Praktiski
Receptes

Kas jāzina, pērkot malto gaļu, lai ēdiens būtu īpaši gards0

Foto – Shutterstock

Sulīgas kotletes, viltoto zaķi, frikadeles, bifšteku, gaļas mērces gatavojam no maltās gaļas. Ko vērts ielāgot, pērkot malto gaļu un no tās gatavojot maltīti, lai ēdiens ne vien apmierinātu izsalkumu, bet arī būtu īpaši gards?

Pirms veikalā vai tirgū pērk malto gaļu, vispirms jāzina, ko no tās gatavosiet, ir pārliecināta šefpavāre Aiga Zvejniece. – Iesaku izvēlēties gaļas gabalu un palūgt, lai samaļ, nevis pirkt jau samaltu, jo tajā varētu būt gaļa ar piemaisījumiem – cīpslām, skrimšļiem, ādu, pavēderi, atgriezumiem u.c. Gaļas pārstrādes uzņēmumos iekārtas ir tik jaudīgas, ka spēj samalt teju visu. Lai no rūpnieciskā maluma pagatavotās kotletes būtu garšīgākas, vajadzēs pielikt vairāk garšvielu un kādu garšas uzlabotāju – majonēzi vai krējumu.

Maltajai gaļai vislabākais ir cūkas, liellopa vai jēra šķiņķis, vistu vēlams pirkt veselu – to atkaulo, gaļu samaļ, bet no kauliem un atgriezumiem vāra buljonu.

Šefpavāre pārsteidz, sakot, ka kotlešu masai nevajag pievienot olas. – Gaļai ir tāda struktūra, ka cepot pati savelkas, tāpēc var iztikt bez olām. Arī miltus nelieku, ko daudzi dara, jo baidās, ka citādi kotletes izjuks. Tas nenotiks, ja masu pamatīgi samīcīs! Bet katrai saimniecei jau ir savi noslēpumi. Piemēram, mana mamma kotlešu masai pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, jo viņai nepatīk gaļas izteiktā garša, bet es lieku rīvmaizi.

Lai masa nebūtu pārāk blīva un kotletes cietas, pielej ūdeni vai pienu, var pamēģināt gāzēto ūdeni.

Ja gribas tikt pie sulīgām kotletēm, mazliet jāpacenšas. Nepietiek tikai masu sajaukt, tā ir kārtīgi jāsastrādā, kamēr kļūst lipīga. – Masa vairākkārt jāpaceļ un jāmet atpakaļ bļodā vai pret galdu. Jo vairāk izdauza, izmētā, jo iekļūst vairāk gaisa un kotletes būs gaisīgākas un sulīgākas, – pieredzē dalās Aiga Zvejniece.

Sulīgumam kotlešu masai var pievienot mazliet saldā vai skābā krējuma, bet garšai – smalki sakapātus pētersīļus, dilles vai lociņus.

LA.lv
Inita Šteinberga
Praktiski
Pašai savs vīnakalns! Gunta iepazīstina ar vīnogulāju un dod praktiskus padomus
2 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
FOTO. Latvijas vēsturiskie dārzi – iepazīstam mūsu tradīcijas un sasniegumus
2 dienas
AG
Aija Geida
Praktiski
Dzērvenīte, purva meita! Unikālās ogas īpašības un gardas rudens receptes
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Latvijā
Par dzimtas īpašumu jūras krastā jācīnās ar ātro kredītu miljonāriem
11 stundas
LL
LETA, LA.lv
Dabā
Pirmdiena būs stipri vējaina, Kurzemē gaiss jau iesilis līdz +16 grādiem
37 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
Gobzemam piederējusi deklarācijā nenorādīta māja
10 stundas
LE
LETA
Ekonomika
Atsevišķu jomu speciālistiem valsts pārvaldē maksās lielākaa algas
31 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
VIDEO: VID ierodas pie emigrantiem Anglijā 2
8 stundas