Konservēšana, Receptes

Kļavu sulu laiks ir sācies. Garda kļavu sīrupa recepte

Foto-Shutterstock

Dzirdēju, ka kļavām jau tekot sulas. Vai tās var tecināt ziemā, un kā izvārīt sīrupu? ATIS Pļaviņās

Kļavu sulas tiešām var tecināt visu ziemu. Tā var iegūt lielu daudzumu gardās dziras un daļu arī savārīt vērtīgā sīrupā.

Tiklīdz ziemas sākumā bijis pirmais sals, kļavas sāk sulot. Kad atkal uznāk aukstums, tecēšana pierimst un atsākas atkusnī. Parasti cilvēki nokavē ziemas sulu ražu un ieurbj kļavā tikai martā, īsi pirms bērzu sulu laika. Tad kļavu sulu periods iznāk pavisam īss.

Dažādu uzlējumu gatavotājs Mārcis Feldbergs no sulas vāra gardu sīrupu. Ar to var saldināt tēju, uzlējumus un liet uz pankūkām. Pats process ir pavisam vienkāršs, taču darbietilpīgs gan. Jārēķinās, ka sulas vajadzēs daudz, bet saldā sīrupa iznākums būs neliels.

Sīrupa gatavošanai kļavu sulu lej lielā katlā. Uzvāra un atstāj virst pavisam mazā karstumā. Labi der elektriskās plītis, kur šo temperatūru var noregulēt ļoti precīzi. Sula vāroties iztvaikos. Katlā līmeni ik pa laikam atjauno, papildinot ar svaigu sulu. Vārot radīsies daudz garaiņu. Tādēļ vislabāk vārīt ārā vai kādā nojumē. Tur var vārīt ar pilnu jaudu, lai garo pēc iespējas ātrāk.

Kļavu sīrups ir gatavs lietošanai, kad tas vairs nelīst kā ūdens, bet jūtams biezums un saldums. Šajā stadijā sīrupu var labi izmantot kā dabīgu saldinātāju pie tējas, uzlējumiem. Ja pavāra ilgāk, sīrups kļūs biezāks. Tāds ir labs pankūkām, bet šķidrumā šķīdīs sliktāk.

Pievienot komentāru