Praktiski
Receptes

Lai svētki izdevušies! Operdziedātājas Marlēnas Keines idejas Ziemassvētku galdam 16

Foto – Valdis Semjonovs

Operdziedātāja MARLĒNA KEINE pēc Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas absolvēšanas, iegūstot maģistra grādu, un mācībām Hansa Eislera mūzikas akadēmijā Berlīnē aktīvi iesaistījusies Latvijas opermākslas dzīvē. Kā māksliniece esmu ļoti laimīga, teic Marlēna. Operetē “Sikspārnis”, ko iestudēja Nacionālais operas un baleta teātris, Marlēna atveidoja vienu no galvenajām lomām – Adeli. Iejūtoties džeza komponistes Dēzijas tēlā, viņa piedalījās Latvijas Operetes fonda jauniestudējumā “Balle Savojā”.  Veiksmīga sadarbība Marlēnai izveidojusies ar valsts SIA “Latvijas koncerti”. Novembra beigās uz Ogres kultūras nama skatuves kopā ar virtuozo pianisti Agnesi Egliņu un izcilo vijolnieci Paulu Šūmani izskanēja viens no skaistākajiem un temperamentīgākajiem koncertiem “Spāņu un čigānu mūzika”.

Brīvos brīžos Marlēna ļoti labprāt gatavo, iepriecinot vīru Arvīdu, kurš strādā Latvijas Nacionālās operas un baleta korī. Pagatavot garšīgu ēdienu Marlēna iemācījās jau agrā bērnībā. Tad viņas sarūpētās maltītes baudīja abi brāļi. Šobrīd Marlēnai vienlīdz labi patīk gatavot gan zupas un salātus, gan pamatēdienus un desertus. Šajā reizē Marlēna dalījās ar idejām Ziemassvētku galdam, piedāvājot gardos Cēzara salātus, kartupeli ar šampinjoniem, ceptu vistas fileju un pikantu mērcīti, kā arī kafijas krēmu ar ogu mērci un atspirdzinošu karsto dzērienu. Kopā ar mandarīnu un piparkūku smaržu tie palīdzēs radīt lielisku svētku sajūtu!

 

Galerijas nosaukums

Lasi tālāk un uzzini receptes Cēzara salātiem ar vistu, kartupeļiem mundierī, kafijas krēmam ar ogu mērci un karstajam ziemas dzērienam!

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Cēzara salāti ar vistu
Sastāvdaļas – vistas fileja, Parmezāna siers, salātu lapas, ķiršu tomātiņi, baltmaize, augu eļļa. Mērcei – majonēze, anšovi, sinepes, citrona sula, malti melnie pipari.
Pagatavošana.
Vistas fileju apslaka ar etiķi, pārkaisa ar maltiem melnajiem pipariem, sāli un atstāj uz divām trim stundām iemarinēties. Pēc tam cep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, līdz gatava. Baltmaizi sagriež nelielos kubiņos, apgrauzdē uz sausas pannas. No majonēzes, sakapātiem anšoviem, pievienojot sinepes, citrona sulu un maltus melnos piparus, pagatavo mērci. Salātu lapas sagriež, tajās iecilā mērci, pievieno ķiršu tomātu daiviņas, vistas filejas strēmeles un baltmaizes grauzdiņus, pārkaisa ar rīvētu Parmezāna sieru.

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Kartupelis “mundierī” ar šampinjoniem un cūkgaļas fileju
Sastāvdaļas – lieli kartupeļi, šampinjoni, cūkas fileja, ķiršu tomāti, malti melnie pipari, sāls. Mērcei – krējums, majonēze, ķiploki, dilles.
Pagatavošana.

Kartupeļus ar visu mizu kārtīgi nomazgā, liek katliņā vārīties, aplejot ar ūdeni tā, lai tas tikai apsedz kartupeļus. Kad gatavi, katru kartupeli ietin folijā, lai saglabājas karsts. Pirms pasniegšanas kartupeli ar nazi iegriež un paver vaļā. Iekšā liek mērcīti, kas gatavota no majonēzes un krējuma, pievienojot smalki sakapātu ķiploku un dilles. Sagrieztus šampinjonus apcep pannā, pievienojot nedaudz sāls un maltus melnos piparus. Cūkas fileju apslaka ar etiķi, pārkaisa ar sāli un pipariem, ļauj marinēties pāris stundas, pēc tam uz pannas cep no abām pusēm, līdz gatava. Kartupeli pasniedz kopā ar majonēzes un krējuma mērcīti, ceptajiem šampinjoniem un cūkas filejas šķēli. Pievieno daiviņās sagrieztus ķiršu tomātiņus.

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Kafijas krēms ar ogu mērci
Sastāvdaļas – 1 litrs saldā krējuma, 4 ēd. k. cukura, 2 ēd. k. želatīna, 5 ēd. k. labas kvalitātes šķīstošās kafijas, 200 ml piena. Ogu ķīselim – saldētas ogas (ķirši, zemenes u. c.), 1 litrs ūdens, 4 ēd. k. cukura, naža gals citronskābes, 2 ēd. k. kartupeļu miltu. Rotājumam mandarīni, piparkūkas.
Pagatavošana.
Saldo krējumu saputo ar cukuru stingrās putās. Vispirms uzbriedina, pēc tam ūdens peldē izkausē želatīnu. Šķīstošo kafiju iejauc karstā pienā, ļauj atdzist, pēc tam pievieno izkausēto želatīnu un šo masu iecilā putukrējumā. Ievieto ledusskapī, lai sastingst. Atkausētas ogas aplej ar ūdeni, pieliek citronskābi un cukuru, liek uz plīts. Kad masa uzvārījusies, pievieno ūdenī atšķaidītus kartupeļu miltus. Uzvāra un tūlīt ņem nost no uguns. Ļauj, lai atdziest. Ogu mērci un kafijas krēmu kārto deserta traukā. Rotā ar mandarīniem un piparkūkām.

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Karstais ziemas dzēriens
Sastāvdaļas – upeņu ievārījums, apelsīni, citrons, dzērvenes, ingvers, medus.
Pagatavošana.
Glāzē liek upeņu ievārījumu, sagrieztus apelsīnus, citronu, ingvera šķēlītes, pievieno medu un veselas dzērvenes. Sajauc un aptuveni uz stundu atstāj, lai atsulojas un ievelkas. Aplej ar karstu ūdeni, atstāj vēl uz 5 min ievilkties un tad bauda. Ļoti atspirdzinoši!

LA.lv