Praktiski
Receptes

Kristīnes Lāces kūku un kliņģeru receptes katra gaumei0


Kristīne un Gundars Lāči
Kristīne un Gundars Lāči
Foto: Anda Krauze

KRISTĪNE LĀCE gardu kliņģeri vai daudzstāvu torti, nemaz nerunājot par pīrādziņiem un ruletēm, varētu uzcept aizsietām acīm, jo viņa to dara jau divdesmit gadu teju diendienā. Un viņai tas patīk un padodas.

Kad ierodamies Tērvetē, rakstnieces Annas Brigaderes muzejā Sprīdīši, kur mājas vienā galā atrodas kafejnīca Sprīdītis, kurā kopš šā gada marta saimnieko Kristīne ar vīru Gundaru, vispirms pārlapojam fotogrāfiju albumu ar desmitiem Kristīnes cepto tortu.

Tur greznojas gan daudzstāvu kāzu tortes, gan kūkas ar sirsnīgiem veltījuma uzrakstiem jubilāram, gan krāsainiem marcipāna ziediņiem un taurenīšiem rotātas. “Pati apjomīgākā torte, ko esmu cepusi, bija divus metrus gara un 40 centimetrus plata, tā svēra 35 kilogramus,” jautāta par tortēm rekordistēm, izstāsta prasmīgā kūku cepēja.

Kristīne ir diplomēta pavāre, izglītību ieguvusi Kuldīgas Tehnoloģijas un tūrisma tehnikumā. Savulaik strādājusi kafejnīcā Jaunpilī, kur vajadzēja gatavot pamatēdienus, kā viņa saka, “klapēt karbonādes”. Jaunajai sievietei ir arī darba pieredze ārvalstīs – bijusi gan sirmgalvju aprūpētāja Vācijā, gan strādājusi Gērnsijas salas lepnākajā restorānā, kur viņai uzticēti atbildīgi pienākumi.

“Dabūju rauties vaiga sviedros par neadekvātu samaksu. To saņemot, sapratu, kāpēc šajā restorānā ir tik liela kadru mainība. Vēl sapratu, ka negribu vairs strādāt citu labumam,” stāsta Kristīne un piebilst, ka tāpēc bijis vieglāk kopā ar vīru pieņemt lēmumu kļūt par kafejnīcas Sprīdītis saimniekiem.

Foto: Anda Krauze

Sāļais kliņģeris

2 kg

• 500 g kviešu miltu
• 150 g sviesta
• 150 ml piena
• 1,5 tējkarotes sāls
• 1,5 ēdamkarotes sausā rauga
• 1 tējkarote cukura
• 2 olas

Pildījumam –

• cauraudzītis
• žāvēta desa
• sīpoli
• paprika
• marinēti gurķi
• sēnes
• olīvas
• tomātu mērce
• siers

Sviestu saplucina ar miltiem. Uzsilda pienu, pievieno cukuru, sāli, raugu, tad iemaisa ar miltiem sajaukto sviestu un pa vienai iemīca olas. Raudzē aptuveni 50 minūtes. Pēc tam mīklu sadala divās daļās un izveltnē divus vienādus taisnstūrus.

Pildījumam cauraudzīti, žāvēto desu, papriku, marinētus gurķus, sēnes, olīvas, sīpolus sagriež nelielos kubiņos un uz pannas apcep.

Mīklu noziež ar tomātu mērci, mazliet uzbārsta sarīvētu sieru, tad liek pildījumu. Abus taisnstūrus satin un savij kliņģeri. Tam uzklāj dvieli un ļauj kādu pusstundu mīklai uzrūgt. Tad noziež ar olu, uzbārsta sarīvētu sieru un sēkliņas. Cep cepeškrāsnī 200 ºC 10 minūtes, pēc tam 180 º C 30–40 minūtes.

Foto: Anda Krauze

Maizīte ar sieru un linsēklām

1 lielam vai 2 vidēja izmēra kukulīšiem

• 400 g kviešu miltu
• 250 ml ūdens
• 50 g sviesta
• 1 ola
• 1 ēdamkarote sausā rauga
• 1 tējkarote sāls
• nepilna tējkarote cukura
• Jaunpils pienotavas siers Pavasaris
• sēkliņu maisījums (linsēklas, sezama sēklas, kaltēti ķiploki)

Saistītie raksti

Siltam ūdenim pievieno miltus, sviestu, olu, raugu un sāli, samīca un pusstundu vai ilgāk ļauj rūgt.

Mīklu izveltnē, izklāj ar sarīvētu sieru, uzbārsta sēkliņu maisījumu un cieši satin. Uzliek uz pannas un atstāj uz pusstundu, lai mīkla vēl uzrūgst. Tad maizīti noziež ar olu, uzkaisa sarīvētu sieru un cep cepeškrāsnī – vispirms 200 ºC 10 minūtes, tad turpina cept 180 ºC aptuveni pusstundu.

Maizes pildījumam var izmantot arī cauraudzīti ar sīpoliem vai tikai saceptus sīpolus.

LA.lv