Praktiski
Receptes

Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens? + 5 kvasa receptes dažādām gaumēm 16

Foto – Aija Geida

Labi veldzē slāpes

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Vai mājas apstākļos var pagatavot kvasu, kāds nopērkams veikalā? Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens?
 INTA BAUSKĀ

Ja kvasu atdzesē līdz +15 °C, tas lieliski veldzē slāpes un dod spir­gtumu. Starp kvasu un iesala dzērienu ir atšķirība, vēl lielāka tā ir starp kvasu un kvasa dzērienu. Lai pateiktu, kurš ir veselīgāks, jāsaprot, kā katru no tiem gatavo.

Kvass no graudiem

Dabiski raudzēts kvass ir veselīgs dzēriens, ar ko veldzēt slāpes, jo to gatavo no rudzu, miežu vai kviešu graudiem. Līdzīgs kefīram – regulē zarnu trakta darbību un novērš kaitīgās mikrofloras savairošanos. Tā kā ekstraktvielas iegūtas no graudiem, kvasā ir arī B un E grupas vitamīni un dažādas minerālvielas. Lai rūpnieciski pagatavotu kvasu, nav vajadzīgs ilgs laiks (tas aizņem vien 2–3 dienas) un sarežģītas tehnoloģijas. Izteikta rudzu maizes garša un aromāts rodas nepabeigtās spirta rūgšanas dēļ. Lai kvasu varētu ilgāk uzglabāt, ražotāji to pasterizē, iegūstot līdz pat sešus mēnešus ilgu uzglabāšanas termiņu.

Vai kvasu drīkst dzert bērni, vai rūgšanas procesā nav radies alkohols? Mazliet ir. Taču ražotāji izstrādā receptes, lai alkohola saturs dzērienā būtu pēc iespējas mazāks (piemēram, Iļģuciema kvasā tas svārstās 0,4–0,7% robežās, “Bauskas alus” ražotajā kvasā – 0,15%), savukārt dzēriens Stiprais kvass nozīmē, ka tam ilgāk atļauts rūgt. Alkohols, kā tas ir stiprinātajam alum, papildus netiek pievienots, tomēr bērniem labāk kvasu nepiedāvāt, viņiem piemērotāks ir iesala un veselības dzēriens.

Saldinātie iesala un kvasa dzērieni

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Par kvasu var saukt tikai dabiski raudzētus dzērienus. Neraudzējot tas ir tikai dzēriens, kam pievienots vairāk vai mazāk cukura un dažādas pārtikas piedevas. Cukura daudzums var svārstīties no 8 līdz 10%, tāpēc gluži pusotra litra pudeli dienā nebūtu ieteicams iztukšot. Tas, ka kvass vai veselības dzēriens šķiet ļoti salds, ir mazliet mānīgs priekšstats mūsu garšas kārpiņām, jo misa – no graudu ekstrakta, rudzu, miežu vai kviešu graudiem ekstrahētās vielas – ir ar stipri saldu garšu, un tieši tas dzērienu padara tumīgu un saldu. Dabiski raudzēts kvass un iesala dzēriens patiesībā ir gatavots no vienām un tām pašām sastāvdaļām, ražotāji tikai nedaudz pamainījuši to attiecības. Šīs sastāvdaļas ir ūdens, misa, cukurs, citronskābe, askorbīnskābe vai pienskābe un oglekļa dioksīds (kvasa sastāvā vēl ir raugs, kura nav iesala un veselības dzērienos). Tātad šos dabiskos dzērienus var droši lietot ikdienā, nekaitējot veselībai.

Ir tikai viena dzērienu grupa, no kuras jāuzmanās, – lētie kvasa dzērieni, kam pievienoti mākslīgie saldinātāji, krāsvielas, konservanti. Turklāt miežu iesala ekstrakts šiem kvasa dzērieniem pievienots ļoti niecīgās devās.

Pagatavo mājās

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Pagatavot kvasu, kāds nopērkams veikalā, nav viegli, jo ražotājiem ir filtrēšanas sistēmas un produktam tiek pievienota askorbīnskābe, citronskābe vai pienskābe, lai iegūtu dzidru dzērienu bez nogulsnēm, un oglekļa dioksīds, lai kvass vai iesala dzēriens dzirkstītu un putotu. Taču arī mājās var pagatavot ļoti gardu kvasu. Dzēriens būs dzidrāks, ja beigās tam pievienos nedaudz citronskābes.

Ir klasiskais kvass, ko gatavo no rudzu maizes sausiņiem, iesala ekstrakta vai medus, un mazliet neparastāks kvass, kam pievieno arī ogas vai ko gatavo no augļiem, piemēram, āboliem. Piedāvājam dažas pārbaudītas receptes.

Maizes kvass

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

(2 litri dzēriena)

• 150 g rupjmaizes sausiņu

• 170 g cukura

• 10 g svaiga rauga

• Citrona vai apelsīna miziņas

Rupjmaizi sagriež plānās šķēlēs un cepeškrāsnī kaltē +150 °C, līdz tās sāk viegli brūnēt. Lai iegūtu receptē norādīto sausiņu daudzumu, vajag divreiz vairāk svaigas rupjmaizes. Maizes šķēles liek katlā un uzlej divus litrus verdoša ūdens. Katlam uzliek vāku un ļauj šķidrumam četras stundas ievilkties, lai ūdens nokrāsojas brūns un iegūst rudzu maizes smaržu un garšu. Tad šķidrumu nokāš caur marlīti, pievieno raugu, cukuru un nedaudz apelsīna vai citrona miziņu (nevis rīvētu, bet smalkās strēmelēs sagrieztu) un astoņas stundas raudzē siltā vietā. Pēc tam šķidrums strauji jāatdzesē, lai pārtrauktu rūgšanas procesus. Visu ieteicams sākt agri no rīta, lai vakarā tas jau būtu gatavs un liekams pagrabā atdzesēties. Dzērienu sapilda pudelēs, katrā ieliek pāris rozīņu, rūpīgi aizkorķē un noliek guļus pagrabā smiltīs. Vislabāk kvass garšo pirmās trīs dienas, pēc nedēļas tas saskābst un zaudē garšas buķeti.

Iesala kvass

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

(2 litri dzēriena)

• 300 g iesala ekstrakta

• 200 g cukura

• 10 g svaiga rauga

• 2 g apiņu

Apiņiem uzlej 100 ml verdoša ūdens un uz lēnas uguns vāra pusstundu, tad atdzesē un izkāš. Pa to laiku gatavo kvasa dzērienu – uzvāra divus litrus ūdens, pievieno cukuru un pielej iesala ekstraktu. Samaisa un liek atdzesēties līdz +25 °C, tad pievieno raugu un apiņu novārījumu. Raudzē 12 stundu un pēc tam strauji atdzesē. Vislabāk garšos mazliet atdzesēts (+15 °C) iesala kvass.

Ābolu kvass

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

(2 litri dzēriena)

• 400 g ābolu mizu

• 400 g brūnā cukura

• 10 g svaiga rauga

• 1 g citronskābes

Šā kvasa pagatavošanai var izmantot gan ābolu serdes, gan mizas. Garša ir daudz labāka, nekā liekot lietā augļu ēdamo daļu. Ābolu mizas ieber katlā, uzlej divus litrus verdoša ūdens, uzvāra un atstāj ievilkties. Pēc laiciņa nokāš, pievieno cukuru, raugu un citronskābi, rūpīgi izmaisa un raudzē astoņas stundas vēsā vietā. Brūnais cukurs dod intensīvāku garšu un skaistu brūnu toni. Ziemā ābolu mizu vietā var izmantot žāvētus ābolu gabaliņus. Šādu kvasu gatavo bez rauga – kilogramu žāvētu ābolu aplej ar 2,5 litriem verdoša ūdens, nedēļu raudzē muciņā, tad salej pudelēs un ļauj pastāvēt vēl nedēļu – izdodas labi norūdzis kvass, tikai pudeles cieši jāaizvāko un jāglabā pagrabā guļus.\

Medus kvass

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

(2 litri dzēriena)

• 500 g medus

• 1 citrons

• 10 g svaiga rauga

Uzvāra divus litrus ūdens un atdzesē līdz +25 °C. Pieliek medu, raugu, šķēlītēs sagrieztu citronu un rūpīgi izmaisa. Siltā vietā raudzē 12 stundu. Tad nokāš un strauji atdzesē, lai pārtrauktu rūgšanas procesus. Kvass būs mazliet saldskābs un ar maigu citrona miziņas aromātu.

Piparmētru kvass

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

(2,5 litri dzēriena)

• 25 g svaigu piparmētru lapiņu

• 250 g cukura

• 12 g svaiga rauga

• ½ tējkarotes citronskābes

Uzvāra 2,5 litrus ūdens, uzlej to nomazgātām un attīrītām piparmētru lapiņām, pievieno cukuru un citronskābi, atstāj 12 stundas ievilkties. Nokāš, pievieno raugu un raudzē 8–10 stundas, līdz veidojas putas, tad strauji atdzesē un salej pudelēs. Kvasam ir patīkami atvēsinoša un atspirdzinoša garša.

UZZIŅA


• Ja klasiskajam kvasam pirms rauga pievienošanas pieliek ogu vai augļu biezeni (100 gramu uz diviem litriem), iegūst neparastāku, aromātiskāku kvasu ar izteiktu ogu garšu.

• Kvasu var pagatavot no dažādām izejvielām – maizes, iesala, graudiem, miltiem, medus, mārrutkiem, ingvera, ķimenēm, piparmētrām, burkāniem, ķiršiem, rabarberiem, āboliem, dzērvenēm un citām ogām un augļiem, dažādiem sīrupiem.

LA.lv