Produkti un garšvielas, Receptes

Kokosriekstu eļļa tikpat neveselīga, kā liellopu tauki un sviests

Foto - Shutterstock
Labie tauki pret sliktajiem taukiem

Holesterīns ir taukviela. Zema blīvuma lipoproteīna (ZBL) holesterīns ir "slikts", jo tas var pielipt artēriju sieniņām un izraisīt dažādas slimības, piemēram, sirdstrieku un insultu. Augsta blīvuma lipoproteīna (ABL) holesterīns ir "labs", jo tas aiznes ZBL holesterīnu uz aknām, kur no tā atbrīvojas. Laba attiecība starp "labo" un "slikto" holesterīnu ir visveselīgākais risinājums.

Kokosriekstu eļļa ir tikpat neveselīga, kā liellopu tauki vai sviests, apgalvo eksperti. Tajā ir daudz piesātināto tauku, kuri var paaugstināt “sliktā” holesterīna līmeni, raidsabiedŗiba BBC citē jauna pētījuma datus.

Kokosriekstu eļļu bieži vien reklamē kā veselīgu pārtiku, un daži speciālisti apgalvo, ka tajā esošie tauki var mums būt labāki nekā citi piesātinātie tauki. Tomēr nav neviena pētījuma, kas apstiprinātu šo apgalvojumu.

Veselīguma mīts?

Padomi saistībā ar to, kurus taukus lietot uzturā var būt mulsinoši.

Dzīvnieku tauki, piemēram, speķis, tiek vispārēji uzskatīti par sliktiem, kamēr augu eļļas, piemēram, saulespuķu un olīvu eļļas, tiek uzskatītas par veselīgākām iespējām.

Šī teorija balstīta uz to, cik daudz konkrēta tauku veida – piesātinātos taukus – tie satur.

4 Komentāri

Pievienot komentāru