Praktiski
Receptes

Labprāt kādu palutinātu. Svarcēlāja Ščerbatiha kraukšķīgās maizītes ar olu, spageti siera mērcē un plānās pankūkas0


Viktors Ščerbatihs
Viktors Ščerbatihs
Foto – Karīna Miezāja

Bijušais svarcēlājs, četrkārtējais olimpisko spēļu dalībnieks Viktors Ščerbatihs patlaban lielāko daļu sava laika un entuziasma velta jauno svarcēlāju trenēšanai olimpiskajā centrā “Ventspils”. Pagājušā gada pašā nogalē ar viņa gādību Dobelē ar labiem rezultātiem aizritēja daudzkārtējās starptautiskās sacensības svarcelšanā jauniešiem “Vecgada kauss”.

Viktors atzīst – no darba brīvos brīžos viņam patiktu kādu palutināt ar gardu maltīti, tikai šobrīd viņam nav kam gatavot. Ar nostalģiju viņš atceras, kā agrāk meitiņai Tatjanai no rītiem cepis pankūkas. Ļoti labi viņam padodoties plovs. Diemžēl laulība izjuka, bijusī sieva ar meitu dzīvo Rīgā, tāpēc viņš Tatjanu nesatiek tik bieži, kā gribētos. Abiem ar jauno draudzeni Viktoriju pagaidām vēl nav kopīgu māju. Šobrīd Viktors gatavošanai saņemas tikai tad, kad apnīk baudīt olimpiskā centra kafejnīcas ēdienu. Tad viņš brokastīs sev mēdz pagatavot kraukšķīgās maizītes ar olu, vakariņās – spageti kūpinātas gaļas, saldā krējuma un siera mērcē.

Brokastu maizītes ar olu

Sastāvdaļas – baltmaize ķieģelīša formā, rapšu eļļa, olas, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana. Baltmaizes šķēlei viducī izņem daļu mīkstuma. Liek uz pannas un eļļā no abām pusēm apcep brūnu un kraukšķīgu. Vidū izveidotajā caurumā iesit olu, viegli pārkaisa ar sāli, uzliek pannai vāku un ļauj olai brīdi pacepties. Bauda kopā ar kafiju vai tēju.

Spageti saldā krējuma, siera un kūpinātas gaļas mērcē

Sastāvdaļas – kūpināta cūkas karbonāde, siers, saldais krējums, spageti makaroni, sāls.

Pagatavošana. Katliņā izvāra spageti makaronus. Kūpināto cūkas karbonādi sagriež vidēji lielos gabaliņos un pannā apcep. Pielej ar saldo krējumu. Kad tas uzvārījies, pievieno diezgan daudz rīvēta siera, piemēram, Jaunpils pienotavas Zelta sieru, un šķipsniņu sāls. Spageti nokāš un pievieno kūpinātās gaļas, saldā krējuma un siera mērcei. Visu sajauc un liek uz šķīvja, ēdienu rotā ar ķiršu tomātiņu pusītēm un pētersīļu lapiņām.

Plānās pankūkas ar ķiršu ievārījumu un skābo krējumu

Sastāvdaļas – piens, olas, kviešu milti, rapšu eļļa, cukurs, šķipsniņa sāls, ķiršu ievārījums, skābais krējums.

Pagatavošana. Olas iesit traukā un kārtīgi sakuļ ar šķipsniņu sāls un cukuru, pielej klāt gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsētu pienu. Brīdi pagaida, tad pievieno nedaudz miltu un augu eļļas. Kārtīgi izmaisa, lai veidojas šķidra mīkla. To lej uz kārtīgi sakarsētas, sausas pannas un cep no abām pusēm, līdz pankūciņas maigi brūnas. Bauda ar ķiršu ievārījumu un skābo krējumu.

LA.lv