Pamatēdieni, Receptes

Kuģelis, rieži vai babka – kas būs vakariņās? Receptes meklē jaunajā TA “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”

edienu-avize

Latviju ar auto var šķērsot vienas dienas laikā – viss šķiet tik tuvs un mazs. Tomēr atšķirības starp novadiem ir! Kurzemnieki iesmej par vidzemniekiem, ka šie ēdot striķus, bet paši pa to laiku uzkož žograušus, iestrebj skābputru un ēd rāceņus ar balto sviestu, kas nemaz nav īsts sviests. Latgalieši sviestā uzsilda asuškas un kļockas, nenieka nebēdādami par kalorijām. Zemgalieši, pārlūkodami līdzenos labības tīrumus, galdā ceļ kārtīgu miežu putras bļodu. Kamēr kurzemnieki uzvāra Usmas zuš’ zup’, latgalieši pa to laiku savā zivju zupā ielej glāzīti šmakovceņas. Kamēr Rāznas zvejnieks sāla sīgu, vidzemnieki iemarinē Minhauzena nēģus. Latvijas virtuvē var atrast lībiešu, poļu, krievu, ebreju, lietuviešu un vairāku citu tautu ēdienu ietekmes. Bet ir tādi, kurus gatavo visā Latvijā, kaut reizēm to nosaukumi atšķiras. Un visus novadus vieno īpaša cieņa pret maizi.

Izdevniecība “Latvijas Mediji” izdevusi jūlija Tematisko Avīzi “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, ko veidojuši Sandra un Valdis Ošiņi. Tematiskajā Avīzē autori meklējuši kopīgo un atšķirīgo dažādu Latvijas novadu ēdienos: gan vēsturiskos, gan jaunos un neparastos. Izdevumā atradīsiet receptes, stāstus, iepazīsiet ģimenes un dzimtu tradīcijas un senas receptes.

Šajā izdevumā ir daudz stāstu par ģimenēm, stipro plecu, mammas, tēta, vecmāmiņas vai vectētiņa padomu, kuru bērni pieņem ar pateicību, par lieliskiem darba kolektīviem.

Atliks tikai izvēlēties, vai uzēst kuģeli no Zemgales, rieži no Kurzemes vai babku no Latgales.

TA_Novadu edieni_V

Pievienot komentāru