Produkti un garšvielas, Receptes

Ķiploks sadīdzis. Uzzini, kāpēc to nemest ārā!

Foto - Fotolia

Vairākums cilvēku nevilcinoties izmet sadīgušos ķiplokus, jo uzskata, ka tie zaudējuši visas veselīgās īpašības.

Bet tā ir liela kļūda, jo ķiploku asnos ir daudz antioksidantu, tostarp allicīns, allīns un allildisulfīds. Tādējādi sadīdzis ķiploks ir pat vēl veselīgāks nekā parastais.

Lūk, kādas noderīgas īpašības ir sadīgušam ķiplokam.

1. Tas nostiprina imūnsistēmu.

Nodrošina augstu antioksidantu līmeni, nostiprina imūnsistēmu un novērš infekcijas un saaukstēšanos.

2. Noder sirds veselības profilaksei.

Sadīdzis ķiploks arī satur fitoķīmiskas vielas, inhibē kancerogēnu aktivitāti, bet pastiprina fermentu iedarbību un tādējādi novērš nogulsnējumus asinsvados, kas bieži izraisa sirds slimības. Tāpēc var teikt, ka sadīdzis ķiploks noder dzīvībai bīstamu slimību profilaksei.

3. Mazina insulta draudus. Ķiplokos ir daudz vielu, kas paplašina artērijas un novērš asins sabiezēšanu, trombu veidošanos un tādējādi mazina insulta risku.

4. Palīdz pret saindēšanos ar pārtiku. Ķiplokā esošie antioksidanti cīnās pret vīrusiem un sēnīšu infekcijām, palīdz pret saindēšanos ar pārtiku, mazina spazmas un caureju.

5. Noder vēša profilaksē. Šajā veselīgajā augā ir daudz minerālvielu, vitamīnu un citu barības vielu, tāpēc tas efektīvi cīnās pret brīvajiem radikāļiem. Dīgšanas process stimulē fitoķimikāliju veidošanos, kas pasargā pret ļaundabīgu šūnu veidošanos un mazina kancerogēnu aktivitāti.

6. Novērš priekšlaicīgu novecošanos. Ķiplokā esošie antioksidanti efektīvi cīnās pret brīvajiem radikāļiem organismā un tādējādi novērš novecošanos un grumu veidošanos.

Avots: lifehacker.org

Pievienot komentāru