Praktiski
Mājas

Krāsni kurina ar sausu malku, bet skurstenis sāk tecēt. Kāpēc? 1

Foto – shutterstock

Māja ap 100 gadu veca, bet skurstenis sāka tecēt tikai tagad. Kāpēc? Malka ir sausa. AIJA SKRUNDĀ

“Darva skurstenī veidojas, ja dūmgāzu temperatūra ir pārāk zema – zemāka par 56 grādiem pēc Celsija. Šādā situācijā mitrums kondensējas uz skursteņa iekšējām sienām un kopā ar kvēpu daļiņām veido darvu. Biežākais iemesls – pārāk mitra malka. Lai malka pietiekami izžūtu, tā labi ventilējamā šķūnītī jāžāvē vismaz divus gadus. Kurinot ar mitru malku, dūmu temperatūra ir zema, dūmgāzēs ir arī daudz vairāk ūdens tvaika, kas paliek skurstenī,” skaidro sertificēts skursteņslauķis Jānis Andersons.

Taču Aijas kundze apgalvo, ka malka ir sausa, tad vēl viens iespējamais iemesls varētu būt pārlieku liela kurināmā ekonomija, gruzdinot malku, nevis ļaujot tai degt. Ja malka gruzd, dūmgāzu temperatūra ir ļoti zema. Iespējams, vairs netiek turēti lopi, kuriem jāvāra ēdiens, samazinājies kurināšanas reižu skaits, un dūmenis no vienas kurināšanas reizes līdz otrai paspēj atdzist, bet pēc tam nepietiekami sakarst.

Iespējams, ir mainīta apkures ierīce – vecās krāsns vietā ierīkota tā sauktā taupības krāsniņa, un lielais dūmenis principā nespēj pietiekami uzsilt.

Vēl viens iemesls – slikta vilkme. Iespējams, aizsērējuši dūmkanāli līdz pat skurstenim. Arī šajā gadījumā skurstenī var veidoties kondensāts. Varbūt nav pietiekami atvērts aizbīdnis starp apkures ierīci un skursteni.

Gatavojoties nākamajai apkures sezonai, noteikti vajadzētu laikus palūgt pieredzējuša skursteņslauķa konsultāciju. Varbūt dūmenis jāsiltina vai tajā jāievieto odere, kas palīdzētu problēmu atrisināt.

Skursteņsaluķu kontakti meklējami Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības interneta vietnē: www.skurstenslaukiem.lv.

LA.lv