Kopšana, Mājas

Kartupeļu mizas tīra skursteni. Iesaka Vija Eniņa

Foto - Shutterstock

Vija Eniņa, farmācijas doktore: Latvietis, kuram ir zemnieka gēni, tiecas saimnieciski izmantot it visu. Olu čaumalas izžāvējam, samaļam un beram dobēs augsnes kaļķošanai. Apelsīnu un citronu miziņas (augšējo kārtu, bez baltuma) sakaltējam vai apkaisām ar cukuru un izmantojam kā aromātisku piedevu kēksiem un citiem saldajiem ēdieniem. Ķirbju sēkliņas varam uzgrauzt kā veselīgu našķi. Kartupeļu miziņas vasarā nonāk komposta kaudzē, bet kā lai tās izmanto ziemā?

Kādreiz lasīju par senu tautas metodi, ka tās palīdz skursteni attīrīt no sodrējiem. Mūsmājās ir nevis krāsns, bet ar malku kurināms centrālapkures katls, taču princips ir tas pats. Kad malka sadegusi, uz oglēm uzberu kādu sauju kaltētu kartupeļu mizu. Sadegot tās attīra skursteni no sodrējiem. Mizojot kartupeļus kārtējai maltītei, mizas nolieku uz radiatoriem, lai izžūst.

Tagad skurstenis ar sodrējiem aizaug krietni lēnāk. Nekur gan nav izdevies atrast skaidrojumu, kādā veidā šī metode palīdz. Tāpēc izdomāju savu teoriju. Kartupeļi satur daudz kālija. Skurstenī kālijs reaģē ar ūdens tvaikiem un veidojas kālija sārms, kas ir spēcīgs kodinātājs, labi tīra netīrumus. Cita metode, lai skurstenis ilgāk būtu tīrs, – ik pa laikam kurināt krāsni ar apses malku.

12 Komentāri

  1. Kādas muļķības tikai neraksta. Apses malka gan tikai mazāk piesārņo skursteni, nevis tīra. Ja skurstenis ir netīrs, tas jātīra, un regulāri, savādāk tā degšana ir tikai laika jautājums, kas var būt beigu sākums visai mājai, īpaši ar degošu jumta segumu.
    Par kartupeļu mizām gan nezinu teikt, taču uz tādu tīrīšanas metodi pats gan nepaļautos, savu māju šādam riskam nepakļautu.

  2. Lauķim

    Kur muļķības? Tā jau arī raksta, ka apšu malka palīdz uzturēt skursteni ILGĀK tīru, tātad mazāk piesārņo!
    Es nepaļautos uz abām minētajām metodēm.

  3. Visdrošākais pirms un pēc apkures sezonas izbraukāt ar skursteņslaucītāja drāšu birsti. Lauku rajonos izmanto nelielas eglītes. iesien virvē, galā akmeni un aiziet. Pats esmu tā darījis.
    Vēl iesaka strauji izkurināt ļoti sausu priežu malku, 2-3 krāsniņas. Sodrēju kārtiņa karstuma dēļ atlec nost no dūmeņa sieniņas. Bet tas būtu riskanti, jo Berģos šāds eksperiments beidzās ar skursteņa ugunsgrēku. Sodrēji bija bieza kārta, un aizdegās. Skurstenis saplaisāja un vēsajos gadalaikos krājās kondensāts, kas mitruma iespaidā bojāja griestus ap dūmeni.
    Labošana šāda, jānodauza apmetums līdz ķieģelim,-ar šķidrāku javu aizsmērējam šķirbas,- gruntējam, veidojam pirmo apmetuma kārtiņu. Gaidām kamēr viss nožūst ja neparādās mitri , vai brūngani pleķi gruntējam un taisām apmetumu līdz gatavībai. Nu jau piektais gads un viss kārtībā. Vēlams bēniņu telpā arī skursteni siltināt ar cieto akmens vati un apmest, izmantojot metāla sietu. Tas uz mūžiem!

  4. Nu ja skurstenis ir tik traki aizaudzis, ka nevelk, tad jātīra. Nekādas mizas nelīdzēs. Pēc jūsu domām, kur tad tie sodrēju paliek pēc mizu kurināšanas…?

  5. >>>Vija Eniņa izlasot Tavus ieteikumus ,radās dažas pretrunas ,jau pirmajā teikumā:.. farmācijas doktore: Latvietis, kuram ir zemnieka gēni, tiecas… SAIMNIECISKI !!! izmantot it visu. ! Apskatot publicētās kartupeļu mizas ,ne kas
    neliecina par saimnieciskumu ! Tik bieza miza ,lai tikai iztīrītu dūmvadu !?
    Starp citu .Ko lauzi galvu ,…tīra vai netīra ? Sausas vai mitras mizas ?Pajautā
    zinošam skursteņslauķim un tie pateiks …….,,pupu mizas ” tas pats ,ko veikalos piedāvā pulveri – skursteņu attīrīšanai .
    Apses malka . Jā ! Ļoti laba , bet tas nenozīmē ka vienreiz ar to izkurinot ,viss
    būs kārtībā . Ar to jākurina visu sezonu ,tad ,varbūt !
    Tālāk . Olu čaumalas izžāvējam, samaļam ! Jājautā ,kāda velna pēc vēl malt ? Vienkārši ,spainī ar malkas pagali saspaida un izber, rokot dārzu . Piekrītu , mēslojumam , bet ir super līdzeklis zemes vēžu apkarošanai . Tiem ,olu čaumalas ir delikatese , …ar traģiskām beigām ……saēdas ,bet ārā nenāk !

  6. Par mizām viss ir pareizi – un nav svarīgi kāds tam tic vai nē. Elektrību arī neredz, bet ieslēdzot slēdzi spuldze deg un reizēm dod pa nagiem! Bet par mizām ir viens knifs – tās krāsnī jāber VECA MĒNEŠA CETURTDIENĀ.

Pievienot komentāru