Praktiski
Receptes

Kazas siera salāti ar arbūzu, bazilika putām un tomātu ledu 16

Foto: Ilze Pētersone

Sagriež vienādās ripiņās un šķīvī pamīšus kārto aplī kazas sieru, arbūzu, ķiršu tomātus un gurķus. Lai iegūtu vajadzīgo formu kazas sieram, to patur istabas temperatūrā, lai kļūst nedaudz mīksts, izrullē starp divām loksnēm nelīpoša materiāla un sasaldē. Ripiņas iegūst, izspiežot ar formu. Pievieno dažādu mētru lapiņas un piparmētru eļļu, kuru iegūst, lapas sablendējot ar vīnogu kauliņu eļļu.

Salātu apļa vidu pilda ar bazilika putām. Tās iegūst, sauju bazilika un sauju spinātu noblanšējot 20 sek. verdošā ūdenī un pēc tam ievietojot ledus ūdenī. Noblanšētajām lapām pievieno 400 ml ūdens, kurā bija plaucētas lapas, vienu olas baltumu, 0,5 g agara (želatīnam līdzīgs recinātājs no aļģēm), 0,5 g ksantāna (sauc arī par ksantāna sveķiem – pievieno ēdienam, lai tas iegūtu viendabīgu konsistenci, neplaisātu un nesabiezētu), pa šķipsnai sāls un cukura, nedaudz citrona sulas un blendē, līdz masa kļūst gaisīga. Caur sietu lej sifonā ar baloniņu un iegūst putas.

Bazilika putām pa virsu liek tomātu ledu. To pagatavo, no gataviem tomātiem izspiežot sulu un lēni notecinot caur marli. Nokāstajai sulai pievieno sāli, cukuru un nedaudz citrona sulas, iepilda lēzenā traukā un liek saldētavā. Kad izveidojusies neliela ledus kārtiņa, masā iecilā uzputotu olas baltumu un apmaisa ik pēc stundas, lai kristalizējas un ir gatavs pasniegšanai.

LA.lv