Praktiski
Receptes

Klasiskais ābolu ievārījums3

Foto – Aija Geida

Visvienkāršākais variants, kā saglabāt ābolu ražu līdz pat vēlam pavasarim, – izspiest sulu vai savārīt biezeni. Nepieciešama speciāla spiede, kas ābolus sasmalcina un ar presi no masas izspiež sulu. Tādējādi iespējams pārstrādāt lielu daudzumu ābolu. Ar parasto sulas spiedi, lai cik tā jaudīga, ir ņemšanās – putas un nosēdumi, liels laika patēriņš un maz gatavās produkcijas.

Savārīt ziemai ābolu biezeni ir viegli, turklāt tā ir veselīga produkcija bez cukura un citām piedevām, jo āboli labi uzglabājas. Augļus sagriež mazos gabaliņos, liek katlā, pielej nedaudz ūdens un vāra uz vidēji stipras uguns, līdz āboli izjukuši (masa gan rūpīgi jāmaisa, lai nepiedegtu). Karstu pilda tīrās burkās, uzliek vākus un glabā vēsumā. Biezeni var izmantot ābolu pīrādziņiem, plātsmaizēm, saldajiem ēdieniem, sajaukt ar medu, kanēli un pasniegt ar vaniļas saldējumu. Biezenis labi garšo maziem bērniem.

Saistītie raksti
LA.lv