Dārzs, Sakņu dārzs

Krietnai kartupeļu ražai – kuri labākie priekšaugi un kā kopt stādījumus

Foto - Sandra Ruska

Ko speciālisti iesaka audzēt pirms kartupeļiem? JĀNIS DUNDAGAS NOVADĀ

Pēc LLKC Liepājas biroja augkopības konsultantes Vitas Cielavas teiktā, kartupeļiem piemērotākie priekšaugi ir graudaugi – rudzi, mieži, auzas, jo paaugstina augsnē organiskās vielas saturu. Mazdārziņos kartupeļus labāk audzēt pēc kāpostiem vai pākšaugiem (zirņiem vai pupām). Lai ierobežotu slimību un kukaiņu izplatību, tajā pašā vietā nekādā gadījumā nedrīkst stādīt kartupeļus. Neder arī zālāji – lai gan šādos laukos var iegūt augstas tupeņu ražas, stipri cieš bumbuļu kvalitāte, jo tos bojā sprakšķu kāpuri (kaitēkļi vairojas platībās, kuras nekustina).

Speciāliste par nepiemērotu priekšaugu uzskata rapsi, jo tas ietekmē kartupeļu garšu. Praksē novērots, ka rapsim piemērotākie priekšaugi ir ziemas kvieši vai rudzi, kurus var agri novākt, jo krustziedi jāpaspēj iesēt līdz 20.–25. augustam (Kurzemes pusē).

– Kartupeļiem vajadzīgs kalcijs. Lai uzlabotu tupeņu garšu, noteikti iesaku stādījumus veģetācijas periodā vairākkārt apsmidzināt ar lapu mēslojumu CalMax, – piebilst Vita Cielava.

UZZIŅA

* Pavasarī, kad augsne iesilusi līdz +10 °C, tīrumā vismaz astoņās vietās rok 50 x 50 cm bedrītes, vienlaikus pārbaudot, cik katrā ir kaitēkļu. Ja kvadrātmetrā zemes konstatē trīs maijvaboļu un 3–4 sprakšķu kāpurus, kartupeļus tajā stādīt nav ieteicams. Ļoti piesārņotu lauku labāk atstāt melnajā papuvē – pavasarī vai rudenī to uzar, bet vasarā regulāri (vienreiz 3–4 nedēļās) nokultivē.

* Lai lapas neapdegtu, mēslojumus smidzina, kad ir apmācies laiks, kā arī agri no rīta vai vēlākās vakara stundās, kad nav tik karsts un saulains. Kartupeļu piebarošanu var apvienot ar fungicīdu smidzinājumiem, ierobežojot lakstu puvi.

Pievienot komentāru