Praktiski
Dārzs

Lai raža izdotos: kāpēc birst baklažānu ziedi. Padomi kopšanā0

Foto: Fotolia

“Nezināju, ka ir pašapputes un svešapputes baklažāni. Audzēju gan uz lauka, gan siltumnīcā, izauga lieli krūmi, ziedēja kā rozes, bet neviens auglis neaizmetās. Uz sēklu paciņas nav rakstīts, kāds kurš ir, arī veikalā to nezina. Lūdzu, pastāstiet, kuras ir pašapputes un kuras – svešapputes šķirnes!” VELGA Latgalē

Ražīgākās šķirnes

Baklažānu ziedi bieži vien birst. Šai parādībai ir vairāki iemesli, piemēram, gaismas trūkums, zema temperatūra, neregulāra laistīšana, barības vielu trūkums, auksta augsne.

Jau daudzus gadus baklažānus audzē dārzniecības “Neslinko” vadītāja Elga Bražūne. Lai uzzinātu, kuras šķirnes aug un ražo vislabāk, audzētāja veica eksperimentu – ik gadu pirka dažādu šķirņu sēklas un mēģināja audzēt, novērtējot šo siltzemju dārzeņu izturību, ražību. Secināja, ka tikai dažas no tām labi jūtas un ražo Latvijā. Tagad viņa audzē tikai pārbaudītas, mūsu apstākļiem piemērotas šķirnes ‘Black Beauty’, ‘Violetta lunga di Romagna 3’.

Baklažāni nav tikai tumši violeti un balti, kādus pierasts redzēt Latvijā. To krāsu palete ir daudz plašāka: dzelteni, oranži, zaļi, purpursārti, sarkani, violeti balti. Forma – no maziem apaļiem līdz lieliem gareniem, slaidiem vai drukniem, ovāliem. Āzijā dažādu krāsu, formu un izmēru baklažāni aug raženi. Latvijā piemērotāki ir tie, kam ir violeti, violeti melni vai balti augļi.

– Stādot jāņem vērā, ka Latvijas apstākļos no šā auga rekordražas gaidīt velti. Tikai ļoti siltās vasarās, kādas gan novērojamas reti, no viena krūma novācu līdz pat 4 kg augļu. No stāda biežāk iegūst 2–2,5 kg, bet vēsās vasarās – tikai aptuveni kilogramu, – stāsta audzētāja.

‘Black Beauty’ tumši violetie augļi atgādina lielus, slaidus bumbierus. Tā ir agrīna šķirne, veido kompaktu, 50–60 cm augstu krūmu. ‘Violetta lunga di Romagna 3’ – agra šķirne ar gareniem (20 cm), tumši violetiem augļiem. Ražo jūlijā–septembrī.

Nav ieteicams ņemt sēklas no pirktiem vai pašaudzētiem augļiem, jo uzturā baklažānus lieto tehniskajā, nevis bioloģiskajā gatavībā un šīs sēklas var neuzdīgt. Turklāt no pašu vāktajām sēklām audzētie bieži veidojas kropli un neražo. Labāk sēklas pirkt veikalos – dažādu ārzemju firmu piedāvātās sēklas sīkfasējumā parasti dod apmierinošu ražu.

Siltumprasīgi un ēdelīgi

– Baklažāni ir ļoti siltumprasīgi, ēdelīgi un Latvijas apstākļos labi aug tikai siltumnīcās. Atklātā laukā maz cerību sagaidīt kādu augli. Neapkurināmās siltumnīcās baklažānus iesaku stādīt ne ātrāk par 20. maiju, – stāsta stādaudzētāja, zemnieku saimniecības “Baltiņi” pārstāve Sandra Marcinkeviča.

Latvijā baklažānus ieteicams sēt marta sākumā. Tad ražu varēs vākt jūlija vidū, beigās. Universālo kūdras substrātu dēstu audzēšanai var nopirkt veikalā. Var sēt vispirms kastītē un dīgļlapu stadijā pārpiķēt. Ja vietas un sēklu ir pietiekami daudz, var likt 10 cm podiņos pa 2–3 sēklām. Ja sadīgst visas, vājākos dīgstus izbrāķē. Baklažāni diezgan slikti pārcieš piķēšanu, tāpēc to dara iespējami agrāk. Augi ir ļoti siltumprasīgi un par +10 °C zemākā temperatūrā nedīgst. Dīgšanai optimāla ir +24…+26 °C temperatūra. Kad sēklas sadīgušas, 5–10 dienas gaisa temperatūru pazemina līdz +12…+16 °C, lai dīgsti neizstīdz. Vēlāk atkal uztur +24…+26 °C saulainā laikā, +18…+22 °C naktīs un apmākušās dienās. Ja gaisa temperatūra ir augsta un gaismas nepietiek, augi izstīdz, ir vārgi. Dēstus nepieciešams 2–3 reizes mēslot un regulāri laistīt, jo baklažāni grib mitrumu.

Labs dēsts ir drukns, ar 8–9 lapām un dažiem ziedpumpuriem.

Baklažānus audzē līdzīgi kā tomātus, tikai tiem vajag vairāk siltuma. Temperatūras ziņā vairāk piemērota būtu gurķu māja, taču gaisa mitrums tur būs par augstu, tāpēc baklažāniem jāpaliek vien kopā ar tomātiem un pipariem. Pārmērīgi liels gaisa mitrums veicina slimību (lakstu puves, pelēkās puves) attīstību, tāpēc, ja ir izvēle, baklažānus labāk stādīt zem stikla nekā zem plēves, jo plēves mājā gaisa mitrums parasti ir augstāks.

Dārzniecības “Neslinko” saimniece brīdina, ka baklažāni siltumnīcā jāizstāda tikai sasilušā zemē (augsnes temperatūrai jābūt vismaz +14…+15 °C). Tomātu stādi vēl piecieš +12 °C, turpretī baklažāni vēsā zemē sāk nīkuļot. Stāda apmēram 60 x 80 cm attālumā citu no cita.

– Baklažāniem neizaug milzu krūms, tāpēc es tos neveidoju, arī ražu nenormēju. Augi nav pārlieku biezi un aplapoti, un, lai nodrošinātu vielmaiņu, dzinumus neizlaužu. Ļaujot brīvi augt, iegūstu pietiekami labu ražu, – apgalvo Elga Bražūne.

Tomēr, ja grib iegūt patiešām skaistus, lielus augļus, baklažānus parasti veido un ražu normē.

Augam atstāj trīs četrus dzinumus. Pašus apakšējos sāndzinumus un dzinumus bez ziediem izgriež. Kad nepieciešamais augļu skaits atstāts (mūsu apstākļos labāk atstāt 5–6 augļaizmetņus un pārējos ziedus izkniebt), dzinumiem jānogriež galotnes, atstājot vēl divas lapas aiz pēdējā augļa.

– Visām baklažānu šķirnēm ir ļoti daudz ziedu. Augs apputeksnējas pats ar saviem vai ar cita stāda ziediem. Ja krūmā vienlaikus ir divi ziedi, augs var apputeksnēties pats. Ja baklažānam blakus zied cits, iespējama pārappute, – stāsta dārzniece. Ziedus parasti apputeksnē kukaiņi, bet drošības labad to var izdarīt arī dārznieks ar mīkstu otiņu. Baklažāni zied ilgi (aptuveni nedēļu), un ir grūti saprast, kurā brīdī ziedputekšņi ir nobrieduši, tāpēc ar otiņu jāapstrādā vairākas reizes.

– Baklažāniem nepieciešama gana trekna, minerālvielām bagāta zeme. Augus ne tikai augšanas sākumā, bet jo sevišķi augļu veidošanās laikā vajag labi pabarot. Tad ienākas pienācīga dārzeņu raža, – uzsver Sandra Marcinkeviča.

Galvenais ir mēslošana un laistīšana. Papildmēslojumu dod 2–3 reizes nedēļā tāpat kā citām siltumnīcu kultūrām.

Laistāmajā ūdenī izšķīdina šķidro vai pulverveida komplekso mēslojumu, kas satur mikroelementus. Arī jālaista regulāri, it īpaši ražas veidošanās laikā, jo nepietiekama, nevienmērīga augsnes mitruma dēļ ziedi var nobirt.

– Taču pārlaistīt nedrīkst. Pārmērīgā mitrumā augi knapi velk dzīvību – ziediem neattīstās ziedputekšņi, krūmi sāk vīst, dzeltēt, ja mitruma daudzums nesamazinās, tie iet bojā. Šim dārzenim vajadzīgs mērens mitrums, jālaista krietni mazāk nekā tomāti. Labāk mitrināt biežāk, bet nelielās devās. Ja augsnes virskārta apkaltusi, tas nenozīmē, ka tūlīt jāsteidz laistīt. Vispirms augsne jāpārbauda 5–7 cm dziļumā. Ja šajā slānī ir mitrs, nevajag laistīt, – piekodina Elga Bražūne.

Ražas novākšana

Baklažāniem ir ilgs ražošanas periods. Agrās šķirnes sāk ražot jūlija beigās, augusta sākumā. Var lietot pusnobriedušus dārzeņus, kad to miza vēl ir spīdīga. Nobriedušiem augļiem miziņa ir nespodra, sēklas kļuvušas tumšas un mīkstums nekvalitatīvs, sīvs. Augļi jāgriež ar nazi vai šķērēm, jo to kātiņi ir cieti. Raža jānovāc līdz salnām.

 

LA.lv