēt jau februāra pirmajā pusē. Vēlākais sējas laiks (gan asajiem pipariem, gan paprikai) ir līdz februāra beigām.

Sējot asos piparus, nav jāuztraucas par gaismas trūkumu. Pipari ir īsās dienas augi un labi pacieš audzēšanu uz palodzes. Atšķirībā no tomātiem tie nestīdzēs siltumā un nepietiekamā apgaismojumā.

Piemērota ir tomātiem paredzētā augsne. Neitralizētajai un bagātinātajai kūdrai var piejaukt nedaudz grants. Sēšanai derēs vismaz 1,5 l tilpuma kastīte vai podiņš. Substrātam jābūt vismaz 5 cm biezā slānī, lai tas spētu saglabāt vajadzīgo mitrumu.

Pēc iesēšanas kastīti apklāj ar plēvīti, bet pilnīgi maisā nebāž. Ūdens kondensātu, kas veidojas uz plēves, atstāj, jo tas palīdzēs saglabāt nemainīgu mitrumu, lai sēklas neiekalstu.

Sēšanai labas siltumnīciņas ir plastmasas kastes (vismaz 1,5 l tilpuma) ar vāciņu.

Pēc iesēšanas kastīti dažas dienas var paturēt vēsumā, lai sēkliņa piebriest, pēc tam liek siltumā. Piemērotākā vieta – zem vai pat uz radiatoriem (ar noregulētu siltumu). Kastīti novieto uz 26 °C siltas virsmas. Dažkārt nevar sagaidīt, kad sēklas uzdīgs. Iemesls varētu būt pārāk zema temperatūra. Noliekot kastīti vajadzīgajā siltumā, dažās dienās asni būs ārā.

!!! Diedzēšanai vieta uz palodzes neder, jo tur ir pārāk auksts.

Kad sēklas uzdīgušas, kastīti var novietot uz palodzes. Šajā attīstības fāzē vēsums ir tieši labvēlīgs – tas veicinās sakņu attīstību.

Starp dīgļlapām parādoties īstajām lapām, piparus pārstāda, tos iedziļinot augsnē līdz dīgļlapām. Piparam podā būs jāaug ilgi – līdz maija vidum (kad varēs izstādīt neapkurināmās plēves siltumnīcās), tāpēc stādāmo trauku izvēlas lielu – vismaz 0,7 litru tilpuma. Vēl labāk, ja pods būs 1–1,5 litrus liels.

Populārie krējuma un jogurta trauciņi stādīšanai nederēs, jo tajos tilpums agrāko 0,5 l vietā sarucis līdz 0,35–0,4 litriem.

habaneroskalaPiparu asums pēc Habanero skalas

Aso piparu stipruma noteikšanai populārākā ir tā sauktā Habanero skala. Tajā kā etalons tiek izmantots ‘Habanero’ pipars. Asuma skalā tam tiek dotas 10 balles. Taču tagad ir selekcionēti vēl asāki pipari. Atkarībā no asuma tiem pievieno plusiņus. Piemēram, ‘Jolokia’ 10++ jau atrodas skalā pirms ‘Habanero’.

Piparu asumu mēra arī pēc zinātnieka Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas. Tās nosaka asuma vienībās skovilos (Scoville Heat Units – SHU). Vidēji maigs pipars ir 4500 skovilu, bet ass pat 500 000 vienību stiprs. Taču mazdārziņu saimniekiem piemērotāka un saprotamāka ir Habanero asuma skala.

Šķirnes dažādām gaumēm

‘Jolokia’ tiek uzskatīts par pasaulē visasāko piparu. Vidēji lieli un nelieli, slaidi auglīši sarkanā krāsā, veido līdz 50 cm augstu krūmu ar gariem sānu dzinumiem, kas pilni ar auglīšiem. Ideāli aug gan siltumnīcās, gan lielos podos.

‘Habanero’ (sarkans, oranžs un brūns) ir viens no asākajiem pipariem pasaulē. Nelieli iekrokoti sarkanas, oranžas vai šokolādes krāsas auglīši. Krūmiņš kompakts, izskatīgs un ražīgs. Audzējams siltumnīcās un podos.

Dzeltenās cepurītes – nelieli dzelteni, ļoti kodīgi auglīši. Krūms ar plašiem sānu dzinumiem. Piemērots audzēšanai segtajās platībās un uz lauka. Ļoti ražīgs.

Pikantie kareklīši – spilgti dzelteni auglīši ar citronu aromātu. Nelieli, konusveida, no sāniem krokoti. Ļoti ražīgs.

Asās bultas – oranži augļi ar biezām sienām, piemēroti konservēšanai, ēdienu gatavošanai. Var audzēt gan siltumnīcā, gan podā.

Kodīgie burkāniņi – gludi burkānu oranži pipari ar saldi asu garšu. Efektīga garšviela asu ēdienu cienītājiem. Ļoti ražīgs. Veido kompaktu augumu, piemērots audzēšanai podos, uz lauka un siltumnīcās.

Asie zīmulīši – sarkani vai spilgti oranži, gari, slaidi, tievi pipariņi, kas atgādina nelielus zīmulīšus. Piemēroti audzēšanai siltumnīcās, uz lauka vai puķu podos. Ļoti dekoratīvs.

Asās odziņas augļi ir ķiršogas lielumā, sarkani. Krūmiņš neliels, ap 50 cm augsts, ļoti dekoratīvs. Piemērots arī audzēšanai podos.

Ziloņa snuķa augļi ir gari, slaidi, plānām sienām, sarkani, it kā sasprēgājuši. Šķirne īpaši piemērota kaltēšanai. Sakalstot nezaudē formu, krāsu un savu īpašo vecinājumu. Kaltēšanai nevajag īpašas iekārtas, jo, laikus nenovākti, mēdz sakalst pat pie krūma. Veido kompaktu, līdz 50 cm augstu krūmu. Piemērots audzēšanai siltumnīcās un podos.

Čūsku augļi ir sarkani, tievi, dažādi izlocīti. Vidēji asi. Veido kompaktu krūmu ar nelieliem sānu dzinumiem. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās, uz lauka un podos.

Zvaniņam augļi ļoti dekoratīvi – kā nelieli zvaniņi, sarkanā krāsā, mēreni asi. Krūms skrajš, mēdz izaugt pat 1–1,5 m augsts. Vairāk piemērots audzēšanai siltumnīcām.

Pikantie ķirši ir sarkani, apaļi, valrieksta lieluma augļi ar biezām sienām. Blanšēti īpaši piemēroti pildīšanai ar sieru vai salātiem, garšos pikantu ēdienu cienītājiem. Veido 40 cm augstu krūmu ar nelieliem sānu dzinumiem. Šķirne piemērota audzēšanai podos, slitumnīcās, siltās vietās uz lauka.

Pipariem paši var labi ievākt sēklas. Daudzām amatieru audzētām sēklām šķirņu nosaukumi var atšķirties.

7 padomi

1. Asos un saldos piparus nevajag stādīt tuvu citu citam. Asie sabojās paprikas garšu. Tos vēlams stādīt katru savā siltumnīcas galā.

2. Asuma līmeni pipariem ietekmē sausuma un mitruma attiecības. Mērena iekaltēšana padara tos asākus, taču asuma līmeni var ietekmēt tikai apmēram vienas vienības (pēc Habanero skalas) robežās.

3. Auksts un mitrs laiks, kāds bija pērnvasar, piparu asumu daudz neietekmē, taču ražas apjomu un ienākšanos gan. Saules trūkuma dēļ pipariņu bija daudz mazāk.

4. Ja visus piparus neapēd, tie labi noder dažādu asu konservu gatavošanai, sakaltēšanai. Sevišķi gardas ir asās mērcītes, kad asos piparus pievieno plūmēm, brūklenēm, dzērvenēm. Kā papildu garšviela labi piederas kanēlis un krustnagliņas.

5. Piparus var stādīti arī podos un novietot kā krāšņumaugu uz lodžijas, terases. Tam labi piemērotas un dekoratīvas ir šķirnes Zvaniņi, Ziloņa snuķis, Asie zīmulīši, Pikantie ķirši u.c.

6. Asākie pipari var izraisīt ādas apdegumus. Tos labāk griezt, uzvelkot cimdus. Jārēķinās, ka jūtība pret piparu asumu katram var būt atšķirīga.

7. Ja ass pipars nokļuvis uz mēles vai acīs, to vislabāk noskalot ar pienu, nevis ūdeni. Dedzināšanu mutē mazinās maizes košļāšana.

Konsultējusi Bražūnu ģimenes saimniecības Neslinko dārzkopības speciāliste Saiva Pekuse

Pievienot komentāru