Dzērieni, Receptes

Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens? + 5 kvasa receptes dažādām gaumēm

Labi veldzē slāpes


Vai mājas apstākļos var pagatavot kvasu, kāds nopērkams veikalā? Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens?
 INTA BAUSKĀ

Ja kvasu atdzesē līdz +15 °C, tas lieliski veldzē slāpes un dod spir­gtumu. Starp kvasu un iesala dzērienu ir atšķirība, vēl lielāka tā ir starp kvasu un kvasa dzērienu. Lai pateiktu, kurš ir veselīgāks, jāsaprot, kā katru no tiem gatavo.

Kvass no graudiem

Dabiski raudzēts kvass ir veselīgs dzēriens, ar ko veldzēt slāpes, jo to gatavo no rudzu, miežu vai kviešu graudiem. Līdzīgs kefīram – regulē zarnu trakta darbību un novērš kaitīgās mikrofloras savairošanos. Tā kā ekstraktvielas iegūtas no graudiem, kvasā ir arī B un E grupas vitamīni un dažādas minerālvielas. Lai rūpnieciski pagatavotu kvasu, nav vajadzīgs ilgs laiks (tas aizņem vien 2–3 dienas) un sarežģītas tehnoloģijas. Izteikta rudzu maizes garša un aromāts rodas nepabeigtās spirta rūgšanas dēļ. Lai kvasu varētu ilgāk uzglabāt, ražotāji to pasterizē, iegūstot līdz pat sešus mēnešus ilgu uzglabāšanas termiņu.

Vai kvasu drīkst dzert bērni, vai rūgšanas procesā nav radies alkohols? Mazliet ir. Taču ražotāji izstrādā receptes, lai alkohola saturs dzērienā būtu pēc iespējas mazāks (piemēram, Iļģuciema kvasā tas svārstās 0,4–0,7% robežās, “Bauskas alus” ražotajā kvasā – 0,15%), savukārt dzēriens Stiprais kvass nozīmē, ka tam ilgāk atļauts rūgt. Alkohols, kā tas ir stiprinātajam alum, papildus netiek pievienots, tomēr bērniem labāk kvasu nepiedāvāt, viņiem piemērotāks ir iesala un veselības dzēriens.

Pievienot komentāru